Координирана защита от вируси, шпионски и рекламен софтуер

Десет признака за наличие на шпионски софтуер

Координирана защита от вируси, шпионски и рекламен софтуер

Използването на антивирусни програми и програми за предпазване от шпионски и рекламен софтуер е важна част от електронната сигурност. Но в опит да се защитите е възможно неволно да предизвикате различни проблеми.

Не е ли по-добре да се разчита на повече мерки за защита?

Мнозина са на мнение, че колкото повече антивирусни и антишпионски програми инсталират на компютъра си, толкова по-предпазени ще бъдат. Наистина не всички програми са еднакво ефективни и не всички могат да разпознаят всяка опасност. Но инсталирането на многобройни програми в опит да се прихване всичко може по-скоро да навреди отколкото да ви предпази повече.

Какви проблеми могат да предизвикат многобройните антивирусни програми или програмите за предпазване от шпионски и рекламен софтуер?

Сканирането за вируси, шпионски и рекламен софтуер използва част от наличната оперативна памет на компютъра. Ако повече програми се опитват да сканират едновременно, ресурсите на компютъра ще намалеят значително и няма да бъдете в състояние да вършите нормално работата си. Освен така е възможно в процеса на сканиране, антивирусните програми или програмите за предпазване от шпионски и рекламен софтуер да интерпретират погрешно вирусните дефиниции на други такива програми и да ги разпознаят като вреден код. Това не само ще предизвика фалшиви позитивни резултати за наличие на вируси, но антивирусната програма може да постави другия софтуер под карантина или да го изтрие.

Как да избегнете такива проблеми?

-Разучете различните опции предварително – проучете наличните програми за предпазване от вируси, шпионски и рекламен софтуер и определете коя е най-подходяща за вас. Между критерии, които да разгледате са броя вреден код, който софтуера разпознава и честотата на актуализации на вирусните дефиниции. Проверете и съвместимостта с другите програми, които използвате на компютъра си.

-Ограничете броя на инсталираните програми – много производители вече предлагат пакети, които включват и антивирусна защита, и защита от шпионски и рекламен софтуер. В случай че се спрете на отделни програми, инсталирайте само едно решение за предпазване от вируси и едно за предпазване от шпионски софтуер. Ако инсталирате повече рискувате да си създадете проблеми.

-Инсталирайте софтуера поетапно – Първо инсталирайте антивирусна програма, тествайте я няколко дни и след това инсталирайте програма за предпазване от шпионски и рекламен софтуер. Ако се появят проблеми по-лесно ще изолирате източника и ще определите дали е заради самия софтуер или някаква несъвместимост.

-Наблюдавайте за проблеми – Ако компютърът ви започне да обработва всичко по-бавно, ако видите съобщение за грешка докато актуализирате вирусните дефиниции, ако имате съмнения, че софтуерът ви не разпознава вредния код или се появят други проблеми без лесно обяснение, проверете софтуера си за защита от вируси и шпионски софтуер.

[Нагоре]

 

Има няколко признака за наличие на шпионски софтуер и вируси. Ако ги забележите, ще бъдете в състояние да предприемете необходимите стъпки, за да защитите себе си и своята система.

Десет признака за наличие на шпионски софтуер

1. Компютърът се държи странно, особено когато е свързан към Интернет. При прекъсване на връзката нещата се нормализират.

2. Въвеждате дума за търсене в Internet Explorer и натиснете Enter, за да започнете търсенето. Вместо обичайната търсачка, която използвате, непозната страница осъществява търсенето.

3. Вашата програма за защита от шпионски софтуер или друга защитна програма спира да работи както трябва. Например предупреждава Ви, че определени файлове липсват, но след като ги възстановите отново се появява същото съобщение. Или се зарежда нормално и след това изведнъж се изключва. А може и просто да забива всеки път, когато се опитвате да я стартирате.

4. Нова иконка по появява в списъка Ви във Favorites, без да сте я добавяли. Независимо колко пъти я изтривате, иконката се появява отново по-късно.

5. Вашата система работи значително по-бавно без видима причина. Ако използвате Windows 2000/XP, стартирайте Task Manager (Control+ESC) и проверете, дали непознат процес не използва почти 100% от свободните ресурси на процесора.

6. Не правите нищо online, но иконата за мрежата във вашия system tray непрекъснато премигва дори когато не използвате връзката.

7. Появява се toolbar (например за търсене) без да сте инсталирали такъв. Опитвате да го премахнете, но безуспешно, а ако успеете да го махнете се връща отново.

8. Изскачат pop-up реклами, когато не е отворен браузера Ви. Pop-up рекламите се обръщат лично към Вас по име.

9. Когато отворите браузера си, страницата, която се зарежда по подразбиране е променена. Връщате предишната ръчно, но по-късно нежеланата страница се зарежда отново.

10. За съжаление най-опасният шпионски софтуер няма да остави никакви следи, които да забележите и всичко ще изглежда нормално. Така че е препоръчително да проверявате редовно система си със специална програма за защита от шпионски и рекламен софтуер.

[Нагоре]