Най-добрите лечебни чайове

За всяка болка - билка

Лечебни чайове

Бял равнец - вълшебна билка за женската полова система

Много билкари наричат белия равнец "мъжката билка", защото някога войниците редом с хляба и водата са я носели в торбите си, тъй като са познавали кръвоспиращите й свойства, както й бързото действие на белия равнец срещу различни болежки. Но от друга страна, именно тази билка е едно от най-ефективните средства срещу женски неразположения като нередовна менструация, маточни кръвотечения и мигрена.

Голяма част от свойствата на белия равнец се дължат на богатия му химичен състав. В надземната част се съдържа 0.20 до 0.50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0.005-0.10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен, етеричното масло е богато и на сесквитерпена α-кариофилен и други моно- и бициклични терпени: α- и β-пинен, циенол, туйон, камфор, борнеол и сложни естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилеин, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7-гликозид, органични киселини, витамините С и К, аспаргин, нитрати и др.

Рецепта за приготвяне на чай:
Приготвя се запарка, като 15 г наситнена билка се заливат с 200 мл вряща вода. След като изстине, течността се приема по една супена лъжица преди хранене три пъти дневно. С нея може да се прави гаргара при кървящи венци, възпаление на устната лигавица и др. За да има ефект, запарката трябва да се приема в продължение на две-три седмици.

Смрадлика - първокласно противовъзпалително средство

Едва ли има по-универсална билка от смрадликата, носеща още името тетра. Смрадликата, наред със салвията и лайката, е една от най-предпочитаните билки с ясно изразено адстрингентно, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Тетрата, като уникален лек от природата, е богата на дъбилни вещества - галотанини (15-25%), свободна галова киселина (около 3-5%), флавонолови гликозиди (мирицитрин и фустин) и етерично масло, в състава на което са установени мирцен, α-пинен, камфен, линалоол и α-терпинол.

За какво е полезна най-много смрадликата?

Начин на употреба:
Прилага се само външно! Приготвя се запарка от 100 г листа в 1 л вряща вода, която се използва за промивки, гаргара, компреси, лапи и др.

Лайка - чай за белия дроб и дихателните пътища

Според представата на древните хора, познатата билка била с аромат на ябълка, а Плиний Стари й дава името земна ябълка (Chamo–milla). Като лечебно растение и може би най-популярното домашно лекарство, лайката е известна още в древността и влиза във фармакопеята на много страни. Но освен добрите си терапевтични свойства, чаят от лайка е с приятен вкус и неповторим аромат.

В цветните кошнички на лайката се съдържа 0.5-1.5% етерично масло с характерен син или синьо-зелен цвят. Цветът му зависи от съдържанието на азулени, което е различно и е в зависимост от биологичния вид на растението, както и от географския му произход. Азуленът на лайката се нарича хамазулен, образуващ се по време на получаването на маслото от нелетливи безцветни съставки - матрицин, и не се съдържа в свободно състояние в растението.

Трябва да се има предвид, че водни или алкохолни извлеци, които съдържат хамазулен, са нетрайни. В цветовете от лайка се съдържат и флавоноидни гликозиди с агликони апигенин, лутеолин, кверцетин, патулетин, които са с изразени спазмолитично действие. Същото действие притежеват и кумарините умбелиферон и херниарин. Съдържат се още и слузни вещества, стероли, горчиви вещества и мастни киселини.
      
Лайката се използва като:

Рецепта за приготвяне на чай:
Препоръчително е да се използва извлек, получен на студено (10 чаени лъжички билка се заливат с 500 мл студена вода, след 8 часа се прецежда и се изпива за 1-2 дни). Може да се използва и запарка за вътрешно и външно приложение: 2-3 супени лъжици билка се заливат с 250 мл вряща вода и престояват в затворен съд 1 час. Чаят се изпива на два пъти.

Бъз - сила през зимата

Старите хора наричат бъза свирчовина, заради меката сърцевина на клоните му и лесното им отделяне. В народната медицина той намира широко приложение, защото всяка негова част е лечебна и може да бъде използвана.

Цветовете на бъза съдържат малко количество етерично масло, съставено предимно от терпени, самбуцин, самбунигрин, каротин, аскорбинова киселина, флавоноиди - рутин, хиперозид, изокверцитрин и полифенолни киселини - кафена, хлорогенова и ферулова, а също така и гликозидни вещества с потогонно действие, слузни и дъбилни вещства. Старите билкари препоръчват плодчетата на бъза да се берат без дръжките и задължително да преминават през топлинна обработка, тъй като е необходимо да се разгради вредният гликозид самбунигрин.

Поради богатото си съдържание, отделните части на растението имат разнообразна употреба:

Рецепта за чай от бъз:
От цветовете се приготвя чай, като 2 чаени лъжички от тях се заливат с 250 мл вряща вода. Оставя се за 10-15 минути, след което се прецежда и се пие на глътки. Лесно може да се приготви и воден извлек и сироп от бъз: 15 пресни съцветия се накисват в 3 л вода за една вечер, течността се прецежда и се приема затоплена или се приготвя сироп със захар, който се употребява разреден с вода като напитка.

Невен - билката-барометър

Неслучайно наричат невена билка-барометър. Старите хора казват: "Ако след 7 часа сутринта цветчетата му останат затворени, значи през деня ще вали". А в народната медицина невенът е едно от растенията, на което се използва всяка негова част. Смята се, че първите сведения за използване на растението датират от 1 в. пр. н. е. от древоногръцкия философ и лекар Диоскород, който използвал настойка от невен за лечение на заболявания на черния дроб, както и за отстраняване на спазми на вътрешните органи.

От цветовете са изолирани голям брой тритерпенови съединения, между които производните на лупеола - арнидиол, фарадиол, урзадиол, календуладиол, α- и β-амирин, сапонини, производни на олеаноловата киселина, сесквитерпеновото съединение календин. Дрогата съдържа също така и етерично масло, полиацетилени, каротеноиди, ситостерол, стигмастерол, изофукостерол. Установени са и флавоноиди, дъбилни и слузни вещества, смоли, органични киселини (ябълчна и салицилова) и незначително количество алкалоиди.

Невенът намира приложение като:

Начин на употреба:
Прилага се настойка от цветовете (1:5) вътрешно по 30-40 капки 3-4 пъти дневно и външно за компреси и промивки в по-голямо разреждане.

Няколко полезни съвета...

Използвани източници