Билки, фитнес и здраве

Първи стъпки в света на билките... Защото се нуждаем!

Знаете ли кои са билките с най-високо съдържание на антиоксиданти с проявена способност да улавят свободни радикали? Гинко билоба? Алое вера? Всъщност не.

Първи стъпки в света на билкитеГинко билоба заема едва десета позиция. Алое вера пък се нарежда на последно място в списъка. Най-реактивоспособни са веществата, съдържащи се в различните сортове риган. На първа позиция е мексиканският, на втора е италиянският (майоран), а на трета - гръцкият риган. Изненадани ли сте? 

Какво са билките?

Билките са широка група растения, които носят здравословни ползи за човека. Освен като средство за лечение, като каквито най-вече са познати обаче, билките служат и за други цели:

Как да се отнасяме към билките?

Най-правилният начин е да гледаме на тях като на микро хранителни източници. Те съдържат в себе си широка гама от микро нутриенти, включително витамини, минерали и редки фито химикали, които не могат да бъдат открити в други храни.

Какво са билковите екстракти?

Това са разтвори или прахове съдържащи фито химикали в големи концентрации. Синтезират се по най-различни технологии (ферментации, изсушване и др.) с цел извличане на ефективни за човека дози от дадено вещество. 

Фито химикали, само от билките ли идват?

Фито химикали могат да бъдат всички вещества чийто произход е растителен. Такива са екстрактите от листа, стебла, масла, кори на дървета, семена, цветове и др. 

Какво са биоекстрактите?

Това са органични концентрирани екстракти на химикали с растителен и животински произход. Примери за животински екстракти са белтъците: желатин, хондроитин, извлечен от хайвер витамин А и др. Биокултурите са типични живи биоконцентрати, понеже съдържат живи организми, а не био екстракти.

Фитнес, здраве и билки

Предстои ни да разгледаме редица билки повлияващи здравето и подпомагащи фитнес резултатите у всички, които ги ползват. Здравословният начин на живот предполага да се живее така, че появата на болестта да бъде изключена. Затова изданието ще разглежда само превентивните свойства на различните фитохимикали, съдържащи се в билките, както и ергогеничните им функции по отношение на спортуващия човек. Лечебните ефекти и лечението ще оставим на фитотерапевтите и лекарите. 

Какви видове въздействия можем да очакваме от фитохимикалите?

Според фитотерапевтите на всеки процес в тялото може да се повлияе посредством дадена билка. Ето защо ще е трудно да определим всички възможни ефекти без да ви отегчим. Затова от тук на сетне ще ви запознаваме с действията на всяка от широко популярните билки в отделна статия на всеки няколко седмици. Акцентите ще бъдат: фитнес, здраве и общият за тях билков ефект. 

Нещо повече, ако се чудите каква е билката в дъното на етикета на новата ви фитнес или здравословна добавка, просто питайте! Най-търсените билки ще бъдат разгледани първи.