Чай - еликсирът на живота

Черен, червен, жълт, бял и зелен чай

Пием го толкова често и от толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво е чаят всъщност. Статията ще ви припомни откъде идва и какви ползи може да ни донесе употребата на чай. Това, разбира се, не е всичко! Ще научите и дали си струва да пием чая с мляко. Ами с протеин?

Чай - елексирът на животаЧаеното растение (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова често е наричано "Чаено дърво". Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението. 

Смята се, че дивият чай е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Хр.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. Според легендата китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. В Китай бум на чаените плантации се наблюдава през 10-ти и 16-ти век, когато външната търговия с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17-ти век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18-ти век. Индустриалното бране на чая дало възможност на британските индийски колонии, а по-късно и на независима Индия да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на принц Буда - монаси, преселили се от Централна Азия. Начало на мащабно производство на чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.

Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон - трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.

Производство на чай 

След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:

Видове чай

Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите, използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:   

Видове продукти от чай

Различаваме няколко вида чаени продукти:

Състав на сух чаен екстракт

Ориентировъчно съдържание на вещества в 1 пакет сух чаен екстракт:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Сух екстракт от чай 5.3 1.79 0 0 0.4 0 - 3.4

 

Как да изберем и съхраним чая?

Насипният чай е по-евтин и понякога по-качествен източник. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност.

Съхранявайте чая на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Китайските чаени изделия може да съхранявате и до три години.

Идеи за приготвяне на чай

Препоръчваме ви да опитате:

Комбинацията е подходяща за малките часове на нощта, когато ви е необходима енергия (мазнини), материал за възстановяване на мускулатурата (аминокиселини) и подходящо стимулиране на нервната система. Чаят е по-добрата алтернатива от кафе с аминокиселини. Последната комбинация е по-подходяща за "сутрешно влизане в час".

Използвани източници