Вода - защо ви е нужна?

Знаете ли какви са вашите нужди и какво става, ако не ги задоволявате?

Коя е най-важната хранителна съставка, без която не можем и трябва да приемаме всеки ден? Водата. До 75% от теглото ни е вода - тя участва във всички реакции на тялото. Балансът й в организма е изключително важен за поддържане на телесната температура, обмяната на веществата, транспорта на всички съединения в организма, включително и за изхвърляне на токсините. 

Вода - защо ви е нужна?

Обръщали ли сте внимание колко течности приемате всеки ден?

Няма универсален начин за определяне на дневната нужда - тя зависи от теглото, нивото на активност, физическото състояние и много други фактори.

Смята се, че минималното количество е 2 литра на ден. Aко се потите обилно и/или живеете на топло влажно място, необходимостта може да нарастне повече от два пъти.

Тренировката и водата

Когато тренирате, мускулите ви работят и генерират топлина. Колкото по-интензивно тренирате, толкова повече топлина ще произведете.

От тази нежелана топлина се освобождавате най-вече чрез потта, но също така чрез зачестилото дишане, което изпарява немалко вода.

Общо за цялата тренировка изхвърляме от половин до над два литра.

Какво става, ако не пиете достатъчно вода?

Случвало ли ви се е да усетите виене на свят и внезапно изтощение в средата на тренировката? Или упоритото главоболие след нея?

Често си мислим, че причината е преумора или недостатъчно сън, и макар това да са съпътстващи фактори, основният е дехидратирането.

То намалява способността на тялото да се охлажда и да пренася кислород до мускулите, предизвиквайки умора значително по-рано от нормалното.

Силата също пада пропорционално на загубата на течности, тъй като мускулите в състава си са предимно вода - около 76%.

При загуба дори на 2% от водата в тялото, физическата сила може да падне до 15-20%.

Когато стигне до състояние на дехидратация, тялото ни взима предпазни мерки най-вече срещу прегряването. Тялото ви ще си я набави от собствените си запаси, най-вече от кръвта.

Като резултат тя се сгъстява и става по-трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система, получава се застояване на кръвта в някои части, с течение на времето се увеличава рискът от високо кръвно, завишен холестерол и сърдечни заболявания.

Скорошни изследвания свързват намаления прием на вода и с хронично главоболие, киселини в стомаха и артрит.

За да избегнете неприятни моменти в залата, свързани с обезводняване, трябва винаги:

Вода или...

Ако спортуваме усилено, чистата вода невинаги е най-добрият избор за възстановяване на течностите. По-добър ефект ще имат така наречените "изотонични напитки".

Те съдържат около 6-7% въглехидрати и електролити в такава пропорция, че преминават в кръвта по-лесно от чистата вода, защото имат налягане, близко до това на кръвта.

Задържане на вода

Ако ви се случва да се събудите подути и подпухнали, а обувките от вчера да не ви стават, то вие сте задържали вода.

Това може да говори за бъбречни проблеми, но може и проблемът да е в това, че просто прекалявате със солта (което е сравнително лесно, предвид повечето готови храни).

В този случай трябва да пиете повече вода, за да изхвърлите натрупаното количество. Най-добре си вземете дестилирана или изворна, вместо минерална вода.