Ръководство за работа с Acronis True Image

Тук искам да ви покажа как се работи с програмата на Аcronis True Image. Версията, която ползвам е Enterprise Server, поради причина, че системата ми работи в RAID-0, а стандартната програма не подържа RAID-масиви..
Програмата има така наречения "интуитивен интерфейс" и служи за архивиране на системния дял, както и за възстановяване на системния дял, примерно след срив, проблеми с вирус, драйвери и други неща, които пречат за една нормалната работа с Windows. Acronis True Image може да прави архив на системния дял в реално време, без да се налага да рестартирате компютъра си или да изисква инсталирането на друг софтуер.
По време на инсталирането на програмата ще бъдете попитани дали желаете да си направите BootableCD. Препоръчително е да си направите едно такова дискче, поради причината, че то ще ви трябва, когато решите да възстановите системния си дял. Възстановяването на системен дял в реално време е невъзможно, поради ред причини, на които няма да се спирам.

Препоръчително е да си направите архив на системния дял, след инсталиране на Windows с по-важните за вас програми. Също така програмата може да се ползва и в случай, когато искате да пробвате някоя нова версия на дадена програма, драйвер или кодек пакет.
Да започваме!
Ръководство за създаване на архив на системен дял, част 1 (четете по-долу)

Ръководство за възстановяване на системата от архив, част 2 (чукнете върху името)
Когато стартирате програмата, ще видите четири основни бутона:
1. Create Image
2. Restore Image
3. Disk Clone
4. Add New Disk

В този урок ще ви покажа как да си направим архив (image) на системния дял и как да си възстановим системния дял от същия този архив (image).

Публикувано изображение

Натискайки бутона Create Image се отваря така наречения "магьосник", който ще ни води стъпка по стъпка, за да можем да си направим един сигурен и читав архив. Хубавото на този тип програми, е че дори да оставим всичко по-подразбиране (тоест дори да натискаме само NEXT, NEXT и т.н.) накрая ще получим един чудесен резултат.

Публикувано изображение

После идва ред да си изберем дяла, който искаме да му направим архив /image/.

Публикувано изображение

Това става като се чекне дяла, който ще архивираме. Тук е мястото да отбележа, че можем да направим едновременно архив на повече от един дял!
След като изберем дял който да архивираме (в нашия случай това е системния дял С), натискаме бутона NEXT и отиваме да си изберем място, където да си съхраним архива.

Публикувано изображение

Както виждате избора да си изберем място за архива не се ограничава само с хард диска. Можем да си направим архива върху CD или DVD-диск, или по-мрежата. В моя случай аз рещавам да си сложа архива в една специално отделена за целта папка.
Препоръчително е името, което ще си изберете да сложите на архива, да е до осем букви или цифри. Следва бутона NEXT

Публикувано изображение

Тук вариантите са два:
1. Append the changes incrementally to the exiting archive или така наречения инкрементален архив, при който се добавят само промените, които са настъпили от времето на последния ви архив.
2. Create the full backup image archive - това е, когато решите да си направите нов архив (image) на системния дял.

Ние, понеже правим архив за първи път, избираме втория вариант - да направим пълен архив на системния дял и натискаме бутона NEXT.

Публикувано изображение

В този прозорец можем да си изберем големината на архива. И тук вариантите се два:
1 Automatic - избираме архивът да бъде съставен само от един файл, независимо от неговата големина. Тук трябва да отбележа, че ако записвате архива си върху дял, който е форматиран FAT32 и архива е по-голям от 4GB, файлът ще бъде разделен на 2 части.
2. Fixed size - избираме на колко МВ да бъде разделен нашия архив: 100МВ, 650 МВ, 700МВ, 4,7GB или просто пишем желаната от нас големина (примерно - 500 МВ).
Аз избирам варианта Automatic, понеже имам доста място на харда си.

Натискайки бутона NEXT отиваме на следващия прозорец, където трябва да изберем степента на компресиране на бъдещия архив.

Публикувано изображение

Тук имаме четири степени на компресиране. Мисля, че най-удачният вариант е Normal. Натискаме бутона NEXT.
В този прозорец можем да си защитим архива с парола.

Публикувано изображение

След като сме написали паролата, "магьосникът" ни завежда в следващия прозорец.

Публикувано изображение

Тук можете да напишете защо правите този архив, за да може след това по-лесно да откриете верния архив за възстановяване. :)

Стигнахме и до последния прозорец.

Публикувано изображение

Тук има информация с това, което сме направили до момента. Ако сме пропуснали да направим или да добавим нещо, сега е момента да го сторим!
Ако сме сигурни, че всичко е наред, ни остава да натиснем бутона "PROCEED"

Публикувано изображение

Изчакваме няколко минутки, докато получим следното съобщение:

Публикувано изображение

от което разбираме, че всичко е наред! :)


За да можете да възстановявате системата си от диск( CD или DVD) е нужно преди това да сте си направили архива върху такъв диск.
Варианта който сте използвали - записване на архива на хард диска и след което го записвате на CD/DVD няма да стане буутващ! Във вашия случай мога да си предложа да си запишете едно "спасително" ЦД с програмата и след това да го ползвате в комплект с диска с архива, който вече сте си записали.
Ето как се прави "спасителен" диск:
Стартирате програмата Acronis True Image

Публикувано изображение

От менюто Tools избирате - Create Bootable Rescue Media

Публикувано изображение

Продължавате напред натискайки бутона - NEXT

Публикувано изображение

Маркираме елементите на програмата - Acronis, които ще ни трябват за да си възстановим системата, когато windows-a се "умори" да работи! :))
(в зависимост от версията, която ползвате, както и от инсталираните допълнителни компненти е напълно възможно снимката по-долу да изглежда по различен начин)
Публикувано изображение

Избираме си устройството, където ще си запишем "спасителния" диск.
Можем да го запишем на хард диска (.iso формат) или на "записвачката".

Публикувано изображение

Поставяме едно CD/DVD и натскаме бутона Proceed

Ръководство за възстановяване на системата от архив, част 2
За да възстановим системния си дял или дяла, на който сме направили архив, зареждаме програмата и избираме опцията: RECOVERY

Публикувано изображение

Където виждаме нашия така наречен “магьосник”. С негова помощ ще преминем през всички стъпки, за да можем да възстановим си системния си дял в предишна позиция.
Натискайки бутона NEXT, отиваме на следващият екран:

Публикувано изображение

Тук всичко опира до това, да намерим, къде сме записали нашия архив. В моя случай това се намира в D:\baskup\XP_1509.tib

Публикувано изображение

След като сме избрали правилния архив, продължаваме напред, натискайки бутона NEXT

Публикувано изображение

В този прозорец, от архива който избрахме преди малко указваме дали искаме да възстановим всичко (Restore disks or partitions) или искаме да възстановим определени файлове и/или папки (Restore specified files or folders). В нашия пример избираме да възстановим целия архив.

Публикувано изображение

Продължаваме напред избирайки дяла (партишъна), който искаме да възстановим. (В моя случай това е дял Ц), натискаме NEXT и се отзоваваме ето тук

Публикувано изображение

Тук отново маркираме дяла (мястото, където ще се инсталира/възстанови нашия архив. Това не е задължително да бъде дял, който е форматиран. Можем да възстановим този архив върху друг хард диск или неформатирано пространство), върху който ще слагаме архива.
В нашия случай избираме дял Ц, понеже искаме да си възвърнем предишното състояние на нашата система.
Продължаваме напред със следващия прозорец, където трябва да изберем какъв да е статуса на дяла, който ще възстановяваме (слагаме архива).
В нашия пример дяла ще бъде активен (Active)

Публикувано изображение

Това мисля да че не се нуждае от коментар. Оставяте всичко както си е на снимката по-долу.

Публикувано изображение

За потребителите, които ползват файловата система NTFS, този прозорец няма да се появи, когато следвате стъпките на “магьосника”..
Стигаме до следващия прозорец, където можем да преоразмерим дяла, където ще възстановяваме нашия архив.

Публикувано изображение

Натискаме NEXT и се отзоваме ето тууук! 

Публикувано изображение

Тук можем да променим буквата, която ще носи възстановеният от нас дял. Препоръчително е да оставим нещата по-подразбиране..
Продължаваме с “магьосника”, който ни отвежда до следващия прозорец.
Ако искаме да възстановим друг архив, можем да го направим в този прозорец, ако нямаме какво друго да възстановяваме, оставяме нещата както са на снимката!

Публикувано изображение

В следващия прозорец “магьосника” ни дава възможност да направим допълнителни настройки при възстановяването на нашия архив. Личната ми препоръка е да оставите нещата както си са, но ако желаете можете да направите няколко промени.

Публикувано изображение

Маркираме ръчните настройки (Set the options manually)

Публикувано изображение

И се отзоваваме в настойките

Публикувано изображение

По-важните неща са така наречения приоритет при възстановяването на архива при който имате три позиции, чрез които можете да заделяте повече системни ресурси (процесор и оперативна памет). Според мен втората позиция (NORMAL) е напълно достатъчна за да извършим зададената операция. Другата по-важна допълнителна настройка се намира в табчето (Additional settings).

Публикувано изображение

Тук можем да маркираме опцията за проверка валидността на нашия архив (Validate backup archive before restoration), преди да бъде възстановен/инсталиран върху дяла, който сме избрали (в нашия случай това е дял Ц).
След като свършихме с финната настройка, дойде ред и на финалната стъпка!

Публикувано изображение

Тук можем да направим последна проверка на това, което избрахме по-рано чрез “магьосника”.
В случай че всичко е наред, единственото, което остава да направим е да натиснем бутона (PROCEED), да се облегнем и да изчакаме да се завърши целия процес по възстановяването на архива.
Понеже в нашия пример се наложи да възстановяваме системен дял (дял Ц), ще се наложи да се рестартира РС-то ни.

Забележка: Имайте предвид, че когато възстановявате архив, цялата информация от избрания дял, ще бъде изтрита безвъзвратно (в нашия пример, това е дял Ц). Така че ако имате важни документи, програмки, снимки или пък Bookmark-a – прехвърлете ги на друг дял.