Към заглавната страница


Уроци

 

Няколко думи за DVD

Целта на този текст е даде обща представа за DVD. Погледнете термините и препратките в края на текста за повече информация.

Какво е DVD?

DVD e сравнително нова технология, която с нарастващите си продажби, е бъдещето на домашното кино. DVD е съкращение от Digital Versatile Disc (или Digital Video Disc). Тази технология ви позволява доста повече, отколкото VHS касетите. Например, при DVD картината и звукът са в дигитален формат, което значи, че качеството им е значително по-добро от това при видеокасетите. Също така видеокасетите с времето се износват, което води до влошаване на качеството. При DVD можете да гледате някой диск, колкото си искате пъти без да има промяна в качеството.

DVD дискът

На външен вид DVD изглежда както CD. Обаче DVD може да съдържа 4.7 GB информация (за разлика от CD - 650 MB). Как става това? Тъй както при CD така и при DVD информацията е кодрина в серия от ямички и заравнености. Разликата е в това, че тези ямички и заравнености са повече при DVD и са разположени по-близо помежду си, позволявайки съхранението на повече дигитална информация. В зависимост от слоевете, има няколко вида DVD:

  • DVD-5 - има само един слой с информация ( може да съдържа към 4.7 GB информация)

  • DVD-9 - слоевете с информация са два. Преминаването от един слой към друг става чрез префокусиране на лазера. При DVD-9 информацията е съхранявана върху една от страните (близо 9.4 GB)

  • DVD-10 - слоевете с информация са два - по един от всяка страна. За да четете информация от другия трябва да преобърнете диска (към 9.4 GB)

  • DVD-18 - слоевете са общо четири - два от всяка страна. От всяка страна слоевете се четат така, както при DVD-9. Диска трябва да бъде преобърнат за да бъдат прочетени другите два слоя. При DVD-18 може да се съхранява до към 18 GB информация.

Компресия

Въпреки, че 4.7 GB е доста пространство за информация, видео и аудио файловете могат да заемат това място доста лесно. Затова е необходима някаква компресия, която да намалява размера на файловете. Компресията използвана при видео файловете (аудиото не е компресирано - PCM формат) e MPEG-2. Начинът, по който работи е: MPEG-2 компресията взема и променя само тези части от кадрите, които се променят по-нататък. По този начин се изрязва ненужната информация в кадрите и се спестява ценно пространство. След това файлът е декодиран обратно на вашият софтуер/хардуер декодер или DVD плейъра. Нивото на компресия определя колко близко до оригинала ще бъде картината, която виждате.

DVD - видео размери на екрана (Aspect Ratio)

Размерите са главно 3 вида:

  • 1.33 (4:3) - pan&scan - тук материалът е или оригинално в 4:3 размер, или пък е използван pan&scan метода (при него широкоекранният филм е изрязан така, че да се побере в 4:3. Тук картината се мести на ляво и дясно така, че да хваща най-важните моменти и действия - останалото се отстранява) - 4:3 е размерът на повечето телевизори

  • 1.85/2.35:1 - широкоекранен - тук картината е запазена в оригиналният си широкоекранен размер. Проблемът е, че повечето хора нямат широкоекранни телевизори, което води до появата на две черни ивици на екрана, заемащи около 20% от екрана.

  • 1.85/2.35:1 - anamorphically enhanced - в опит черните ивици при широкоекранните филми да не бъдат само загубено място, оригиналният 1.85 материал е "разтетлен" (чрез няколко дигитални процедури ) до пълният размер на екрана. 2.35:1 филмите също са разтеглени, но при тях остават малки черни ивици на екрана.

Регионална защита

DVD пазарът е разделен на 6 региона. Ако се опитате да гледате филм от регион различен от този на вашият плейър ще получите грешка. Регионите са:

1 - САЩ и Канада

4 - Австралия, Средна и Южна Америка

2 - Западна Европа, Близкият Изток, Южна Африка, Япония

5 - Африка, Азия, Източна Европа

3 - Югоизточна Азия

6 - Китай

Можете да видите карта на регионите на Unik.no/~robert/hifi/dvd/world.html

Macrovision

Macrovision е форма на аналогова защите срещу копиране. Почти всички видеокасети и повечето DVD дискове имат тази защита. Ако се опитате да копирате материал с Macrovision защите, картината ще бъде силно разстроена. Докато при видеокасетите, Macrovision защитата е записана върху самата касета, то при DVD-тата я няма тази информация - само такава, която казва на DVD плейъра дали да включи или изключи тази защита.

CSS protection

CSS (Content Scrambling System) е форма на дигитална защита срещу копиране. Всички DVD-та я имат. CSS се състои от серия от кодирани ключове (към 400). Всеки DVD плейър, хардуерен или софтуерен, си има свой собствен ключ. Всички DVD-та трябва да имат всичките 400 ключа, за да могат да бъдат използвани с различни плейъри. DVD плейърът трябва да има ключ, който да съвпада с някой от ключовете върху DVD-то. Това разрешава дигитална информация да бъде отворена. Ако нямате ключ, и се опитате да копирате информацията от DVD-то направо върху вашият хард диск, то тя ще бъде просто боклук.

Допълнения (Features)

Почти всяко DVD съдържа някакви допълнения към филма. Примери за такива допълнения са: обяснения за различни моменти или специални ефекти от филма, биографии на артистите, изтрити сцени и още какво ли не. За DVD-ROM устройствата има още някои неща като: screen savers, различни игри и т.н.

Общо взето това са само няколко бележки относно DVD. Все пак се надявам да са били полезни : )

Термини

Decoding

   

DVD видеото е кодирирано във формат, в който големи количества видео и аудио могат да бъдат съхранявани в сравнително малки пространства. Използваната компресия за видеото е MPEG-2 (Motion Picture Expert Group 2), а тази при аудиото е MPEG-2, DTS или Dolby Digital AC-3 (Dolby Digital 5.1).

Dolby Digital Sound (AC-3)

Метод на компресия, който позволява от 1 до 5.1 звукови канали да присъстват на даден диск. Това е стандартен звуков формат за DVD. Звукова техника с Dolby Digital декодер е небоходима за плейбек, въпреки че всички DVD плейъри ще превърнат сигнала в дву-канален surround, ако нямате тази DD техника. Dolby Digital предоствавя шест напълно отделни звукови канали - предни: ляв, десен и централен, и, десен и ляв surround (и петте са в пълен честотен обхват - 20Hz-20kHz), както и един нискочестотен (20-120Hz) канали. Това прави звука по-реалистичен и лесен за локализиране.

Software Decoder

Декодирането на DVD филма става чрез софтуер. Най-общо, той казва на процесора да изпълни някои математически изчисления за да декодира файла с DVD филма, без някаква сериозна помощ от видео или звуковата карта. Все пак подходяща видео карта е необходима за съвместимост с типа софтуерен метод използван при изобразяването на видеото.

Hardware Decoder

Използва PCI декодираща карта, където математическите изчисления при декодирането на DVD филма се извършват върху самата карта. Този тип декодер не е силно зависим от процесора или графичната/звукова карта.

PCM (Pulse Code Modulation)

Това е основната форма на дигиталното аудио. PCM е некомпресираният аудио сигнал, който е използван и при CD. За разлика от CD-тата, които позволяват само 44.1 kHz честота и 16-битов звук, PCM при DVD има 96 kHz и 24-бита, което позволява по-чисто и вярно възпроизвеждане на звука. Като некомпресиран формат, обаче, PCM заема доста място върху диска и може да бъде ограничено до пет звукови канала. Тъй като PCM формата е подобен на този при CD, декодерът във вашият DVD плейър е подобен на този в CD.

Regions (Региони)

DVD филмите са кодирани в региони, които ще трябва да съвпадат с региона на вашият декодер. Например Европа е регион 2, и на вас ще ви трябва декодер, който да е настроен за този регион. Със същият този декодер (от регион 2) няма да можете да гледате DVD от Северна Америка ( регион 1 ). Повечето декодери за компютри (софтуерни или хардуерни) имат предимството, че да могат да им бъдат сменяни регионите чрез подходящият софтуер. Но все пак ще ви трябва DVD-ROM устройство, което да е мултирегионално за да имате истинска мултирегионална система. Ако вашето DVD-ROM устройство е хардуерно заключено, тогава не можете да сменяте региона със софтуерно.

Set-top Decoder

Това е типът декодер, който можете да свържете направо към телевизора, както видеорекордер или Laserdisc плейър.

Препратки:

Софтуерни декодери:

Повече информация:

Нагоре

Назад