Както е известно, българското кисело мляко е неповторимо и известно по целия свят. Но освен киселото мляко, българите приготвят и изключително вкусно бяло сирене, извара и други продукти на базата на прясното мляко. Този път ще ви предложим няколко рецепти за приготвяне именно на такива продукти.
Макар че е
течна храна, млякото съдържа 12,5 % сухо вещество и над 100 химични съставки. В
един литър краве мляко се съдържат 35 г белтъци, 46 г захар, както и почти
всички видове минерални соли и витамини. Освен че е хранително, прясното мляко
се усвоява много лесно от организма. От мляко се приготвят различни млечни
продукти - кисело мляко, сирене, кашкавал, сметана, извара, масло и др., които
намират широко приложение в българската национална кухня.
| Необходими продукти |
|
| Начин на приготовление | Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да
е малко по-топло от ръката ви/.
Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение. Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация. След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник. |
*уР* Киселото мляко се използва като продукт в множество ястия. От него се приготвя и характерния за българската кухня ТАРАТОР *
| Необходими продукти |
|
| Начин на приготовление | Прецедете млякото.
Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса. Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10. Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири. Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката. Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли. Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода. Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в
помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този
период можете да го съхранявате в
хладилник.
Ето това е подробно проучване на качеството на млякото продавано на пазара направено от българската национална асоциация на потребителите: |