Как да направим
Web страница!2.02
Кратко ръководство по html за начинаещи

Автор Joe Barta
Превод и адаптация Антони Начев

Този самоучител е предназначен за всеки Интернет ентусиаст, който иска да направи web страницата си достъпна за милионите посетители в Мрежата. Уговорката още в началото е, че материала покрива основите на html и е предназначен за обучение на абсолютно начинаещи. Ако имате опит с правенето на страници, самоучителят ще ви се стори прекалено елементарен, но нали все пак не е за употреба от изпечени web майстори.

Ако сте се поразкарали нагоре надолу из Интернета и можете да правите разлика между web страница и електронна поща, значи сте завършили фазата на "детската градина" в обучението си по Интернет. Имате интерес към изграждането на структурата на самата web страница и искате да се научите как става това? E, значи е време да постъпите в "първи клас".

Ще сте радостни да научите, че създаването на web страница е нещо много просто. Идеята всъщност е, че всяка страница представлява файл. Html файл за да бъдем по-точни. Нарича се така защото в повечето случаи е написан на машинният език html. Освен това, за да може браузера да го разпознае като такъв е нужно окончанието на тези файлове да завършва на .html или .htm.

  Здравей,
Имам интереси в областта на web дизайна, но не мога да намеря литература по въпроса. Самоучителите, които успях да намеря в Интернет са на английски език, а аз не владея езика на такова ниво, че да науча html и разбера указанията към него. Пиша ти това писмо за да попитам дали не можеш да ми дадеш някакви съвети по въпроса.
  Всичко най-добро,
Ралица
Нека да започнем. Ако имате някои от тези модни програми за създаване на web презентации и генериране на html - забравете ги за момента. Най-лошия начин за изучаване на html е като използвате тези програми. (Е, има някои текстово базирани, които наистина ще ви бъдат полезни, но за тях ще поговорим най-накрая след като усвоите основните елементи.) Най-добрия начин за усвояване на html? Това е Notepad. Да точно така. Този прост текстов радактор, който всеки притежател на Windows има.

Ще ви е нужен безспорно и браузер с който да можете да видите самите страници. Нетскейп или Интернет Експлорър са най разпространените браузери, които се състезват за надмощие с променлив успех. Ако използвате нещо на America Online, CompuServe или Opera не можете да бъдете сигурни, че взимате най-доброто от Интернет.

Ако проявите още малко търпение, ви гарантирам че се намирате на по-малко от 5 минути от създаването на първата си web страница! Така, че... напред към първи урок.

 СЛЕДВАЩ-->

Въведение Урок 1 Урок 2 Урок 3 Урок 4 Урок 5 Полезни връзки Бърз html указател