-
Ако искате кафето да е с по-силен аромат, непосредствено
преди мелене го загрейте във фурната
-
Съдът за приготвяне на кафе да се използва единствено за
тази цел.
-
Да се използва прясна вода, която се загрява само до
завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си.
-
Температурата, при която се приготвя кафето не трябва да е
по-висока от 100 градуса.
-
Каничката, в която поднасяме кафето, предварително
затопляме с гореща вода.
-
Кафето се приготвя непосредствено преди
консумиране.
-
Не бива да се притопля вече изстинало кафе.
-
Кафените зърна много бързо поемат чужда миризма, а и
влошават качеството си, когато са оставени на въздух и светлина, затова
трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии или стъклени
буркани на сухо и тъмно.
-
Старо кафе, възстановява аромата си като се запече на
силен огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване.
-
Кафето или по-точно
утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като имате
пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се използват
свойствата на зърнестата му структура.
-
Бутилки, които са мазни, могат да се почистят, като в тях
се налее смес от хладка вода и кафеена утайка.
-
С влажна утайка от варено кафе се почистват прашни
килими.
-
Сухата утайка от кафе служи за излъскване на
паркет.
-
Утайката от кафе може да се използва като тор за стайните
растения.
-
Утайката, примесена със сапун или веро, служи за
почистване на тенджери, ножове, вилици, печки и други.
-
Смляно кафе, поставено в хладилник, поглъща неприятните
миризми.
-
Утайката от кафе може да се използва вместо тоалетни трици
за почистване и измиване на лицето и ръцете.