Нашата мания          кафето


 

                              Съхранение и приготвяне   на кафе

За да има добър вкус, кафето се мели непосредствено преди приготвяне.

  • Ако искате кафето да е с по-силен аромат, непосредствено преди мелене го загрейте във фурната

  • Съдът за приготвяне на кафе да се използва единствено за тази цел.

  • Да се използва прясна вода, която се загрява само до завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си.

  • Температурата, при която се приготвя кафето не трябва да е по-висока от 100 градуса.

  • Каничката, в която поднасяме кафето, предварително затопляме с гореща вода.

  • Кафето се приготвя непосредствено преди консумиране.

  • Не бива да се притопля вече изстинало кафе.

  • Кафените зърна много бързо поемат чужда миризма, а и влошават качеството си, когато са оставени на въздух и светлина, затова трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии или стъклени буркани на сухо и тъмно.

  • Старо кафе, възстановява аромата си като се запече на силен огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване.

  • Кафето или по-точно утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като имате пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се използват свойствата на зърнестата му структура.

  • Бутилки, които са мазни, могат да се почистят, като в тях се налее смес от хладка вода и кафеена утайка.

  • С влажна утайка от варено кафе се почистват прашни килими.

  • Сухата утайка от кафе служи за излъскване на паркет.

  • Утайката от кафе може да се използва като тор за стайните растения.

  • Утайката, примесена със сапун или веро, служи за почистване на тенджери, ножове, вилици, печки и други.

  • Смляно кафе, поставено в хладилник, поглъща неприятните миризми.

  • Утайката от кафе може да се използва вместо тоалетни трици за почистване и измиване на лицето и ръцете.