- 
        Ако искате кафето да е с по-силен аромат, непосредствено 
        преди мелене го загрейте във фурната  
- 
        Съдът за приготвяне на кафе да се използва единствено за 
        тази цел.  
- 
        Да се използва прясна вода, която се загрява само до 
        завиране. При по-нататъшно варене, кафето губи вкуса си.  
- 
        Температурата, при която се приготвя кафето не трябва да е 
        по-висока от 100 градуса.  
- 
        Каничката, в която поднасяме кафето, предварително 
        затопляме с гореща вода.  
- 
        Кафето се приготвя непосредствено преди 
        консумиране.  
- 
        Не бива да се притопля вече изстинало кафе.  
- 
        Кафените зърна много бързо поемат чужда миризма, а и 
        влошават качеството си, когато са оставени на въздух и светлина, затова 
        трябва да се съхраняват в плътно затворени метални кутии или стъклени 
        буркани на сухо и тъмно.  
- 
        Старо кафе, възстановява аромата си като се запече на 
        силен огън за няколко минути при непрекъснато разбъркване.  
- 
        Кафето или по-точно 
        утайката от кафе може да бъде много полезна в домакинството, като имате 
        пред вид, че става въпрос за едро смляното кафе там, където се използват 
        свойствата на зърнестата му структура.  
- 
        Бутилки, които са мазни, могат да се почистят, като в тях 
        се налее смес от хладка вода и кафеена утайка.  
- 
        С влажна утайка от варено кафе се почистват прашни 
        килими.  
- 
        Сухата утайка от кафе служи за излъскване на 
        паркет.  
- 
        Утайката от кафе може да се използва като тор за стайните 
        растения.  
- 
        Утайката, примесена със сапун или веро, служи за 
        почистване на тенджери, ножове, вилици, печки и други.  
- 
        Смляно кафе, поставено в хладилник, поглъща неприятните 
        миризми.  
- 
        Утайката от кафе може да се използва вместо тоалетни трици 
        за почистване и измиване на лицето и ръцете.