|
Рецепти за кафе
Широкото разпространение
на кафето по целия свят е довело да голямото разнообразие от рецепти и
начини на приготвянето и сервирането му, които са в зависимост от
климатичните и психологичните особености в различните райони. Има страни,
в които приготвянето и сервирането на кафе е свързано със специални поводи
или пък изисква особен ритуал, а другаде, както и у нас, кафето е просто
част от ежедневието.
Предлагаме ви, някои от
най-популярните рецепти за приготвяне на кафе.
Турско
кафе Чаша кафе се приготвя с една чаена лъжичка ситно смляно кафе,
една чаена лъжичка захар и една кафена чашка студена вода.
Кафето и захарта се
слагат в джезве и се разбъркват. Заливат се със студена вода, отново се
разбъркват и се загряват до кипване. Капват се няколко капки студена вода
и отново се кипва. Сервира се в джезвето на табличка, заедно с чаша
студена вода. При наливане в чашката първо се отсипва каймакът и после се
налива останалото кафе.
Шварц кафе За
приготвянето на шварц кафе се използват специални уреди или кани с плътно
затварящ се капак. Кафето трябва да е едро смляно. 50 гр. кафе се заливат
с 4 чаени чаши кипяща вода, разбърква се и се оставя захлюпено около 5
минути. Налива се внимателно, без да се разбърква. Сервира се в по- големи
чашки с добавка от мляко или сметана и захар, която всеки си добавя
сам.
Виенско
кафе Приготвя се силно черно кафе и след като се налее в чашите се
поставя лъжица подсладена, разбита сметана. Поръсва се с шоколадови
пръчици.
Виенско
кафе-меланж Използва се шварц кафе по горната рецепта, горещо
прецедено прясно мляко и разбита сладка сметана. Съотношението между
кафето и млякото е в зависимост от вкуса. Захарта се поднася отделно.
Върху сметаната по желание се поръсват канела, какао или кафе на
прах.
Ирландско
кафе Смесват се силно шварц кафе, а може и еспресо, разбита
сметана, капачка уиски и захар. Консумира се внимателно, без да се вдишва
над чашката, за да се предпазите от острите спиртни пари.
Капучино или
италиaнско кафе По традиция се приготвя със силно еспресо, но може
и с шварц кафе. Смесват се равни количества кафе и горещо мляко. Поръсва
се с шоколад на прах
Айс
кафе Сипват се една чаша изстудено шварц кафе, една топка сладолед
и една супена лъжица разбита сметана. Сервира се във висока стъклена чаша
с дълга бъркалка и сламка.
Пиенето на кафе е
неизменна част от нашето ежедневие. За да го превърнем в истинско
удоволствие за всички, трябва да обърнем внимание на няколко дребни
подробности:
-
Кафето се сервира в малки чашки с чинийки. Само ако
поднасяме кафе с мляко, виенско или капучино може да използваме чаени
чаши.
-
На масата се поставя захарницата и каничка с мляко или
сметана, а към прибора на всеки - лъжичка за разбъркване.
-
Кафето се поднася в джезвето или в кана, като всеки сам си
налива в чашката или още по-добре е домакинята да направи това. Само
турското кафе, което се приготвя заедно със захарта може да се разлее по
чашките и да се сервира на поднос.
-
Напитките, които вървят с кафето са вода, както вече
споменахме, задължителна при турското кафе, кока-кола или други
безалкохолни напитки. От алкохолните подходящи са коняк или
уиски.
-
Добре е с кафето на масата да има и бисквити, дребни сладки
или соленки.
-
Приятната компания е най-важното допълнение към
кафето. |