Нашата мания          кафето


 

                                            Рецепти за кафе

Широкото разпространение на кафето по целия свят е довело да голямото разнообразие от рецепти и начини на приготвянето и сервирането му, които са в зависимост от климатичните и психологичните особености в различните райони. Има страни, в които приготвянето и сервирането на кафе е свързано със специални поводи или пък изисква особен ритуал, а другаде, както и у нас, кафето е просто част от ежедневието.

Предлагаме ви, някои от най-популярните рецепти за приготвяне на кафе.

Турско кафе
Чаша кафе се приготвя с една чаена лъжичка ситно смляно кафе, една чаена лъжичка захар и една кафена чашка студена вода.

Кафето и захарта се слагат в джезве и се разбъркват. Заливат се със студена вода, отново се разбъркват и се загряват до кипване. Капват се няколко капки студена вода и отново се кипва. Сервира се в джезвето на табличка, заедно с чаша студена вода. При наливане в чашката първо се отсипва каймакът и после се налива останалото кафе.

Шварц кафе
За приготвянето на шварц кафе се използват специални уреди или кани с плътно затварящ се капак. Кафето трябва да е едро смляно. 50 гр. кафе се заливат с 4 чаени чаши кипяща вода, разбърква се и се оставя захлюпено около 5 минути. Налива се внимателно, без да се разбърква. Сервира се в по- големи чашки с добавка от мляко или сметана и захар, която всеки си добавя сам.

Виенско кафе
Приготвя се силно черно кафе и след като се налее в чашите се поставя лъжица подсладена, разбита сметана. Поръсва се с шоколадови пръчици.

Виенско кафе-меланж
Използва се шварц кафе по горната рецепта, горещо прецедено прясно мляко и разбита сладка сметана. Съотношението между кафето и млякото е в зависимост от вкуса. Захарта се поднася отделно. Върху сметаната по желание се поръсват канела, какао или кафе на прах.

Ирландско кафе
Смесват се силно шварц кафе, а може и еспресо, разбита сметана, капачка уиски и захар. Консумира се внимателно, без да се вдишва над чашката, за да се предпазите от острите спиртни пари.

Капучино или италиaнско кафе
По традиция се приготвя със силно еспресо, но може и с шварц кафе. Смесват се равни количества кафе и горещо мляко. Поръсва се с шоколад на прах

Айс кафе
Сипват се една чаша изстудено шварц кафе, една топка сладолед и една супена лъжица разбита сметана. Сервира се във висока стъклена чаша с дълга бъркалка и сламка.

Пиенето на кафе е неизменна част от нашето ежедневие. За да го превърнем в истинско удоволствие за всички, трябва да обърнем внимание на няколко дребни подробности:

  • Кафето се сервира в малки чашки с чинийки. Само ако поднасяме кафе с мляко, виенско или капучино може да използваме чаени чаши.

  • На масата се поставя захарницата и каничка с мляко или сметана, а към прибора на всеки - лъжичка за разбъркване.

  • Кафето се поднася в джезвето или в кана, като всеки сам си налива в чашката или още по-добре е домакинята да направи това. Само турското кафе, което се приготвя заедно със захарта може да се разлее по чашките и да се сервира на поднос.

  • Напитките, които вървят с кафето са вода, както вече споменахме, задължителна при турското кафе, кока-кола или други безалкохолни напитки. От алкохолните подходящи са коняк или уиски.

  •  Добре е с кафето на масата да има и бисквити, дребни сладки или соленки.

  •  Приятната компания е най-важното допълнение към кафето.