ПО-ВАЖНИ ВИТАМИНИ

Име
Физиологична роля
Източници
Дневна потребност, mg
Недоимъчни състояния (хипо- и авитаминози)
Витамин А, аксерофтол, ретинол участва в състава на зрителния пурпур (родопсин); необходим за растежа, за нормалното състояние на кожата и лигавиците рибено масло, черен дроб, яйца, мляко;
като провитамин (каротен) – моркови,спанак, кайсии, пипер, домати, тиква
0,8–1 кокоша слепота, увреждане на роговицата (ксерофталмия), забавен растеж, намалена съпротива срещу инфекции
Витамин В1, тиамин, аневрин участва в обмяната на въглехидратите, белтъците и мазнините, в предаването на нервните импулси бирена и хлебна мая, бобови и зърнени храни, ядки, черен дроб, месо, яйца, мляко 1,1–1,4 мускулна слабост, полиневрити; в Югоизточна Азия – бери-бери
Витамин В2, рибофлавин, лактофлавин участва в клетъчните окислително-редукционни процеси бирена мая, яйца, мляко, черен дроб, месо, бобови и зърнени храни 1,3–1,7 възпаление на устните, езика, роговицата, забавен растеж
Витамин В3, пантотенова киселина съставка на клетъчни ензими бирена мая, черен дроб, бъбреци, яйца 5–10 рядко срещани и нетипични
Витамин В5 (витамин PP) никотинамид, ниацин участва в клетъчните окислително-редукционни процеси бирена мая, черен дроб, месо, пшеница, ориз, овес, бобови храни 4–18 пелагра
Витамин В6, пиридоксин, адермин участва в обмяната на аминокиселините и мазнините, в кръвообразуването бирена мая, черен дроб, месо, яйца, мляко, бобови храни 1,4–1,6 увреждане на кожата, лигавиците, нервната система, анемия
Витамин В9, фолиева киселина, фолацин участва в обмяната на аминокиселините, стимулира и регулира кръвообразуването, усилва растежа бирена мая, зелени зеленчуци, черен дроб, месо 0,2–0,5 анемия, стомашно-чревни увреждания, забавен растеж
Витамин В12, цианкобаламин стимулира и регулира кръвообразуването, участва в обмяната на нуклеиновите киселини, в изграждането на миелина на нервните клетки черен дроб, бъбреци, месо, мляко 0,002–0,004 пернициозна анемия, дегенерация на нервната система
Витамин С, аскорбинова киселина участва в клетъчните окислително-редукционни процеси, в обмяната на желязото, в обезвреждането на токсични вещества, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира имунните процеси пресни плодове и зеленчуци: шипки, цитрусови, касис, ягоди, пипер, магданоз, коприва, спанак; намалява при термична обработка 50–100;
повишена при инфекциозни болести, физическа работа, бременност, кърмене
скорбут, намалена съпротива срещу инфекции
Витамин D, калциферол регулира калциево-фосфорната обмяна рибено масло, яйца, черен дроб, краве масло, мляко; под действието на УВ лъчи се образуват вит. D2 (ергокалциферол) – в растенията и вит. D3 (холекалциферол) – в кожата деца – 0,01; възрастни – 0,005 у децата – рахит; у възрастните – остеомалация
Витамин Е, токоферол има антиоксидантни свойства, регулира образуването на сперматозоиди, необходим за оплождането и за износването на плода житни зародиши, растителни масла, зелени зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко деца – 4–6; възрастни – 10–12 у човека рядко се наблюдават; у животните – стерилитет, аборти
Витамин К, филохинон фактор на кръвосъсирването зелени зеленчуци, яйца, мляко, черен дроб, месо; синтезира се в организма от чревните бактерии 0,06–0,08 кръвоизливи от венците, носа, червата и др.

   

Back