Три важни неща за Енергоспестяващите Крушки преди да ги купим

Първото важно нещо което трябва да знаем когато отиваме да си купим Енергоспестяващи Крушки е с какви фасунги ни трябват.
Стандартните Енергоспестяващи Крушки са с цокъл тип Е27 (на първата снимка, може също да се срещне и като ES27 ) това е и най разпространеният в България тип крушка.Вторият по рядко срещан модел Енергоспестяващи Крушки е Е14 (крушка с малка фасунга) Използва се главно за осветление с полилеи или нощни лампи и обикновено е с малка мощност.Третият вид Енергоспестяващи Крушки е от почти не използващият се в България тип B22 ( байонет с диаметър 22мм – третата снимка), това е модел лампи широко разпространен в Англия.Второто нещо което трябва да знаем е колко мощни Енергоспестяващи Крушки трябва да вземем за осветлението на различните помещения, това подробно съм го обяснил в темата „ Колко мощни Енергоспестяващи Крушки да изберем „ . Тук само ще ви кажа как лесно да се ориентирате при сравняването на мощността между Енергоспестяващи Крушки и обикновени лампи с нажежаема жичка. Както вече знаем Енергоспестяващите Крушки са 5 пъти по икономични и съответно ако преди сме ползвали 100w крушки за осветление и това ни било достатъчно то сега трябва да вземем Енергоспестяващи Крушки от 20 вата които излъчват светлина колкото аналогичните неикономични 100 ватови крушки.

Третото важно нещо което трябва да знаем е какъв искаме да е цветът на светлината на Енергоспестяващите Крушки. Защото няма по лошо похарчени пари за осветление от тези за Енергоспестяващи Крушки светещи с неподходяща цветна температура. Ако искаме светлината в жилището ни да се доближава максимално до тази с която сме свикнали от обикновените лампи то трябва да си купим Енергоспестяващи Крушки с цветна температура 2700К (2700 градуса по Келвин), това се нарича топла бяла светлина и ако поради някакви други специални съображения не ни трябва друг цвят светлина ви препоръчвам да си купувате само такива защото нашите очи са свикнали с тази светлина и промяната и води до дискомфорт. Енергоспестяващи Крушки които са с цветни температури от 4500 до 6500 Келвина отговарят на светлината от луминесцентните лампи (води се студена светлина) и ако не искате да създадете някакъв специален осветителен ефект по добре ги избягвайте.
Особено внимавайте с лампи от неизвестни производители на цени около 1лв на който много често продаваните Енергоспестяващи Крушки са маркирани като 2700K а външност са над 4500 Келвина.
Ако на опаковката на Енергоспестяващите Крушки не може да намерите температурата в келвини то погледнете за трицифрен код на който обикновено първата цифра е 8 а следващите две са първите числа на цветната температура, което означава че ако търсим Енергоспестяващи Крушки с топла бяла светлина трябва да търсим код 827, ако търсим Енергоспестяващи Крушки със студена светлина ни трябва код 845 или 865.

Back