Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях.
Вижте най разпространените хранителни алергии, кой ги причинява и какво трябва да избягваме
По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера.
От тук може да видите какво представляват ензимите и ролята им в организма.
Оцветители (E100-E181) | ||
---|---|---|
Номер | Наименование | Коментар |
E100 | Curcumin | жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки. |
E101 | Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate | 'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената. |
E102 | Tartrazine | FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия |
E104 | Quinoline Yellow | FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
E107 | Yellow 7G | жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; типична употреба - безалкохолни напитки; забранен в Австралия, САЩ |
E110 | Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S | FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия |
E120 | Cochineal, Carminic acid, Carmines | червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва |
E122 | Azorubine, Carmoisine | червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция. |
E123 | Amaranth | FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др. |
E124 | Ponceau 4R, Cochineal Red A | FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия |
E127 | Erythrosine | FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия |
E128 | Red 2G | Забранен в Австралия и много други страни, освен Великобритания. |
E129 | Allura red AC | FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. |
E131 | Patent blue V | Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия. |
E132 | Indigotine, Indigo carmine | FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия. |
E133 | Brilliant blue FCF | FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия. |
E140 | Chlorophylis, Chlorophyllins | зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката. |
E141 | Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins | маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти |
E142 | Green S | зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. |
E150(a) | Plain caramel | тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати |
E150(b) | Caustic sulphite caramel | виж E150(a) |
E150(c) | Ammonia caramel | виж E150(a) |
E150(d) | Sulphite ammonia caramel | виж E150(a) |
E151 | Brilliant Black BN, Black PN | черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия. |
E153 | Vegetable carbon | черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ |
E154 | Brown FK | кафяв, забранен в САЩ |
E155 | Brown HT (Chocolate) | кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия. |
E160(a) | Carotene, alpha-, beta-, gamma- | жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци |
E160(b) | Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin | червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash) |
E160(c) | Paprika extract, capsanthin, capsorubin | червен, не се знаят странични ефекти. |
E160(d) | Lycopene | червен, не се знаят странични ефекти. |
E160(e) | Beta-apo-8'-carotenal (C 30) | оранжев, не се знаят странични ефекти. |
E160(f) | Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) | оранжев, не се знаят странични ефекти. |
E161(b) | Xanthophylls - Lutein | жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък. |
E161(g) | Xanthophylls - Canthaxanthin | жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго. |
E162 | Beetroot Red, Betanin | пурпурен, не се знаят странични ефекти. |
E163 | Anthocyanins | виолетов, не се знаят странични ефекти. |
E170 | Calcium carbonate | минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои. |
E171 | Titanium dioxide | бяла минерална сол. |
E172 | Iron oxides and hydroxides | черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози. |
E173 | Aluminium | |
E174 | Silver | |
E175 | Gold | |
E180 | Latolrubine BK | да се избягва. |
E181 | Tannic acid, tannins | пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб. |
върни се в началото | ||
Консерванти (E200-E290) | ||
Номер | Наименование | Коментар |
E200 | Sorbic acid | дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата |
E201 | Sodium sorbate | не са известни вредни ефекти |
E202 | Potassium sorbate | не са известни вредни ефекти |
E203 | Calcium sorbate | не са известни вредни ефекти |
E210 | Benzoic acid | фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата; |
E211 | Sodium benzoate | използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма. |
E212 | Potassium benzoate | при хора с алергични реакции. в.ж 210 |
E213 | Calcium benzoate | виж 212 |
E214 | Ethyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E215 | Sodium ethyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E216 | Propyl p-hydroxybenzoate | възможен алерген |
E217 | Sodium propyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E218 | Methyl p-hydroxybenzoate | възможни алергични реакции, главно върху кожата. |
E219 | Sodium methyl p-hydroxybenzoate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E220 | Sulphur dioxide | серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти. |
E221 | Sodium sulphite | почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220 |
E222 | Sodium hydrogen sulphite | виж 220 |
E223 | Sodium metabisulphite | третиращ агент, виж 220 |
E224 | Potassium metabisulphite | виж 220 |
E225 | Potassium sulphite | виж 220 |
E226 | Calcium sulphite | да се избягва, забранен в някои страни. |
E227 | Calcium hydrogen sulphite | да се избягва, забранен в някои страни. |
E228 | Potassium hydrogen sulphite | виж 220 |
E230 | Biphenyl, Diphenyl | може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове |
E231 | Orthophenyl phenol | може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines |
E232 | Sodium orthophenyl phenol | виж 231 |
E233 | Thiabendazole | виж 231 |
E234 | Nisin | антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета. |
E235 | Natamycin | плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене |
E236 | Formic acid | да се избягва, забранен в някои страни. |
E237 | Sodium formate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E238 | Calcium formate | да се избягва, забранен в някои страни. |
E239 | Hexamethylene tetramine | да се избягва, забранен в някои страни. |
E249 | Potassium nitrite | фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца |
E250 | Sodium nitrite | може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може да взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му. |
E251 | Sodium nitrate | виж 250 |
E252 | Potassium nitrate | виж see 249 и 250 |
E260 | Acetic acid | основен компонент на оцета |
E261 | Potassium acetate | в сосове и марини - да се избягва от хора с увредени бъбречни функции |
E262 | Sodium acetate, Sodium diacetate | виж 260 |
E263 | Calcium acetate | виж 260 |
E264 | Ammonium acetate | като 263, но може да предизвика гадене и повръщане. |
E270 | Lactic acid | млечна киселина, киселинен регулатор; |
E280 | Propionic acid | използува се в хлебопроизводството и колбасарството. |
E281 | Sodium propionate | виж 281 |
E282 | Calcium propionate | виж 281 |
E283 | Potassium propionate | виж 281 |
E290 | Carbon dioxide | въглероден двуокис |
E296 | Malic acid | ябълчна киселина; |
E297 | Fumaric acid | фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни |
върни се в началото | ||
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385) | ||
Номер | Наименование | Коментар |
E300 | Ascorbic acid | аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други. |
E301 | Sodium ascorbate | натриева сол на Е300 |
E302 | Calcium ascorbate | калциева сол на Е300 |
E303 | Potassium ascorbate | калиева сон на vitamin C |
E304 | Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate | естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини |
E306, E307, E308, E309 |
Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- | 'vitamin E'; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги |
E310 | Propyl gallate | използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги |
E311 | Octyl gallate | виж 310 |
E312 | Dodecyl gallate | виж 310 |
E315 | Erythorbic acid | получава се от sucrose |
E316 | Sodium erythorbate | получава се от E317 |
E319 | Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) | HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин. |
E320 | Butylated hydroxy-anisole (BHA) | забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни. |
E321 | Butylated hydroxy-toluene (BHT) | виж E320 |
E322 | Lecithins | емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата. |
E325 | Sodium lactate | получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция |
E326 | Potassium lactate | виж 325 |
E327 | Calcium lactate | виж 325 |
E328 | Ammonium lactate | виж 325 |
E329 | Magnesium lactate | виж 325 |
E330 | Citric acid | лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб |
E331 | Sodium citrates | Натриева сол на Е300 |
E332 | Potassium citrates | Калиева сол на Е300 |
E333 | Calcium citrates | Калциева сол на Е300 |
E334 | Tartaric acid | Винена киселина; без странични ефекти |
E335 | Sodium tartrates | виж Е334 |
E336 | Potassium tartrates | виж Е334 |
E337 | Sodium potassium tartrate | виж Е334 |
E338 | Phosphoric acid | фосфорна киселина; без странични ефекти |
E339 | Sodium phosphates | mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium |
E340 | Potassium phosphates | виж 339 |
E341 | Calcium phosphates | минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби |
E343 | Magnesium phosphates | основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол |
E350 | Sodium malates | без странични ефекти |
E351 | Potassium malate | без странични ефекти |
E352 | Calcium malates | без странични ефекти |
E353 | Metatartaric acid | без странични ефекти |
E354 | Calcium tartrate | без странични ефекти |
E355 | Adipic acid | киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители |
E357 | Potassium adipate | без странични ефекти |
E363 | Succinic acid | забранена в някои държави |
E365 | Sodium fumarate | сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis) |
E366 | Potassium fumarate | без странични ефекти |
E367 | Calcium fumarate | без странични ефекти |
E370 | 1,4-Heptonolactone | забранена в някои държави |
E375 | Niacin | vitamin B3; |
E380 | Tri-ammonium citrate | може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса |
E381 | Ammonium ferric citrates | сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули |
E385 | Calcium disodium EDTA | забранен в някои страни |
върни се в началото | ||
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495) | ||
Номер | Наименование | Коментар |
E400 | Alginic acid | извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества |
E401 | Sodium alginate | виж 400 |
E402 | Potassium alginate | виж 400 |
E403 | Ammonium alginate | виж 400 |
E404 | Calcium alginate | виж 400 |
E405 | Propylene glycol alginate | няма данни за странични ефекти |
E406 | Agar | получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите |
E407 | Carrageenan | извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата |
E410 | Locust bean gum | извлича се от Ceratonia siliqua - растение от семейство рожкови; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина |
E412 | Guar gum | извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола |
E413 | Tragacanth | гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката |
E414 | Acacia | извлича се от Acacia Sengal; |
E415 | Xanthan gum | използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент. |
E416 | Karaya gum | извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода. |
E417 | Tara gum | извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета. |
E420 | Sorbitol | изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект |
E421 | Mannitol | изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни |
E422 | Glycerol | подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни |
E431 | Polyoxyethylene stearate | Полиоксиэтилен(8)стеарат |
E432 | Polysorbate 20 | Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат |
E433 | Polysorbate 80 | Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ |
E434 | Polysorbate 40 | Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат |
E435 | Polysorbate 60 | Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат |
E436 | Polysorbate 65 | Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат |
E440(a) | Pectin | Пектини: пектин ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове |
E440(b) | Amidated pectin | амидопектин |
E441 | Gelatine | желатин - възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити |
E442 | Ammonium phosphatides | без странични ефекти |
E450 | Diphosphates | дифосфатии: натриеви, калиеви и калциеви |
E451 | Triphosphates | трифосфати : натриев и калиев |
Е452 | Polyphosphates | полифосфати: натриев калиев и калциев |
E460 | Cellulose | целулоза - без странични ефекти |
E461 | Methyl cellulose | метил целулоза; може да причини чревни проблеми |
E463 | Hydroxypropyl cellulose | ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни |
E464 | Hydroxypropyl methyl cellulose | хидрокси пропил метил целулоза |
E465 | Ethyl methyl cellulose | етил метил целулоза |
E466 | Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose | без странични ефекти |
E469 | Sodium caseinate | без странични ефекти |
E470 | Fatty acids salts | соли на мастни киселини; забранени в някои страни |
E471 | Mono & di glycerides of fatty acids | без странични ефекти |
E472 | Fatty acid esters of glycerides | без странични ефекти |
E473 | Sucrose esters of fatty acids | естери на захароза и мастни киселини |
E474 | Sucroglycerides | захароглицериди |
E475 | Polyglycerol esters of fatty acids | без странични ефекти |
E476 | Polyglycerol polyricinoleate | без странични ефекти |
E477 | Propylene glycol esters of fatty acids | без странични ефекти |
E478 | Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol | няма данни |
E479(b) | Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids | Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни |
E480 | Dioctyl sodium sulphosuccinate | натриев диоктилсулфосукцинат |
E481 | Sodium stearoyl-2-lactylate | без странични ефекти |
E482 | Calcium stearoyl-2-lactylate | без странични ефекти |
E483 | Stearyl tartrate | забранен в някои страни |
E491 | Sorbitan monos tearate | без странични ефекти |
E492 | Sorbitan tristearate | може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции |
E493 | Sorbitan monolaurate | забранен в някои страни |
E494 | Sorbitan mono-oleate | забранен в някои страни |
E495 | Sorbitan monopalmitate | забранен в някои страни |
върни се в началото | ||
Минерални соли (Е500-Е585) | ||
Номер | Наименование | Коментар |
E500 | Sodium carbonates | Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества |
E501 | Potassium carbonates | без странични ефекти |
E503 | Ammonium carbonates | амониев карбонат - пнякога дразни лигавицата |
E504 | Magnesium carbonate | използва се като лаксатив и антиацид |
E507 | Hydrochloric acid | безопасно в малки количества |
E508 | Potassium chloride | по големи количества могат да причинят язва |
E509 | Calcium chloride | калциев хлорид |
E510 | Ammonium chloride | да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции |
E511 | Magnesium chloride | магнезиев хлорид (основен минерал) |
E513 | Sulphuric acid | сярна киселина; забранена в някои държави |
E514 | Sodium sulphates | натриев сулфат - може да наруши водния баланс |
E515 | Potassium sulphates | без странични ефекти |
E516 | Calcium sulphate | калциев сулфат, получава се от варовик |
E518 | Magnesium sulphate | има лаксативен ефект |
E519 | Copper sulphate | меден сулфат - използува се рядко |
E524 | Sodium hydroxide | натриева осноова |
E525 | Potassium hydroxide | калиева основа |
E526 | Calcium hydroxide | без странични ефекти |
E527 | Ammonium hydroxide | амониев хидроксид |
E528 | Magnesium hydroxide | магнезиев хидроксид |
E529 | Calcium oxide | калциев оксид, безопасен в малки количества |
E530 | Magnesium oxide | магнезиев оксид |
E535 | Sodium ferrocyanide | без странични ефекти |
E536 | Potassium ferrocyanide | без странични ефекти |
E540 | Dicalcium diphosphate | дикалциев дифосфат |
E541 | Sodium aluminium phosphate | натриево алуминиев фосфат |
E542 | Bone phosphate | костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines |
E544 | Calcium polyphosphates | забранен в някои страни |
E545 | Ammonium polyphosphates | забранен в някои страни |
E551 | Silicon dioxide | силициев двуокис - без странични ефекти |
E552 | Calcium silicate | получава се от варовик и диатомит - антиацид |
E553(a) | Magnesium silicates | магнезиев силикат |
E553(b) | Talc | свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството |
E554 | Sodium aluminium silicate | използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност |
E556 | Calcium aluminium silicate | използува се в млечни прахове; виж Е554 |
E558 | Bentonite | без странични ефекти |
E559 | Aluminium silicate (Kaolin) | без странични ефекти |
E570 | Stearic acid | без странични ефекти |
E572 | Magnesium stearate | без странични ефекти |
E575 | Glucono delta-lactone | без странични ефекти |
E576 | Sodium gluconate | забранен в някои страни |
E577 | Potassium gluconate | без странични ефекти |
E578 | Calcium gluconate | без странични ефекти |
E579 | Ferrous gluconate | цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден |
E585 | Ferrous lactate | няма данни |
върни се в началото | ||
Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640) | ||
Номер | Наименование | Коментар |
E620 | Glutamic acid | аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца |
E621 | Monosodium glutamate (MSG) | мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни |
E622 | Monopotassium glutamate | монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства |
E623 | Calcium diglutamate | в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E624 | Monoammonium glutamate | в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E625 | Magnesium diglutamate | в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти |
E626 | Guanylic acid | в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра |
E627 | Disodium guanylate | натриев гуанилат; виж 626 |
E629 | Calcium guanylate | калциев гуанилат; виж 626 |
E631 | Disodium inosinate | виж 626 |
E633 | Calcium inosinate | виж 631 |
E635 | Disodium 5'-ribonucleotide | както 626 |
E636 | Maltol | използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг |
E637 | Ethyl maltol | виж Е636 |
E640 | Glycine & its sodium salt | глицин и негова натриева сол |
върни се в началото | ||
РАЗНИ | ||
Номер | Наименование | Коментар |
E900 | Dimethyl polysiloxane | базирано на силикон |
E901 | Beeswaxes | пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции |
E903 | Carnauba wax | извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции |
E904 | Shellac | извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата |
E905 | Paraffins, Microcrystalline wax | парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове |
E907 | Refined microcrystalline wax | забранен в някои страни |
E913 | Lanolin | добива се от овча вълна |
E920 | L-Cystein | за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера |
E921 | L-Cystin | вж E920 |
E924 | Potassium bromate | в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми |
E925 | Chlorine | в обработка на брашната |
E926 | Chlorine dioxide | виж 925 |
E927 | Azodicarbonamide | забранен в някои страни |
E928 | Benzoyl peroxide | при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210 |
E931 | Nitrogen | азот, при пакетиране и замразяване |
E932 | Nitrous oxide | безвреден в малки количества |
E950 | Acesulphane potassium | |
E951 | Aspartame | изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него. |
E952 | Cyclamic acid | изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака |
E954 | Saccharines | изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака |
E957 | Thaumatin | изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове. |
E965 | Maltitol, Hydrogenated glucose syrup | овлажнител, лаксативен в големи концентрации |
E967 | Xylitol | овлажнител |
E999 | Quillaia extract | емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки |
E1100 | Amylase | извлича се от гъби или панкреас на свиня |
E1200 | Polydextrose | безопасен в малки дози |
E1201 | Polyvinylpyrrolidone | диспергиращ агент; при изкуствените подсладители |
E1202 | Polyvinylpolypyrrolidone | колоиден стабилизатор, при избистряне на виното |
E1400-E1450 | Starches | Скорбяла - няма странични ефекти |
E1505 | Triethyl acetate | част от него се превръща в алкохол в тялото |
E1510 | Ethanol | алкохол |
E1517, E1518 | Glycerol acetates | разтворител, получен от глицерол |
E1520 | Propylene glycol | омокрящ и диспергиращ агент |