Седемте руски чудеса

Московският събор „Василий Блажени“ (Покров Богородичен)
Храмът се намира на Червения площад и е емблематичен със своите куполи и цветове. Построен е в периода 1555-1561 година в чест на победата на цар Иван Грозни над монголите. От 1990г. катедралата е включена в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Московският събор

Долината на гейзерите
Това е природен феномен, намиращ се в източната част на полуостров Камчатка. В долината, на площ от приблизително 6 квадратни километра са разположени около 90 гейзера и много топли извори. Включена е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство под името “Вулканите на Камчатка”.

Долината на гейзерите

Байкалското езеро
Байкал се намира в източен Сибир, има тектоничен произход и е най-дълбокото езеро на планетата, както и най-големият резервоар с питейна вода. Дълбочината му е 1500 метра, а въпреки това водата е бистра и синя.

Байкалското езеро

Мамаев курган и статуята на майката-Родина във Волгоград
Мемориалът „На героите от Сталинградската битка“ е открит през 1967 година. В долината са погребани останките на 34 505 войници-защитници на Сталинград, има 35 гранитни надгробни паметници, а на хълма се намира главният монумент – „Майката-Родина зове“. Статуята е направена от 5500 тона бетон и 2400 тона метални конструкции, като вътрешността й е куха, а дебелината на стените не превишава 30 сантиметра. Височината на скулптурата е 53 метра, а на целия паметник – 86 метра. Само мечът в ръката на Родината-майка е 14 тона и е дълъг 33 метра. При откриването си статуята е вписана в книгата с рекорди на Гинес, а височината й е два пъти по-голяма от тази на статуята на свободата в Ню Йорк.

Мамаев курган и статуята на майката-Родина във Волгоград

Петерхоф (Петродворец)
Този дворцово-парков ансамбъл е изграден по заповед на Петър I в началото на 18-ти век и се намира на 29 километра от Санкт Петербург. Изобилства от зеленина, вода, злато и красива архитектура. Дворецът, заедно с целия архитектурен и парков комплекс около него, е част от културното наследство на Руската федерация и е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Петерхоф (Петродворец)

Стълбовете в Коми
Представляват седем скалисти образувания с височина от 30 до 42 метра. Според специалистите, стълбовете са се образували преди около 200 милиона години и са уникално творение на природата. Имат причудливи очертания и в зависимост от мястото на гледане наподобяват огромен човек, глава на кон или овен.

Стълбовете в Коми

Планината Елбрус
Със своите 5642 метра Елбрус е най-високият планински масив и връх в Русия, а според някои е и най-високата точка в Европа пред Мон Блан (4810 м). Спорът съществува поради различното определяне на границите между Азия и Европа, но напоследък се счита, че Елбрус се намира на територията на нашия континент.

Планината Елбрус