Windows XP трикове и съвети

Как да променим размера на swap (page) файла и неговото местоположение:

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Advanced -> бутона Settings в полето Performance -> Advanced -> бутона Change в полето Virtual Memory. После в полетата Initial size (MB) и Maximum size (MB) задайте размера на swap файла. Препоръчвам ви размера да е един и същ и да бъде 1,5 пъти размера на RAM паметта ви (например 784 МВ при 512 МВ RAM). В същия прозорец можете да зададете на кое устройство да се намира този файл. След като зададете размера и местоположението на swap файла задължително натиснете бутона Set и после ОК.


Как да сменим името на компютъра си:

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Computer name -> Change... и после в полето omputer name напишете новото име на компютъра си.


Как да забраниме достъпът до даден сайт?

1.Отивате до: C:\Windows\system32\drivers\etc\hosts

2.Отваряте файла hosts с Notepad или друг текстов редактор и най - от долу добавяте сайта, в който искате да не се влиза,като преди всеки сайт пишете 127.0.0.1

Пример:

127.0.0.1 abv.bg

или пък

127.0.0.1 zamunda.net

Сейфате документа и сте готови.


Изключване на System restore функцията

Малко инфо: тази функция заделя място на харда ви и го пълни с резервна информация в случай, че компютъра ви се сбози. Често обема на заделеното място е доста голям.
За да изключите тази функция направете следното:
Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> System restore и сложете отметката пред Turn System Restore on all drives.


Изтриване на дадена папка, за която нямате достъп.

Често се случва да не можетет да изтриете някоя папка и дори да влезете в нея под ХР. Варианта е следния. Изберете папката с десен бутон на мишката и след това: Properties -> Security -> Add... -> в полето под надписа Enter the object name to select напишете вашето потребителско име (името с което влизате в Уиндоус) (ако случайно не го помните има един начин да го намерите: в същия прозорец изберете Advanced... и после натиснете бутона Find Now в новопоявилия се прозорец. Ще ви излезе списък със всички възможни потребители на вашия компютър и вашето потребителско име със сигурност ще е там). След като изберете потребителското си име, натиснете ОК и в текущия прозорец, трябва то да е маркирано, като след това в долната част на прозореца (с име Permisions for потребителското ви име) сложете отметката пред Full Controll и натиснете ОК. Сега вече имате абсолютно пълни права върху съответната папка.


Как да видите кой е във вашия компютър

Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После изберете Shared Folders и от панела вдясно имате три възможности: Shares (показва всички споделени от вас папки), Sessions (показва кой потребител се е вързал към вас и колко файла е отворил), Open Files (показва ви всички отворени файлове от други потребители и съответния потребител.


Как да сменим буквата на дадено устройство (без С: )

Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После иберете Disk Management и в долната част на десния панел щракнете с десен бутон върху устройството, чиято буква искате да смените. От контекстното меню изберете Change Drive Letter and Paths и в новопоявилия се прозоцер изберете Change... и в новия прозорец ще имате падащо меню с възможности за смяна на буквата на устройството. Оттук нататък натискайте само ОК, след като изберете желаната буква.


Коригиране на увисването на системата при стартиране

Ако системата ви увисва за 2 или три минути при стартиране, като при това нямате достъп до Старб бутона или елементите върху таскбара, това най-вероятно се дължи на определена услуга (service), наречена Background Intelligent Transfer, която се изпълнява във фонов режим. За да оправите проблема направете следното: натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете Services и там намерете услугата Background Intelligent Transfer, махнете отметката пред нея и натиснете ОК и рестартирайте.


Премахване на логото при стартиране на Уиндоус.

Това ще ускори зареждането на вашата система, така че ако нямате проблеми след това го оставете. Начина е следния (ако сте с ХР): натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете BOOT.INI и сложете отметка пред функцията /NOGUIBOOT, натиснете ОК и рестартирайте. Можете да се върнете към предишното състояние като просто махнете отметката по същия начин.
Ако сте с Windows 98, ето начина: на първо време сменете атрибутите на msdos.sys файла (намира се в главната директория), така че да не бъде повече "Read only". След това го отворете с обикновен текстов редактор (Notepad). След това потърсете във файла следния текст 'Logo=0', а ако няма го създайте. Ако стойността след Logo= е 1, я заменете с 0 и това ще премахне логото на Windows 98. Запишете msdos.sys файла и върнете атрибутите му за "Read only".


Премахването на индексирането на файловете, за да ускорите ХР

Уиндоус ХР пази база с данни за всички файлове на вашия твърд диск, която използва за ускоряване на търсенето на файл. Проблема в случая е, че компютъра ви трябва да индексира всички файлове, което съответно го забавя при отваряне и затваряне на файлове и други операции. Ако не търсите много файлове по компютъра си, можете да изключите индексирането по следния начин: Отворете My Computer и щракнете с десен бутон върху устройството, за което искате да изберете индексирането. В новопоявилия се прозорец махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast searching и след това натиснете ОК, а после отворилия се прозорец изберете втория радио-бутон (Apply changes to C:\ (D:\, E:\...), subfolders and files). И натиснете ОК, като след това изчакайте да свърши премахването на индексирането и отново натиснете ОК. Нататък ще забележите лека промяна в производителността на компютъра ви.


Изчистете Prefetch папката, за да подобрите производителността на системата си

Това е уникална техника за WinXP. Знаем, че е необходимо периодично да се почистват регистрите и временните файлове за операционните системи Win9X/ME/2000. Prefetch е нова и много полезна техника в Windows XP. Обаче след известно ползване на XP , директорията prefetch може да се напълни с много безполезни и излишни линкове, в Prefetch каталога, което може да забави значително вашия компютър.

За да почистите тези файлове, отворете C(системния дял):/windows/prefetch и изтрийте всички файлове. След това рестартирайте. Препоръчително е да правите това всеки месец.Повишаване на производителността чрез My Computer

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете Settings в полето Performance.
Махнете отметките пред следните полета:

Fade or slide menus into view
Fade or slide ToolTips into view
Fade out menu items after clicking
Show Shadows under menus
Slide open combo boxes
Slide taskbar buttons
Use a background image for each folder type
Use common tasks in folders


Ако CD-то ви работи много бавно (настройване на DMA режима за всички устройства)

Случва се така, че често CD-то ви работи адски бавно и забавя цялата ви система. На всичкото отгоре процесора е на 100% и не можете да направите почти нищо. Една от възможните причини за това, че че Windows XP не винаги успява да нагласи DMA режима за всички устройства успешно и понякога последните работят в режим PIO, който е изключително бавен и остарял. Всички нови оптични устройства поддържат DMA режима, но често Windows ги оставя в режим PIO под подразбиране. Ето начина да се коригира това:

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху IDE ATA/ATAPI Controllers, така че да се отворят подкатегориите. Чукнете два пъти върху Primary IDE Channel и след това отидете върху Advanced Settings. В полетата Transfer mode задайте DMA if available. Ако стойността е била PIO Only най-вероятно в това е бил вашият проблем. Повторете същите стъпки и за втория IDE канал (Secondary IDE Channel) в предходния прозорец. Сега остава само да рестартирате.


Auto Login

Чукнете върху бутона Start, натиснете Run... (може директно да натиснете клавишите Win+ R) и напишете control userpasswords2.

В Users махнете отметката пред Users must enter....
Ще ви се появи диалогов прозорец, който ще ви позволи да въведете потребителско име и парола, които да бъдат изпълнявани автоматично.


Win XP не иска да се изключи напълно

Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Power Options -> APM. В новопоявилия се прозорец сложете отметката пред Enable Advanced Power Management support. Изключете вашия компютър. Би трябвало процеса по изключването да е успешен.


Премахване на докладването за грешки

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете върху бутона Error Reporting. Изберете Disable error reporting и сте готови. От същия прозорец може да настроите докладването за грешки (за кои програми да се появява и т.н.)


Показването на опцията Hibernate когато изключвате компютъра си от Shut Down...

Когато ви се появи диалоговия прозорец Shut Down Windows просто натиснете клавиша Shift и опцията StandBy ще се замени с Hybernate. Другият начин е просто в същия диалогов прозорец да натиснете H


Връщане към предишната версия на даден драйвер за някое устройство

Сигурно често ви се е случвало да инсталирате нов драйвер за някое устройство и след това всичко да се скапе. Вместо да преинсталирате наново устройството и да сменяте драйверите му, можете да направите следното:

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху типа и след това модела на устройството, за което искате да върнете предишните драйвери. В новопоявилия се прозорец изберете таба Driver и там чукнете върху бутона Roll Back Driver. Ще ви се появи нов прозорец с инструкции, които трябва да следвате. За да направите горните процедури трябва или да се Administrator или да сте в групата Administrators (по подразбиране за домашни потребители)


Създаване на shortcut за ShutDown

Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете SHUTDOWN -s -t 01 параметъра -s е за изключване и можете да го замените с -r за рестартиране, параметъра -t 01 задава време, след което ще се изключи/рестартира компютъра, като можете да замените 01 с броя на секунди, след които искате да се изпълни операцията, но числото винаги трябва да е с две цифри (ако е по-малко от 10 сложете 0 отпред). След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.


Как да заключим бързо компютъра си

Натиснете едновременно клавишите Win+L. Ще бъдете отведени към екрана за начално включване на потребителите.
Можете също така да създадете shortcut, който изпълнява същата функция. Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете c:\windows\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation. След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.


Клавиатура с мишка

Една интересна опция, която понякога може да ви бъде полезна. Чукнете върху бутона Start -> Programs -> Accessories -> Accessibility -> OnScreen Keyboard


Някои полезни клавишни комбинации

Ctrl+Esc показва Start менюто
Win клавиша върши същата операция, ето малко комбинации с него:
Win+D - показва десктопа
Win+E - стартира Windows Explorer
Win+F - търсене на файлове
Win+Ctrl+F - търсене на компютри
Win+F1 - стартира Help and Support Center
Win+R - стартира Run
Win+Pause/Break - стартира System Properties
Win+M - минимизира всички прозорци
Win+Shift+M - отменя минимизирането на всички прозорци
Win+L - заключва компютъра
Win+U - стартира Utility Manager
Още няколко комбинации
Ctrl+Shift+Esc - стартира Task Manager
Shift+F10 - симулира десен бутон на мишката


Влизане в администраторския акаунт от началния прозорец на зареждане на Windows

Ако сте си инсталирали току що Windows или не сте променяли нищо, Welcome Screen-а на Windows е включен по подразбиране. От него обаче не можете да влезете в администраторския акаунт. Един от начините да направите това е да натиснете два пъти клавишите Ctrl+Alt+Del и вече можете да влезете в администраторския акаунт.


Премахване на Shut Down бутона от началния прозорец на зареждане на Windows (Welcome Screen)

Интересна опция, която може да ви е полезна.
Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Local Security Policy.
В лявата част на новопоявилия се прозорец разширете Security Settings, после разширете Local Policies и изберете Security Options. В дясната част чукнете два пъти върху Shutdown: Allow system to be shut down without having to log on policy и изберете Disabled. Остава само да натиснете "ОК".


Как можете временно да си присвоите администраторски права

Много програми изискват да имате администраторски права, за да можете да ги инсталирате. Най-лесния начин да си присвоите временно такива права, при положение че сте се логнали като нормален потребител е следния: Задръжте натиснат клавиша Shift и чукнете с десен бутон върху инсталационния файл. От появилото се контекстно меню изберете Run as... В новопоявилия се прозорец напишете администраторското име и парола. Тази операция работи също и за програми от Start менюто.Как да задам на Internet Explorer да помни потребителските имена и паролите, с които влизам в различни сайтове

Стартирате Internet Explorer и отивате върху Tools -> Internet Options -> таба Content -> бутона AutoComplete... и след като го чукнете в новопоявилия се прозорец сложете отметката пред User names and passwords on forms. По този начин след като веднъж напишете потребителско име и парола за даден сайт (например поща), то ще се запамети автоматично в база данни и при следващо влизане в този сайт ако напишете само първата буква на потребителското ви име ще се отвори допълнително прозорце, от което можете да си изберете пълното потребителско име и след това автоматично ще бъде въведена паролата ви. Ако искате всеки път да бъдете питани дали Internet Explorer да запаметява потребителското име и паролата ви за даден сайт, просто поставете отметка пред Prompt me to save passwords.
Не ви препоръчвам обаче да използвате тази опция, защото така при евентуално проникване във вашия компютър, някой може да получи достъп до всичките ви пароли, които са запаметени за определени сайтове.

Други опции, които можете да настроите в гореспоменатия прозорец са за автоматичното изписване на уеб адреси и полета във форми. Това става чрез поставянето на отметки пред следните опции:
- Web addresses - когато пишете някой уеб адрес, ако вече сте го въвеждали преди това, под полето, в което пишете, ще ви се изведе списък със всички адреси, започващи с буквите или цифрите, които сте написали досега.
- Forms - подобно на горната опция, само че това важи за онлайн форми, които попълвате. Между другото тази опция е свързана с гореописаната опция по запаметяване на потребителските пароли. Иначе е много полезна когато попълвате множество форми (например регистрация за поща, форум или някой сайт).

Общи клавишни комбинации:

CTRL+C - Копиране на избрания елемент
CTRL+X - Изрязване на избрания елемент
CTRL+V - Поставяне
CTRL+Z - Отмяна
DELETE - Изтриване на избрания елемент
SHIFT+DELETE - Изтриване на избрания елемент завинаги, без поставяне на елемента в "Кошчето"
CTRL едновременно с плъзгане на елемент - Копиране на избрания елемент
CTRL+ SHIFT едновременно с плъзгане на елемент - Създаване на пряк път към избрания елемент
F2 - Преименуване на избрания елемент (това редовно го ползвам!)
CTRL+СТРЕЛКА НАДЯСНО - Преместване на точката на вмъкване в началото на следващата дума
CTRL+СТРЕЛКА НАЛЯВО - Преместване на точката на вмъкване в началото на предишната дума
CTRL+СТРЕЛКА НАДОЛУ - Преместване на точката на вмъкване в началото на следващия абзац
CTRL+СТРЕЛКА НАГОРЕ - Преместване на точката на вмъкване в началото на предишния абзац
CTRL+SHIFT с всеки от клавишите със стрелки - Осветяване на блок от текст
SHIFT с всеки от клавишите със стрелки - Избиране на повече от един елемент в прозорец или на работния плот или избиране на текст в рамките на документ
CTRL+A - Избиране на всичко
F3 - Търсене на файл или папка
ALT+ENTER - Показване на свойства за избрания елемент
ALT+F4 - Затваряне на активния елемент или активната програма
ALT+ИНТЕРВАЛ - Отваряне на контекстното меню за активния прозорец
CTRL+F4 - Затваряне на активния документ в програми, които ви позволяват да имате едновременно отворени повече от един документ
CTRL+ALT+DEL - Отваряне на диалоговия прозорец на Диспечера на задачите в Windows XP Professional, когато сте в работна група. Отваряне на диалоговите прозорци Влизане в Windows, Защита на Windows или Отключване на компютъра в Windows XP Professional, когато компютърът ви е свързан към мрежов домейн
ALT+TAB - Превключване между отворени елементи
ALT+ESC - Циклично преминаване през елементите в реда, в който са отворени
F6 - Циклично преминаване през екранните елементи в прозорец или на работния плот
F4 - Показване на лентата на адресите в "Моят компютър" или Windows Explorer
SHIFT+F10 - Показване на контекстното меню за избрания елемент
CTRL+ESC - Показване на менюто Старт
ALT+подчертаната буква в име на меню - Показване на съответното меню
Подчертаната буква в име на команда в отворено меню - Изпълнение на съответната команда
F10 - Активиране на лентата на менютата в активната програма
СТРЕЛКА НАДЯСНО - Отваряне на следващото меню вдясно или отваряне на подменю
СТРЕЛКА НАЛЯВО - Отваряне на следващото меню вляво или затваряне на подменю
F5 - Обновяване на активния прозорец
НАЗАД - Показване на папката едно ниво нагоре в "Моят компютър" или Windows Explorer
ESC - Отменяне на текущата задача
SHIFT, когато поставяте компактдиск в CD-ROM устройството - Недопускане на автоматично изпълнение на компактдиска


Клавишни комбинации за диалогови прозорци:

CTRL+TAB - Преминаване напред по разделите
CTRL+SHIFT+TAB - Преминаване назад по разделите
TAB - Преминаване напред по опциите
SHIFT+TAB - Преминаване назад по опциите
ALT+подчертана буква - Изпълнение на съответната команда или избор на съответната опция
ENTER - Изпълнение на командата за активната опция или бутон
ИНТЕРВАЛ - Поставяне или премахване на отметка в квадратчето, ако активната опция е квадратче
F1 - Показване на "Помощ"
F4 - Показване на елементите в активния списък
НАЗАД - Отваряне на папка едно ниво нагоре, ако е избрана папка в диалоговия прозорец Запиши като или Отвори

Как да спрем съобщението за Low Disk Space

Сигурно много пъти ви е дразнило това съобщение, което ви изскача, въпреки че знаете с колко свободно място разполагате. Ето един начин да го премахнете без да използвате специална програма:

Чукнете "Start" бутона, след това изберете "Run..." и там напишете "regedit". В Regedit отидете следвайте следните стъпки: HKEY CURRENT USER -> Software -> Microsoft -> Windows -> CurrentVersion -> Policies -> Explorer. В дясната страна на прозореца потърсете за елемент наречен NoLowDiskSpaceChecks. Ако съществува такъв елемент то сигурно стойността срещу него в колоната Data е 0x00000000 (0). Това означава, че съобщението за Low Disk Space ще ви се показва. За да преустановите това, чукнете два пъти върху името на елемента и в текстовото поле, където пише "0" поставете "1".
Ако случайно този елемент не съществува, тогава чукнете с десен бутон на мишката в дясната част на прозореца под другите елементи и изберете New -> DWORD value. Задайте името на елемента да бъде NoLowDiskSpaceChecks (точно както се пише, без интервалите) и след това натиснете Enter. После чукнете два пъти с мишката върху името на елемента и задайте стойността му да бъде "1" (както беше описано по-горе).
Резултатът от това, което направихте трябва да изглежда така:

ИзображениеУскоряване на старт менюто
Скоростта на Start менюто както на предишните, така и на Windows XP винаги е била изнервящо мудна. Този проблем лесно може да се оправи по следния начин:
а) Отворете Display Properties->Appearance->след това в Advanced изключете опцията "Show menu shadow" Сега вече ще имате много по-бързо и прецизно меню.
Алтернативния метод, за по запознатите с регистрите е:
а) Намерете ключа HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\MenuShowDelay
б) По подразбиране стойността му е 400, но вие задайте 0


Отстраняване на проблема с .AVI файловете.
Вероятно повечето от вас са забелязали, че докато върви видео файл със разширение .avi, процесорът е особенно натоварен а стартирането на други приложения е забавено от чувствителния недостиг на системни ресурси. Причината за това са хората от компанията на Гейтс. Те от край време се опитват да наложат видео файлове единствено със разширение .mpeg. Ултимативното решение на проблема е да намерите и изтриете ключа в регистъра: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{87D62D94-71B3-4b9a-9489-5FE6850DC73E}\InProcServer32
Така explorer-a няма да зарежда файла shmedia.dll, който е отговорен за разхищението на процесорна мощ.

Кирилизация на Windows
Без допълнителни кирилизиращи програми


Вместо увод:
Windows 95 и следващи (Windows XP) е правен да работи на всякакви езици. Кирилицата е сред тях. Тези програми, които са писани да работят и на друг език, освен Английски, търсят този език по начина, както го изкарва Windows-а. Като (ако) го намерят, работят с него и им е все едно кой е той - немски, български или друг. Когато обаче сте извадили българския по неоригинален начин, чрез т. нар. “кирилизатор”, тогава няма гаранция къде, доколко и дали въобще ще ви работи Кирилицата. Под въпрос е и цялата работа на Windows. Има много програми, които не тръгват, а други работят неустойчиво при Windows - зацапан на системно ниво с кирилизатор. StarWars III например.

Обяснение: програма, която иска рестарт - променя Windows на системно ниво. Недъгавостта на т. нар. “кирилизатори” се вижда с просто око: при опит за тяхната деинсталация, не последва искане за рестарт на компютъра, както при инсталацията им. Подменените от тях системни файлове не се заместват обратно с оригиналните. Една инсталация на “кирилизатор” ви унищожава Кирилицата чак докато не преинсталирате Windows.

Поука: не казвайте, че Windows има проблеми с Кирилицата, след като не ползвате неговата си (в непроменен вид) а тази на “кирилизатора”.

"Указанията са за чисти XP и .NET ! Не се отнасят за качвалите Датекс ФлексТайп и BulLet. За качвалите друг кирилизатор не знам."


Windows може да се кирилизира и без да му е инсталиран български интерфейс.


Тръгваме стъпка по стъпка към кирилизацията:

•Настройваме регионалните опции – „Контролен панел” -> „Регионални и езикови опции”
Избираме на двете места да бъде на български. Настройването на числа, валута, час и дата става от бутон „Персонализиране”
Изображение


•Настройваме езици – в същия панел се преместваме в таб „Езици”. Кликаме върху бутон „Подробни данни”
Изображение


Отваря се нов прозорец с настройки, в който ще:
•Въвеждаме език по подразбиране – тук задаваме езикът който ще се зарежда при стартиране на компютъра – препоръчително е да бъде English.
•Настройваме клавиатурата (най-важното) – кликаме върху бутон „Добавяне…”
ИзображениеОтново прозорче с настройки – писна ли ви :) Няма страшно, малко остана…
Тук ще настроим допълнителните езици за клавиатурата.
•Избираме си език за въвеждане – Bulgarian и клавиатурна подредба – Български.
Забележка: Това е подредбата по БДС, за фонетична подредба ще говорим по-надолу. Фонетичната трябва да се инсталира допълнително.
Кликаме ОК – най-сетне :D
Изображение


Пак сме в предходния прозорец – вече трябва да се вижда и българската подредба. Сега трябва да определим къде да се показва - дали сме на латиница или на кирилица. Кликаме бутон „Езикова лента”.
Изображение


Слагаме отметки на „Показвай езиковата лента на работния плот” и „Показвай текстови етикети на езиковата лента”. Бутон ОК
Изображение


Остана да изберем с кои бутони ще превключваме езиците.

Кликаме следващият бутон „Настройка на клавиши…” От новия прозорец цъкаме бутон „Промяна на клавишната последователност”
Изображение


Пак нов прозорец :P Там избирате, каквото ви е най-удобно. На снимката са моите настройки – превключвам езика с „ляв ALT+SHIFT” , превключвам БДС/фонетична с “CTRL+SHIFT”. Натискаме ОК
Изображение


В предходния прозорец сме, ако сме приключили натискаме ОК, отново се връщаме в предходен прозорец – там натискаме „Приложи” и ОК.Това е. Вече имаме Кирилица, без да си инсталираме други програми!!!

Останаха допълнителните настройки.
С тях можем да направим така, че при инсталация на новите програми да разпознават българският език (без да питат допълнително)

В прозорец Регионални и езикови опции, избираме таб „Разширени”. От лентата горе избираме език – в нашия случай Bulgarian. Натискаме бутон „Приложи” и ОК.
Изображение
Какво да направим ако не се вижда иконката на Language bar:

1.
Start->control panel->Regional and Language Options->Languages->Details->Settings->Languge bar->Show language bar on the desktop

Ако отметката на Show language bar on the desktop е неактивна, преминаваме по-нататък

2.
Start->control panel->Regional and Language Options->Languages->Details->Advanced->System Configuration->Махаме тикчето на Turn off advanced text services

Кошчето за боклуци

Променете името на кошчето за боклук като отидете на Run -> regedit -> OK. Следващите стъпки са:
HKEY_CLASSES_ROOTCLSID{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}.

Забрана на поддръжката на zip файлове от Windows XP


Тази поддръжка е удачна единствено в случай, че не разполагате с никакво приложение за работа с архивирани файлове, което е рядкост. Функцията може да деинсталирате чрез изпълнението на следния ред от RUN:
regsvr32 /u zipfldr.dll

Проследяване

За да видите IP адреса на някоя страница отворете ДОС прозореца и напишете ping www.иметонацтраницата.сом.Ако искате да разберете чия е някоя страница отидете на сайта http://www.all-nettools.com/ - една от многото страници, които ви дават подобна информация и там напишете името на страницата, която искате да проследите.

Увеличете пропускателната способност на интернет връзката

До болка е позанто, че Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да намалите до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%.

Настройки на паметта (това се отнася само за потребители които имат над 265 MB RAM – ако Вашата е толкова или по-малко пропуснете тази точка)

Ако имате много памет може да зададете на WindowsXP да държи всичките файлове, които използва там, вместо на хилядократно по-бавната виртуална памет, намираща се върху вашия твърд диск (която по всяка вероятност е силно фрагментирана, което ще отстраним в следващата) точка. За да подсетите да прави това стартирайте отново ‘regedit.exe’ и отидете в HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management/ и там ще откриете DisablePagingExecutive, чиято стойност трябва да бъде 1, ако не е я променете.

След като сте намерили работа на голяма част от оперативната си памет спокойно може да пожертвате още малко в името на системния кеш, който ако бъде увеличен ще ускори работата на твърдия диск, или по скоро ще отмени част от нея, поради простата причина че някой от файловете, съдържанието на папките и иконите ще бъдат ‘кеширани’ - ключа който позволява това се намира при по-горния и се нарича LargeSystemCache и за да се оползотвори по-рационално паметта ви трябва да има стойност 1.

Понякога Windows XP слага някои файлове в кеша, и после – след приключване на работата с тях ‘забравя’ да ги махне от там. За да не се случват подобни работи намерете или създайте ключа AlwaysUnloadDLL в HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer – и задайте default стойността му 1.

Махнете излишните боклуци

Отидете в C:WINDOWS\system32\dllcache и изтрийте всичко там – файловете са много и заемат около 500 MB – това са копия на файлове използвани от Windows, който има функцията да си прави копие на всеки файл. Тази функция носи гръмкото название Windows File Protection, а удачноста е отново спорна. Със сигурност обаче правене на копия на файлове за щяло и нещяло забавя компютъра ви. За това също има лек – стартирайте отново ‘gpedit.msc’ от RUN. Там отидете в Computer/Configuration/Administrative Templates/System/Windows File Protection, в дясно намерете Set Windows File Protection scanning – сложете му стойност Disabled, а на Limit Windows File Protection cache size – Enabled, и задайте минималния размер – 1 MB.

Ускорение на стартирането на Windows

На някои може би им омръзна от този банална фраза. Аз обаче ще представя два начина, които лично при мен намалиха времето за стартиране с около 20 секунди. Първо създайте batch файл с името ntosboot.bat например. В него напишете следното:

del "c:windowsprefetchntosboot-*.*" /q

и го запишете в C: . След това стартирайте ‘gpedit.msc’ – отидете в Computer Configuration/windows Settings/Scripts – кликнете два пъти на Shutdown, след това Add и намерете файла който създадохте. След това стартирайте ‘devmgmt.msc’ и на Primary IDE Channel дайте Properties. За устройството, което липсва задайте Device Type: None, след това повторете същото за Secondary IDE Channel. Ако някой ден си купите DVD и след като го инсталирате то не работи си припомнете тази точка и разрешете отново устройството.

Накарайте Windows да изкарва някакво съобщение преди да влезете

Натиснете в/у START бутона в долния ляв ъгъл, и после RUN. в появилото се поле напишете REGEDIT.EXE. След като сте го стартирали отидете в директорията :SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WinLogon и в дясната страна на програмата кликнете с десния бутон на мишката, като избирате NEW и после STRING VALUE. За име string value дайте: LegalNoticeCaption, после го цъкнете 2 пъти и в долното поле напишете съобщението си.

Премахнете стерлкичката в/у shortcut иконите

За да премахнете стрелкичката в/у skortcut иконите трябва да изтриете стойността IsShortCut от [HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile] и [HKEY_CLASSES_ROOT\piffile].


Ако не харесвате картинките на акаунтите,които са по подразбиране в Windows XP,ще Ви покажа лесен начин как да ги замените със свои собствени.

1.Правите си квадратна снимка с размери 48х48 пиксела.Трябва също и да е Bitmap(.bmp) изображение.

2.Отивате до %systemdrive%:\Documents and Settings\All Users\Application Data\Microsoft\User Account Pictures\Default Pictures (папката е скрита по подразбиране) и слагате избраната от Вас картинка.

3.Отивате в Контролния панел и задавате,че искате да смените картинката на акаунта си.Там вече трябва да присъства и новата Ви картинка.Как да спрем автоматичното рестартиране на Windows XP (в случай, че се налага да се направи скрийншот на дадено съобщение за грешка или по друга причина).

Кликваме с десен бутон върху иконата My Cоmputer - от падащото меню избираме Properties - в появилия се прозорец натискаме бутона Advanced - след това от полето Startup and Recovery, кликваме върху бутона Settings - в новопоявилия се прозорец махаме отметката от Automatically restart.

Изображение

Q:Как може да се направи Windows XP да стартира автоматично с User и парола
A:Start>Run>control userpasswords2.В последвалото меню
Изображение

OTмаркираме >Users must enter a user name and password to use this
computer

Даваме Apply и задаваме кой User с коя парола да стартира.

Q:Компютъра ми забива когато отварям папки с Video или Image файлове.Може да дава и грешка.
A:Понякога се получава така че Preview функцията в Windows-a се скапва и не може да направи thumb файл на файловете в папката
Решението е

Start>run>CMD
regsvr32 /u shmedia.dll //премахва Preview функцията на video файлове
//обикновенно решава проблема

regsvr32 /u shimgvw.dll //премахва Preview функцията на image
файлове

За връщане на функцийте
regsvr32 shmedia.dll
regsvr32 shimgvw.dll


Q:Kaк се деинсталира MSN-а

А:Най лесния начин
Start>run
RunDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\inf\msmsgs.inf,BLC.Remove


Q:От както качих и преисталирах -Nero,Daemon tool и подобни
CD рома ми го няма в My computer

А:
1.Проверка на кабелите при изключен компютър

2.Проверка на състоянието в BIOS-a

3.Проверка със системна дискетана Windows 98/Me под DOS.

4.Ако горните 3 работят и разполагате с Windows Xp проверете в
Control panel>System>Hardware>Device manager>DVD/CD-rom drives
Aко устрoйството e инсталирано значи се е развалил добрият стар Windows.
oбикновенно при инсталирането на допълнителен софтуер управляващ

устройствата се получава така.
(nero,roxio...),

Отваряте регистрито:
start>run>regedit

Намирате следния ключ


[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E965-E325

-11CE-BFC1-08002BE10318}]

и изтривате UPPERFILTERS и LOWERFILTERS

Рестартирате и би трябвало да сте готовиQ:Kaк се сменя Defaul Port-a на Remote Desktop сървъра
А:Трябва да се бръкне в регистрито
Ключа се намира тук
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\TerminalServer\WinStations\RDP-Tcp\PortNumber


Q:Как се вижда IP adress-a на моя компютър даден ми от доставчика или зададен ми ръчно на платката
А:start>run>CMD>ipconfig /allQ:Kaк се сменя IP adress-a на мрежовата карта

А:Control panel>Network connections>local area connections>десен бутон с мишката Properties>В general tab-a >Internet protocol(ТCP/IP)

Q:Как се сменя MAC адреса на мрежовата карта

A:Може с програма може и от Windows-a aко драйвера на платката го
позволява.Програмата по принцип е SMAC а иначе MAC-а чрез Windows-a се сменя от :
Control panel>Network connections>Local area connection (вашия
адаптер)>Десен бутон с мишката Properties>В general tab даваме
>Configure>Advanced>

Taм трябва да има "network address" поле в което можете да сменяте адреса на платката.Ако не съществува такова поле то трябва или през регистрито да сменяте мак-а или чрез програмата SMAC


Q:Kaк да променя буквата на не системен диск или CD-rom


A:Control panel>administrative tools>Computer managment>Storage>Disk managment>избираме партитишън или CD-rom устройство>Даваме десен бутон с мишката>Change Driver letter and paths
Изображение


Q:Kaк мога да променя програмите които се стартират автоматично с Windows-a
A:Има два начин.
Първи начин:start>run>msconfig>startup
Изображение
Втори начин:
Програмите които се стартират се намират в следните ключове в регистрито
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServicesOnce]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon\Userinit]

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServicesOnce]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows]Q:излиза ми съобщение 'Virtual memory too low'
A:Проблема е че PageFile-a е много малък.Решението е
control panel>system>Advanced>Performance>Settings>Advanced>Change>
Изображение
променяте стойността както решите и давате Set
Обикновенно паметта е равна на 1.5хRAM


Q:Иконите на десктопа са ми със сянка отдолу и загрозяват Desktop-a
A:Control panel>system>advanced>performance>Settings>намерете 'Use drop shadows for icon labes on desktop'
[color="red"]UPDATE[/color]:
Control panel>Dislpay>Desktop>Customize desktop>WEB
Всичко трябва да е отмаркирано
Изображение


Q:Скапал ми се е Windows Firewall-a и дава грешки

А:Проблемът е много комплексен но следната команда може да помогне
Start>run>
rundll32 setupapi,InstallHinfSection Ndi-Steelhead 132 %windir%\inf\netrass.infQ:Как да мина от файлова система FAT32 към NTFS
A:Има много начини,с 3rd party програми като Partition Magic или с вградения конвертор в Windows-a

Решили сме кой дял да конвертираме вече D:(Games) (пише го в My Computer)Games oзначава как се казва дяла
start>run>cmd
convert d: /fs:NTFS


D:\>convert d: /fs:ntfs
The type of the file system is FAT32.
Enter current volume label for drive D: GAMES


Тук пишем името на дяла !Натискаме Enter и процеса продължава до неговото завършване.Може да се наложи рестарт.
Обратния вариант е само с 3rd party програми и от Windows нестава.Препоръчително е да минете към NTFS файлова система

Процедурата е напълно безопасна но веднъж тръгне ли
не пипайте компютъра до момента в който процеса не завърши сам !!!
Може да отнеме известно време -минимум 5 мин максимум няколко часаQ:Много бавно Browse-вам компютрите в локалната мрежа

A:Проблемът идва от там че Windows-a търси Scheduled tasks които обикновенно няма да намери.
Решението е да се изтрие ключ от регистрито
start>run>regedit

HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/Current Version/Explorer/RemoteComputer/NameSpace

Трием
{D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}

За да се оттървем от търсенето на Scheduled tasks

Ако решим че не ни трябва да търси принтери автоматично в локалната мрежа то трием и
{2227A280-3AEA-1069-A2DE-08002B30309D}


!!!Модифицирането на регистрито е на ваша отговорност.Винаги правете BACKUP!!!Q:Как да махнем Low Disk space


Отидете в регистъра run>REGEDIT.EXE, отивате при key
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\
и ако DWORD го няма добавете DWORD след което в пишете "NoLowDiskSpaceChecks" и сменяте стойността на 1.


Q:как да направим интернет връзката по-бърза?
да увеличим пропускателната способност на интернет връзката

A:Windows XP резервира за свои нужди 20% от всяка интернет връзка. Този размер може да бъде намален до 0% чрез стартиране на 'gpedit.msc' от RUN. Там намерете разклонението Computer Configuration -> Administrative Templates -> Network -> QoS Packet Scheduler – и там кликнете два пъти върху 'Limit reservable bandwidth', намиращ се отдясно и му задайте стойност ENABLED, а за Bandwidth Limit – 0%
Edit:[b]cougarПояснение [url="http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=KB;EN-US;q316666&ID=KB;EN-US;q316666"]Clarification about the use of QoS in end computers that are running Windows XP[/url]


Q:Как да добавим Device Manager на дясно копче на My Computer
Създаваме файл с Notepad и го запазваме с разширение .reg


Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}\shell\Devices]
@=hex(2):44,00,65,00,76,00,69,00,63,00,65,00,20,00,4d,00,61,00,6e,00,61,00,67,\
 00,65,00,72,00,00,00
"SuppressionPolicy"=dword:4000003c

[HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}\shell\Devices\command]
@=hex(2):25,00,77,00,69,00,6e,00,64,00,69,00,72,00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,\
 00,74,00,65,00,6d,00,33,00,32,00,5c,00,6d,00,6d,00,63,00,2e,00,65,00,78,00,\
 65,00,20,00,2f,00,73,00,20,00,25,00,53,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,52,\
 00,6f,00,6f,00,74,00,25,00,5c,00,73,00,79,00,73,00,74,00,65,00,6d,00,33,00,\
 32,00,5c,00,64,00,65,00,76,00,6d,00,67,00,6d,00,74,00,2e,00,6d,00,73,00,63,\
 00,20,00,2f,00,73,00,00,00Ето един .reg файл, с който за секунди можете да си преименувате кошчето или т.нар. Recycle Bin: [url="http://deekayen.net/files/Rename_Recycle_Bin.reg"]Rename_Recycle_Bin.reg[/url]

За тези, които предпочитат да имат икони без име:

Вместо име, задръжте [color="red"]Alt + 0160[/color] за да въведете празен знак вместо име. Може да се използва само по 1 икона от всеки вид (shortcut, folder, exe, txt, jpg и т.н.)
За следващата икона, повторете: alt+0160 alt+0160
За третата икона, 3 пъти: alt+0160 alt+0160 alt+0160
и т.н.

Създайте файл Binopt.reg с Notepad, внимавайки да не получи default-ско разширение .txt и копирайте в него следният модифициращ регистрите скрипт

REGEDIT4

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced\Folder\RecycleBinOnDesktop]
"RegPath"="Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Explorer\\HideDesktopIcons\\NewStartPanel"
"Text"="Show Recycle Bin icon on the desktop"
"Type"="checkbox"
"ValueName"="{645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E}"
"CheckedValue"=dword:00000000
"UncheckedValue"=dword:00000001
"DefaultValue"=dword:00000001
"HKeyRoot"=dword:80000001


Съхранете, затворете, кликнете, за да позволите интегриране в регистрите и резултатът ще бъде нова опция в Folder Options. (Последното се намира в Control Panel, Tools на експлорера. В Folder Options таб View, поле Advanced Settings вече има ред "Show Recycle Bin On The Desktop" с checkbox пред него.
Как да се отваря Мy Computer, a не My Documents, когато стартирате Windows Explorer
:
В/у иконката десен бутон->Properties и в прозореца срещу Target поставете изцяло следното:
%SystemRoot%\explorer.exe /e,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}

Друг начин за премахване на Genuine Advantage съобщението в
Windows XP


Преинемуваме следните файлове чрез командния прозорец
Командите са следните
Rename %systemroot%\system32\WgaLogon.dll %systemroot%\system32\WgaLogon.old

Rename %systemroot%\system32\WgaTray.exe to %systemroot%\system32\WgaTray.old

После изтриваме регистрацията на DLL файла който ползва
Regsvr32 %systemroot%\system32\LegitCheckControl.dll /u

Рестартираме.Ако продължава да има проблем
трием регистритата
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\ CurrentVersion\Winlogon\Notify\WgaLogon
• HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows \CurrentVersion\Uninstall\WgaNotify

Това с триенето не го препоръчвам защото може да омажете нещо!!!Q:Ако сте пипали правата по NTFS файлова система и искате да върнете default настройките използвайте следната команда
secedit /configure /cfg %windir%\repair\secsetup.inf /db secsetup.sdb /verbose
Generic Host Process for Win32 Service

Проблемът се явява или в грешен ъпдейт или друг проблем.

Най добре е обаче пълен ъпдейт на Windows-aЗаключване на папка без допълнителен софтуер

Отваряте Notepad или друг текстов редактор. Копирате кода отдолу и го записвате като locker.bat. Като не забравяйте да смените паролата в кода. След отварянето на locker.bat се създава папка Private. Слагате файловете в нея. Стартирате отново locker.bat и потвърждавате. Когато искате да вземете файловете, просто стартирате locker.bat и въвеждате паролата.

cls
@ECHO OFF
title Folder Private
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== password here goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Private
echo Private created successfully
goto End
:End

Ето начин за отстраняването на Windows Geniune Advantage:

- Изберете Start > Control Panel
- Add or Remove Programs
- Маркирайте Show updates (тази опция се появява само след инсталация на SP2)
- Отворете Windows Explorer
- Изберете Tools > Folder Options > раздела View
- Махнете отметката пред Hide extensions for known file types и натиснете OK
- Преименувайте Windows\system32\WgaLogon.dll
на Windows\system32\WgaLogon.old
- Преименувайте Windows\system32\WgaTray.exe
на Windows\system32\WgaTray.old
- Рестарт
- Изберете Start> Run, въведете: cmd
В командния прозорец въведете следното: Regsvr32 %Windir%\system32\LegitCheckControl.dll /u и натиснете ENTER
- Рестарт
- Изтрийте Windows\system32\LegitCheckControl.dll
- Изберете Start> Run и въведете: regedit
Намерете и след това изтриите следните записи в регистъра на Windows:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\
CurrentVersion\Winlogon\Notify\WgaLogon

В инструкциите публикувани от Microsoft грешките са следните:
- Add or Remove Programs е изписано като Add or uninstall programs
- Във варианта на Microsoft не се споменава, че трябва да се сложи отметка на Show updates в диалоговия прозорец Add or Remove Programs (явно човекът, писал инструкциите, е бил с Windows без SP2, защото в SP1 тази опция не съществува)
- При третата стъпка от инструкциите WgaTray.exe не може да се преименува на WgaTray.old без преди това да се зададе опцията за показване на файловите разширения (в противен случай файлът ще бъде преименуван на WgaTray.old.exe)
- При осмата стъпка няма WgaLogon.dll и WgaTray.exe, защото те вече са преименувани.
- При последната стъпка е дублиран случая от осма стъпка. HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\ CurrentVersion\Winlogon\Notify\WgaLogon и добавя трети подключ, който не съществува.

Това са доста грешки за една елементарна деинсталация.

Еvergreen написа:Как да променим размера на swap (page) файла и неговото местоположение:

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Advanced -> бутона Settings в полето Performance -> Advanced -> бутона Change в полето Virtual Memory. После в полетата Initial size (MB) и Maximum size (MB) задайте размера на swap файла. Препоръчвам ви размера да е един и същ и да бъде 1,5 пъти размера на RAM паметта ви (например 784 МВ при 512 МВ RAM). В същия прозорец можете да зададете на кое устройство да се намира този файл. След като зададете размера и местоположението на swap файла задължително натиснете бутона Set и после ОК.


Как да сменим името на компютъра си:

Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> Computer name -> Change... и после в полето omputer name напишете новото име на компютъра си.


Изключване на System restore функцията

Малко инфо: тази функция заделя място на харда ви и го пълни с резервна информация в случай, че компютъра ви се сбози. Често обема на заделеното място е доста голям.
За да изключите тази функция направете следното:
Щракнете с десен бутон върху My Computer, после следвайте следните стъпки: Properties -> System restore и сложете отметката пред Turn System Restore on all drives.


Изтриване на дадена папка, за която нямате достъп.

Често се случва да не можетет да изтриете някоя папка и дори да влезете в нея под ХР. Варианта е следния. Изберете папката с десен бутон на мишката и след това: Properties -> Security -> Add... -> в полето под надписа Enter the object name to select напишете вашето потребителско име (името с което влизате в Уиндоус) (ако случайно не го помните има един начин да го намерите: в същия прозорец изберете Advanced... и после натиснете бутона Find Now в новопоявилия се прозорец. Ще ви излезе списък със всички възможни потребители на вашия компютър и вашето потребителско име със сигурност ще е там). След като изберете потребителското си име, натиснете ОК и в текущия прозорец, трябва то да е маркирано, като след това в долната част на прозореца (с име Permisions for потребителското ви име) сложете отметката пред Full Controll и натиснете ОК. Сега вече имате абсолютно пълни права върху съответната папка.


Как да видите кой е във вашия компютър

Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После изберете Shared Folders и от панела вдясно имате три възможности: Shares (показва всички споделени от вас папки), Sessions (показва кой потребител се е вързал към вас и колко файла е отворил), Open Files (показва ви всички отворени файлове от други потребители и съответния потребител.


Как да сменим буквата на дадено устройство (без С: )

Щракнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете Manage. После иберете Disk Management и в долната част на десния панел щракнете с десен бутон върху устройството, чиято буква искате да смените. От контекстното меню изберете Change Drive Letter and Paths и в новопоявилия се прозоцер изберете Change... и в новия прозорец ще имате падащо меню с възможности за смяна на буквата на устройството. Оттук нататък натискайте само ОК, след като изберете желаната буква.


Коригиране на увисването на системата при стартиране

Ако системата ви увисва за 2 или три минути при стартиране, като при това нямате достъп до Старб бутона или елементите върху таскбара, това най-вероятно се дължи на определена услуга (service), наречена Background Intelligent Transfer, която се изпълнява във фонов режим. За да оправите проблема направете следното: натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете Services и там намерете услугата Background Intelligent Transfer, махнете отметката пред нея и натиснете ОК и рестартирайте.


Премахване на логото при стартиране на Уиндоус.

Това ще ускори зареждането на вашата система, така че ако нямате проблеми след това го оставете. Начина е следния (ако сте с ХР): натисенте бутона Старт, след това изберете Run... и в новопоявилия се прозорец напишете msconfig и чукнете OK. После изберете BOOT.INI и сложете отметка пред функцията /NOGUIBOOT, натиснете ОК и рестартирайте. Можете да се върнете към предишното състояние като просто махнете отметката по същия начин.
Ако сте с Windows 98, ето начина: на първо време сменете атрибутите на msdos.sys файла (намира се в главната директория), така че да не бъде повече "Read only". След това го отворете с обикновен текстов редактор (Notepad). След това потърсете във файла следния текст 'Logo=0', а ако няма го създайте. Ако стойността след Logo= е 1, я заменете с 0 и това ще премахне логото на Windows 98. Запишете msdos.sys файла и върнете атрибутите му за "Read only".


Премахването на индексирането на файловете, за да ускорите ХР

Уиндоус ХР пази база с данни за всички файлове на вашия твърд диск, която използва за ускоряване на търсенето на файл. Проблема в случая е, че компютъра ви трябва да индексира всички файлове, което съответно го забавя при отваряне и затваряне на файлове и други операции. Ако не търсите много файлове по компютъра си, можете да изключите индексирането по следния начин: Отворете My Computer и щракнете с десен бутон върху устройството, за което искате да изберете индексирането. В новопоявилия се прозорец махнете отметката пред Allow Indexing Service to index this disk for fast searching и след това натиснете ОК, а после отворилия се прозорец изберете втория радио-бутон (Apply changes to C:\ (D:\, E:\...), subfolders and files). И натиснете ОК, като след това изчакайте да свърши премахването на индексирането и отново натиснете ОК. Нататък ще забележите лека промяна в производителността на компютъра ви.


Изчистете Prefetch папката, за да подобрите производителността на системата си

Това е уникална техника за WinXP. Знаем, че е необходимо периодично да се почистват регистрите и временните файлове за операционните системи Win9X/ME/2000. Prefetch е нова и много полезна техника в Windows XP. Обаче след известно ползване на XP , директорията prefetch може да се напълни с много безполезни и излишни линкове, в Prefetch каталога, което може да забави значително вашия компютър.

За да почистите тези файлове, отворете C(системния дял):/windows/prefetch и изтрийте всички файлове. След това рестартирайте. Препоръчително е да правите това всеки месец.Повишаване на производителността чрез My Computer

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете Settings в полето Performance.
Махнете отметките пред следните полета:

Fade or slide menus into view
Fade or slide ToolTips into view
Fade out menu items after clicking
Show Shadows under menus
Slide open combo boxes
Slide taskbar buttons
Use a background image for each folder type
Use common tasks in folders


Ако CD-то ви работи много бавно (настройване на DMA режима за всички устройства)

Случва се така, че често CD-то ви работи адски бавно и забавя цялата ви система. На всичкото отгоре процесора е на 100% и не можете да направите почти нищо. Една от възможните причини за това, че че Windows XP не винаги успява да нагласи DMA режима за всички устройства успешно и понякога последните работят в режим PIO, който е изключително бавен и остарял. Всички нови оптични устройства поддържат DMA режима, но често Windows ги оставя в режим PIO под подразбиране. Ето начина да се коригира това:

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху IDE ATA/ATAPI Controllers, така че да се отворят подкатегориите. Чукнете два пъти върху Primary IDE Channel и след това отидете върху Advanced Settings. В полетата Transfer mode задайте DMA if available. Ако стойността е била PIO Only най-вероятно в това е бил вашият проблем. Повторете същите стъпки и за втория IDE канал (Secondary IDE Channel) в предходния прозорец. Сега остава само да рестартирате.


Auto Login

Чукнете върху бутона Start, натиснете Run... (може директно да натиснете клавишите Win+ R) и напишете control userpasswords2.

В Users махнете отметката пред Users must enter....
Ще ви се появи диалогов прозорец, който ще ви позволи да въведете потребителско име и парола, които да бъдат изпълнявани автоматично.


Win XP не иска да се изключи напълно

Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Power Options -> APM. В новопоявилия се прозорец сложете отметката пред Enable Advanced Power Management support. Изключете вашия компютър. Би трябвало процеса по изключването да е успешен.


Премахване на докладването за грешки

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Properties -> Advanced -> чукнете върху бутона Error Reporting. Изберете Disable error reporting и сте готови. От същия прозорец може да настроите докладването за грешки (за кои програми да се появява и т.н.)


Показването на опцията Hibernate когато изключвате компютъра си от Shut Down...

Когато ви се появи диалоговия прозорец Shut Down Windows просто натиснете клавиша Shift и опцията StandBy ще се замени с Hybernate. Другият начин е просто в същия диалогов прозорец да натиснете H


Връщане към предишната версия на даден драйвер за някое устройство

Сигурно често ви се е случвало да инсталирате нов драйвер за някое устройство и след това всичко да се скапе. Вместо да преинсталирате наново устройството и да сменяте драйверите му, можете да направите следното:

Чукнете с десен бутон върху My Computer -> Manage. В новопоявилия се прозорец изберете Device Manager и в десния прозорец чукнете два пъти върху типа и след това модела на устройството, за което искате да върнете предишните драйвери. В новопоявилия се прозорец изберете таба Driver и там чукнете върху бутона Roll Back Driver. Ще ви се появи нов прозорец с инструкции, които трябва да следвате. За да направите горните процедури трябва или да се Administrator или да сте в групата Administrators (по подразбиране за домашни потребители)


Създаване на shortcut за ShutDown

Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете SHUTDOWN -s -t 01 параметъра -s е за изключване и можете да го замените с -r за рестартиране, параметъра -t 01 задава време, след което ще се изключи/рестартира компютъра, като можете да замените 01 с броя на секунди, след които искате да се изпълни операцията, но числото винаги трябва да е с две цифри (ако е по-малко от 10 сложете 0 отпред). След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.


Как да заключим бързо компютъра си

Натиснете едновременно клавишите Win+L. Ще бъдете отведени към екрана за начално включване на потребителите.
Можете също така да създадете shortcut, който изпълнява същата функция. Чукнете с десен бутон върху вашия десктоп и изберете New -> Shortcut. Ще ви се появи прозорец, където в полето под Type the location of the item напишете c:\windows\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation. След като напишете командата, натиснете Next и в новопоявилия се прозорец задайте име на shortcut-а. След това натиснете Finish. Сега вече можете да зададете клавишна комбинация, с която да се изпълнява този shortcut или просто да го оставите на десктопа си и да го чукнете два пъти с мишката.


Клавиатура с мишка

Една интересна опция, която понякога може да ви бъде полезна. Чукнете върху бутона Start -> Programs -> Accessories -> Accessibility -> OnScreen Keyboard


Някои полезни клавишни комбинации

Ctrl+Esc показва Start менюто
Win клавиша върши същата операция, ето малко комбинации с него:
Win+D - показва десктопа
Win+E - стартира Windows Explorer
Win+F - търсене на файлове
Win+Ctrl+F - търсене на компютри
Win+F1 - стартира Help and Support Center
Win+R - стартира Run
Win+Pause/Break - стартира System Properties
Win+M - минимизира всички прозорци
Win+Shift+M - отменя минимизирането на всички прозорци
Win+L - заключва компютъра
Win+U - стартира Utility Manager
Още няколко комбинации
Ctrl+Shift+Esc - стартира Task Manager
Shift+F10 - симулира десен бутон на мишката


Влизане в администраторския акаунт от началния прозорец на зареждане на Windows

Ако сте си инсталирали току що Windows или не сте променяли нищо, Welcome Screen-а на Windows е включен по подразбиране. От него обаче не можете да влезете в администраторския акаунт. Един от начините да направите това е да натиснете два пъти клавишите Ctrl+Alt+Del и вече можете да влезете в администраторския акаунт.


Премахване на Shut Down бутона от началния прозорец на зареждане на Windows (Welcome Screen)

Интересна опция, която може да ви е полезна.
Чукнете бутона Start -> Settings -> Control Panel -> Administrative Tools -> Local Security Policy.
В лявата част на новопоявилия се прозорец разширете Security Settings, после разширете Local Policies и изберете Security Options. В дясната част чукнете два пъти върху Shutdown: Allow system to be shut down without having to log on policy и изберете Disabled. Остава само да натиснете "ОК".


Как можете временно да си присвоите администраторски права

Много програми изискват да имате администраторски права, за да можете да ги инсталирате. Най-лесния начин да си присвоите временно такива права, при положение че сте се логнали като нормален потребител е следния: Задръжте натиснат клавиша Shift и чукнете с десен бутон върху инсталационния файл. От появилото се контекстно меню изберете Run as... В новопоявилия се прозорец напишете администраторското име и парола. Тази операция работи също и за програми от Start менюто.Как да задам на Internet Explorer да помни потребителските имена и паролите, с които влизам в различни сайтове

Стартирате Internet Explorer и отивате върху Tools -> Internet Options -> таба Content -> бутона AutoComplete... и след като го чукнете в новопоявилия се прозорец сложете отметката пред User names and passwords on forms. По този начин след като веднъж напишете потребителско име и парола за даден сайт (например поща), то ще се запамети автоматично в база данни и при следващо влизане в този сайт ако напишете само първата буква на потребителското ви име ще се отвори допълнително прозорце, от което можете да си изберете пълното потребителско име и след това автоматично ще бъде въведена паролата ви. Ако искате всеки път да бъдете питани дали Internet Explorer да запаметява потребителското име и паролата ви за даден сайт, просто поставете отметка пред Prompt me to save passwords.
Не ви препоръчвам обаче да използвате тази опция, защото така при евентуално проникване във вашия компютър, някой може да получи достъп до всичките ви пароли, които са запаметени за определени сайтове.

Други опции, които можете да настроите в гореспоменатия прозорец са за автоматичното изписване на уеб адреси и полета във форми. Това става чрез поставянето на отметки пред следните опции:
- Web addresses - когато пишете някой уеб адрес, ако вече сте го въвеждали преди това, под полето, в което пишете, ще ви се изведе списък със всички адреси, започващи с буквите или цифрите, които сте написали досега.
- Forms - подобно на горната опция, само че това важи за онлайн форми, които попълвате. Между другото тази опция е свързана с гореописаната опция по запаметяване на потребителските пароли. Иначе е много полезна когато попълвате множество форми (например регистрация за поща, форум или някой сайт).

Приятел много добре, но само за едно не съм съгласен систе рестор си е много готина функция и според мен не трябва да се премахва като функция. На мене лично много пъти ми е била от голяма полза като прецакам нещо по компа.