Премахване на ненужните процеси от Task Manager

На скоро ми направи впечатление, че при натискане на заветната клавишна комбинази Ctrl-Alt-Delete старитарните процеси в таба “Processes” бяха прекалено много. За това реших да видя дали мога да ги намаля по някакъв начин. Разбира се, ще трябва да премахна само тези процеси, които не са ми нужни. Така, аз започнах един кръстоносен поход поход срещу ненужните прозеси, затормозяващи моят компютър.

Всеки от тези процеси, след като е активен заема част от RAM паметта и тъй като тя, като всичко друго има ограничени размери, ще е по-добре ако в нея има възможно най-малко неща за да се пестят ресурси. Освен това всеки процес ангажира и процесора, не толкова, но все пак... криза е трябва да се пести.

Нека видим стартовата позиция, от която започвам. Натискам въпросната клавишна комбинация и пред мен изкача следното нещо:

 

Всички тези нащица се изпълняват в момента, като от тях има много важни за самият Windows процеси, за това ще трябва да внимавам какво точно премахвам за да не си вкарам автогол и компютъра да спре да работи както трябва. Целта е да се премахнат онези процеси, които въобще не ми трябват и само хабят ресурси.

За да се премахне един процес видим Windows Task Manager  ще използвам една от трите възможности:

-          Премахване на приложението от Control Panel->Add/Remove Programs: пълно деинсталиране на ненужната програма.

-          Премахване на приложението от Start->run->msconfig->startup: контрол на приложенията, които се страртират при зареждане на Windows.

-          Премхване на приложението от start->run->services.msc: преглед на страртираните процеси в момента.

Но всички приказни имена на процеси звучат много странно, например mDNSResponder.exe, звучи даже респектиращо. За това ще ми трябва помощник, в който да ми каже точно за какво служи всеки един от тези процеси. Този помощник откривам в лицето на http://www.processlibrary.com/, където си има търсачка за имена на поцеси. Въвежда се в горният край името на процеса и се получава информация за какво точно служи той. Нека да проверим.

Въвеждам първо респектиращото mDNSResponder.exe. Разбирам, че това е някаква услуга от компанията Apple, която се представя с името Bonjour в Windows …... да определено съм разочарован, не е толкова респектиращо. Премахва се като се следват стъпките от http://www.raymond.cc/blog/archives/2008/02/10/how-to-uninstall-or-remove-bonjour-mdnsresponderexe/

Премахвам qttask от msconfig, защото този процес не ми трябва, той е необходим за QuickTime, които почти не използвам . Отивам на следващата цел - Igfexpers.exe и igftray.exe, след проверка се оказва, че са част от подробни настройки за виедо картата ми, не ми трябва премахвам ги също от msconfig.

Също така намира и ibquard.exe и ibserver.exe, това са част от InterBild Server, приложение, което не съм използвал от няколко месеца и нямам намерение да използвам през следващите месеци за това ще го деинсталирам от Add/Remove Programs.

Други процеси, които след проверка се оказват не нужни за моите нужди са:

-          Wdfmgr.exe – това е процес необходим на Windows Media Player 10, аз не използвам този плеър за това не ми е нужен. За да направя това стартирам services.msc и изключвам процеса Windows User Mode Driver Framework.

-          Spoolsv.exe – разбирам, че това е процес необходим, когато  се използва принтер от локалният компютър. Аз нямам принтер за това го изключвам.

-          TuneUpUtilitiesApp32.exe и TupeUpUtilitiesService.exe идват от програмата TuneUpUtilities, която съм инстлалирал и използвал веднъж-дваж, но вече не и за това ги изключвам от services.msc и спирам всички други процеси наTuneUpUtilities.

-          Jqs.exe e процес използван от java плъгините за да стартират по-бързо. Познайте – изключвам го, не използвам твърде често сайтове или приложения с java. Изключва се процеса от services.msc

По принцеп може да се изключи и ctfmon.exe, но се губи Language bar-а в старт менюто, което на мен не ми харесва, за това го оставям. Иначе за да се изключи се отива в start->control panel->regional and language options->language->details..->advanced..->Turn Off advanced text services.

Нека да видим какво се получи след всички тези гимнастики:

Съшо така не съм стартирал web browser и Microsoft Word, които баха стартирани при създаването на миналият скрийншот. Както се вижда поцесите намалели на половина, това опредлено е добър резултат от днешните напъни. Плюс това освободих доста пространство, на твърдият диск от програми, които и без това не използвах, а те са заемали системни ресурси.

При вас сигурно също има доста процеси, които не използвате. Изпробвайте тези нещица за да олекотите вашата система.