Програми/инсталатори - Залата на СрамаCrapware е думичка, която доста хора, включително и аз, ползват, за да описват допълненията, включени към инсталациите на доста програми. Все повече и повече програми включват най-различни допълнителни продукти в инсталаторите си. Това са най-често ленти с инструменти за Internet Explorer, като най-известните такива са Google Toolbar, Yahoo! Toolbar и Ask Toolbar. Разбира се не винаги са точно тези ленти с инструменти и не винаги са точно ленти с инструменти въобще. Въпросът е, че тези програми извършват промени по интернет настройките, инсталират различни неща и/или поставят препратки към конкретни сайтове (най-често eBay) с надеждата извършваните от тях дейности да доведат до печалба на пари.
Някои програми просто променят интернет настройки - стартовата страница и машината за търсене. Първото се прави както с рекламна цел, така и с цел повече посещения, което може да значи и повече печалба, ако на въпросния сайт има банери, които плащат при зареждане. Машината за търсене се променя, за да може при евентуално търсене от страна на Internet Explorer, той да ползва новата търсачка, а това означава потенциална печалба за въпросната търсачка, която се ползва. Затова предполагам, че въпросните търсачки заплащат фиксирана сума на програми, за да им "разпръскват семенцата".
В случая с лентите с инструменти (toolbars) говорим за заплащане на конкретна сума, която ще бъде заплатена от автора на лентата на автора на програмата, с която лентата се разпространява. Т.е. всеки път, когато някой инсталира въпросната лента с инструменти, собственикът на тази лента ще заплати дадена сума на програмата, която искате да инсталирате. В случая с Ask Toolbar става въпрос за $1 на инсталация, така че предполагам, че и при останалите е нещо сходно, но не съм сигурен. Обикновено програмите, които включват такива ленти, предлагат и смяна на стартовата страница и машината за търсене.
Програмите, които добавят препратки към сайтове, най-вероятно получават фиксирано заплащане, за да разпространяват въпросните препратки, тъй като няма начин да се засече дали даден потребител посещава спонсориращия сайт заради инсталацията на някоя програма или не.
Други програми пък просто включват други програми/продукти в себе си като Google Chrome например, който се предлага заедно с някои програми.

Допълнения към програмите има различни и всички те се включват в инсталаторите с цел печалба на двете страни - автора на програмата, която всъщност искате да инсталирате, и автора на допълнителния crapware, който желаната от вас програма се мъчи да ви пробута.

Нямат ли право програмите да се издържат?
Разбира се, че имат. Авторите на програми са също хора... е, понякога малко по-странни хора, но все пак хора..., така че и те трябва да ядат нещо отвреме навреме. Въпросът е, че има и други методи за финансиране, които са по-етични и са за предпочитане пред включването на ненужни, съмнителни, шпиониращи и потенциално опасни допълнения в инсталаторите на продуктите си.
А и колкото авторите на софтуер да имат право да се опитват да пробутат боклуци, толкова и ние, потребителите, имаме право да се опитваме да се предпазваме.

Добре, защо е цялата тая олелия?
Авторите на софтуер се възползват от мързела и/или незнанието на потребителите. Всъщност в първия случай потребителите са си отчасти виновни сами за това, че кликат "Next" до спукване, без да гледат какво всъщност инсталират. Във втория случай обаче вече става въпрос за доста неетична постъпка. Особено ако лентата с инструменти (или каквото е там) е прикрита под друго име и/или се лъже, че от нея има полза и тя върши някаква полезна работа, въпреки че това е лъжа. На един наивен и начинаещ потребител не му трябва много, за да бъде накаран да инсталира нещо.
Проблем е, че има някои платени програми и някои програми за сигурност, които имат подобни боклуци в инсталаторите си. Включването на подобен crapware в платен продукт е огромна наглост. Не стига, че програмата струва пари, но и инсталира боклуци, които да доведат до още приходи. То нали затова е платена програмата - за да не съдържа излишни реклами и прочее боклуци? Включването на такива допълнения към продукти за сигурност пък е по-скоро крайно неетична постъпка. Не че за някои по-дребни и невзрачни програми е много хубаво, че имат подобни боклуци в инсталаторите, но за програми за сигурност това е съвсем друга бира. Не може една програма от една страна да се бори със зловредния код, хакери, шпиони и прочее, а от друга - да пробутва шпионски продукти в инсталаторите си, които са и потенциално опасни точно от гледна точка сигурност. Пълно двуличие.

И какъв е проблемът с наличието на подобни допълнения в инсталациите на програмите?
От една страна имаме чисто етичната страна на въпроса - да се пробутват неща, които на практика нямат нищо общо с програмата, която се инсталира, и дори могат да се считат за шпиониращи в някои случаи. Зависи за кои точно допълнения става въпрос. Някак си считам следенето на навиците на потребителя и шпионирането му (дори и в не чак толкова тежка форма) за нежелателно действие.
От друга страна имаме потенциалните проблеми със сигурността. Всичките ленти с инструменти (които са най-честите неканени гости) са един вид програми и като такива си имат своите бъгове и потенциални възможности за експлойти - т.е. някоя злонамерена персона да се възползва от дадена грешка в кода на продукта с цел извършване на желани действия. В Ask Toolbar има уязвимост от доста време, която така и не се отстранява. Разбира се това, че я има не гарантира, че ще доведе до хакерска атака или заразяване със зловреден код, а значи, че това е напълно възможно и потенциално опасно.
Към шпионските характеристики и потенциалните вратички за зловреден код, които тези допълнения биха представлявали, можем да добавим факторът "производителност". Бидейки активни с браузъри и прочее, повечето такива допълнения (най-вече лентите с инструменти всъщност) бавят системата и най-вече зареждането на браузъра. Разбира се на съвременни мощни компютри това на практика (почти) не се усеща, но колкото повече са наблъсканите боклуци и колкото по-стара е системата, толкова повече се усеща забавянето, което понякога може да е много дразнещо.
Неслучайно някои от тези ленти се засичат от защитни програми като adware/spyware/malware.

Дано това е достатъчно, за да стане ясно защо предоставям информацията в темата.

Нека отсега да кажа, че чрез тази тема нямам намерение да намеквам или да налагам мнение да не се ползват следните програми. Все пак някои от тях са в действителност наистина добри програми. А и всеки е свободен да ползва каквото си пожелае. Просто искам информацията да е налична, за да може всеки да прецени сам за себе си дали:
- ще се откаже напълно от използването на програмата;
- ще продължи да я ползва, но без да инсталира допълненията;
- или ще продължи да си я инсталира заедно с допълненията.

Тази тема е с информативна цел. Информацията е знание, а знанието е сила.

Всякакви допълнения към списъка са добре дошли. Ако знаете програма, която включва нещо подобно в инсталацията си, можете да пишете в темата, за да бъде добавена в списъка.

Програмите са подредени по азбучен ред и в почти всички случаи се вземат предвид последните им версии към момента:

AC3Filter - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Ad-Aware Free - Google Chrome
Adobe Flash Player for Internet Explorer - Google Toolbar
Adobe Reader - при изтегляне от официалната страница включва Google Toolbar (за Internet Explorer) или McAfee® Security Scan Plus (за Mozilla Firefox)
Adobe Shockwave Player - Google Toolbar
AIM - AOL Toolbar, OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
AIMP - Яндекс Toolbar (в инсталацията на руски език)
Alcohol 52% Free Edition - Babylon Toolbar
AnVir TaskManager (Pro) - Reg Organizer, Babylon Toolbar, TuneUp Utilities
AOL Instant Messenger - AOL Toolbar
Applian FLV Player - Ask Toolbar
Ashampoo Burning Studio - Conduit Toolbar (дегизирана като MyAshampoo Toolbar)
Ashampoo Burning Studio 6 Free - Conduit Toolbar (дегизирана като MyAshampoo Toolbar)
Ashampoo Photo Commander - Conduit Toolbar (дегизирана като MyAshampoo Toolbar)
Ashampoo Photo Optimizer - Conduit Toolbar (дегизирана като MyAshampoo Toolbar)
Ashampoo Snap - Conduit Toolbar (дегизирана като MyAshampoo Toolbar)
Ashampoo Uninstaller - Conduit Toolbar (дегизирана като MyAshampoo Toolbar)
Ashampoo WinOptimizer - Conduit Toolbar (дегизирана като MyAshampoo Toolbar)
AudioGrail - Relevant Knowledge, Babylon Toolbar, Complitly, MyStart Toolbar
Auslogics Disk Defrag - Ask Toolbar
Auslogics Registry Defrag - Ask Toolbar
Auslogics System Information - Ask Toolbar
AutoScreenRecorder (Free)- Ask Toolbar (дегизирана като Wisdom-soft Toolbar)
avast! Free Antivirus - Google Chrome
AVG LinkScanner - Yahoo! Toolbar (дегизирана като AVG Security Toolbar)
AVG Anti-Virus Free / AVG Anti-Virus / AVG Internet Security - Yahoo! Toolbar (дегизирана като AVG Security Toolbar)
Avira AntiVir Personal (SP2) - Ask Toolbar (дегизирана като Avira SearchFree) - нужна е за WebGuard в безплатната версия
BatteryCare - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
BearShare - Wincore Mediabar, икона за допълнителни емотикони на работния плот
Best Free Image Converter - Relevant Knowledge
BitComet - Google Toolbar
BitTorrent - Ask Toolbar
BlindWrite - Ask Toolbar
BSplayer - Conduit Toolbar (дегизирана като BS.Player ControlBar)
Burn4Free - Burn4Free Toolbar
BurnAware Free - Ask Toolbar
CCleaner - Yahoo! Toolbar в по-ранните версии и Google Toolbar от версия 3 нагоре (на официалния сайт на програмата се предлага и версия на програмата без toolbar, но основният файл за разпространение и сваляне я включва)
CDBurnerXP - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
ChrisTV - Conduit Toolbar (дегизирана като ChrisTV Toolbar) + Relevant Knowledge (не е отметнато по подразбиране)
ClamWin - Ask Toolbar
CometBird - замяна на стартовата страница
Comodo Firewall/Antivirus/Internet Security - GeekBuddy
Corel Paint Shop Pro X - Yahoo! Toolbar, но не е избрана по подразбиране
CPU-Z - Ask Toolbar, Advanced System Protector
Cute PDF Writer - Ask Toolbar
Cyberlink PowerDVD 8 - Google Toolbar
DAEMON Tools - DAEMON Tools Toolbar и OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
DarkWave Studio - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
DeepBurner Free - реклама на платената версия в прозореца на програмата
Defraggler - Yahoo! Toolbar (на официалния сайт на програмата се предлага и версия на програмата без toolbar, но основният файл за разпространение и сваляне я включва)
Dexpot - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Digsby instant messenger - Digsby Donates; Babylon и Babylon Toolbar; добавяне на Google като стартова страница и търсеща машина; използване на системните ресурси за изчисления и уравнения, изтеглени от интернет, и др.
DirectX (web installer) - Bing Toolbar
DivX - Google Chrome или Norton Security Scan
Download Accelerator Plus - SpeedBit Video Downloader Toolbar с търсеща машина на Ask и SpeedBit Video Accelerator
Download Master - Яндекс Toolbar
Driver Fusion - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Driver Sweeper - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
DriverMax - AVG Security Toolbar
DVDx - Ask Toolbar
Exact Audio Copy - препратка към eBay
ExtractNow - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
FinalBurner Free - реклами в прозореца на програмата
FlashFXP - Ask Toolbar (дегизирана като FlashFXP Toolbar)
FlashGet - Google Toolbar
FLV Player - Yahoo! Toolbar
Format Factory - Ask Toolbar, QuickStores Toolbar и препратка на работния плот към втората
Foxit Reader - Ask Toolbar и препратка към eBay
FreeFileSync - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Free Download Manager - Software Informer
Free Easy CD/DVD Burner - Dealio Toolbar + смяна на началната страница на Yahoo!
Free Video To JPG Converter - Ask Toolbar
Freemake Video Converter - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
FreeRIP - Ask Toolbar (дегизирана като FreeRIP Toolbar) + препратка към eBay
FrostWire - Ask Toolbar
Game House инсталаторите - Google Desktop Search и/или Google Toolbar
Garena - промяна на стартовата страница на Internet Explorer
Glary Utilities - Ask Toolbar
GOM Player - AVG Toolbar или с OpenCandy (явно зависи от местоположението)
GoogleTalk - няма crapware, но променя основната търсеща машина в Internet Explorer
GoogleEarth - Google Toolbar и/или Google Chrome
HyperCam версия 2 - HyperCam Toolbar
ICQ/ABV ICQ- ICQ Toolbar; промяна на търсещата машина и стартовите страници и др.
ImgBurn - Ask Toolbar
IncrediMail - промяна на търсещата машина и стартовата страница на Internet Explorer с тези на IncrediMail и линк към страница за закупуване на IObit Advanced System Care Pro
IObit Advanced SystemCare - Google/Conduit Toolbar (дегизирана като IObit toolbar)
IObit Smart Defrag - Google/Conduit Toolbar (дегизирана като IObit toolbar)
IrfanView - Google Toolbar
Isobuster - Ask Toolbar (дегизирана като IsoBuster Toolbar)
IZArc - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
K-Lite Codec Pack Full и K-Lite Mega Codec Pack - Yahoo! Toolbar (дегизирана като StartNow Toolbar)
Kantaris Media Player - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Launchy Beta - Ask Toolbar
LimeWire - Ask Toolbar
Maxthon - Facebook Sidebar Plugin
MediaCoder - предложение за инсталация на SnagIt (поне не избрана по подразбиране)
MediaInfo - AVG Security Toolbar
MessengerPlus! Live - Ask Toolbar
Miro - Ask Toolbar
MyPhoneExplorer - препратка към eBay
Nero - Ask Toolbar
Nexus Radio - Ask Toolbar
Norton продуктите - Ask Toolbar (дегизирана като Norton Toolbar); няма възможност за премахване
Office Live add-in - включва Silverlight
Orbit Downloader - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
ooVoo - Conduit Toolbar (дегизирана като ooVoo Toolbar)
Paltalk - Ask Toolbar
Panda Cloud Antivirus - Yahoo! Toolbar (дегизирана като Panda Security Toolbar)
PC Tools AntiVirus Free - Google Toolbar
PC Tools Firewall Plus - Google Toolbar и ThreatFire/Spyware Doctor
PC Tools Registry Mechanic - Google Toolbar
PC Tools Spyware Doctor - Google Toolbar
PC Wizard - Ask Toolbar
PDF-XChange Viewer (от версия 2.0.47 и само в инсталацията тип EXE) - Ask Toolbar
PDFCreator - Yahoo! Toolbar
PeaZip - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Perfect Utilities - Relevant Knowledge
PhotoFiltre (от версия 6.4.0) - Ask Toolbar
PhotoPlus SE - Ask Toolbar
Photoscape - Google Toolbar
PicPick - AVG Security Toolbaar
PowerArchiver - RegistryBooster
PowerISO - AVG Security Toolbar
PrimoPDF - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Puran Defrag Free Edition - Babylon и Babylon Toolbar (по-старите инсталации я нямат, но по-новите я имат)
QIP 2005 / QIP Infium - Яндекс търсеща машина
Quick Media Converter - Ask Toolbar
Quick StartUp - Ask Toolbar
Quicksys RegDefrag - Ask Toolbar (дегизирана като Quisksys Ask Toolbar)
Recuva - Google Toolbar
RealPlayer - Google Toolbar
Registry Repair Pro - нахален опит за пробутване на софтуера при напускане на сайта; Microsoft Bing Toolbar без възможност за отказване, препратки на работния плот към други платени продукти
Shockwave Player - Google Toolbar
SIW (System Information for Windows) - Crawler Toolbar (това чудо дори твърди, че повишава сигурността на системата) / OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
ShutDown After - RelevantKnowledge и Facemoods toolbar
SlimBrowser - RoboForm Form Filler Plugin (поне не е избран по подразбиране)
SlimDrivers - AVG Security Toolbar
Spyware Terminator - Crawler Toolbar (дегизирана като Web Security Guard Toolbar) и Crawler.com като стартова страница
Startup Manager - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
Subtitle Studio - SaveNow
SUPERAntiSpyware - Google Chrome (преди това беше AskToolbar, дегизирана като SUPERAntiSpyware toolbar)
SUMo - Relevant Knowledge, Babylon Toolbar, Complitly, MyStart Toolbar, 2yourFace, PriceGong
The KMPlayer - Ask Toolbar и PC Tools Registry Mechanic
Thoosje Sidebar - Amazon или eBay Toolbar
ThreatFire - Google Toolbar
Trillian - Ask Toolbar
Unlocker - препратка към eBay, Quickstores Toolbar или Bing Toolbar, в зависимост от местоположението
Uxtheme Multi-patcher 7.1 - промяна на стартовата страница
VDownloader - FreeTwitTube, Wajam, Qtrax, Dealply
Veoh Media Player - Yahoo! Toolbar
VideoInspector - Relevant Knowledge, IncrediBar, Super Software Package + още боклуци (благодарение на InstallManager)
VSO Image Resizer - Conduit/Google Toolbar (не е включена в инсталатора, а се отваря сайта за сваляне, но все пак...).
Vuze - Ask Toolbar (дегизирана като Vuze Toolbar), Raptr
Weather Watcher - Ask Toolbar
WeatherBug - Ask Toolbar
Webroot SpySweeper - Ask Toolbar
Winamp - Winamp Toolbar
WinDjView - Yandex.Bar
Windows 7 Codeck Pack - Dealio Toolbar
Windows Live Installer - Windows Live Toolbar и Silverlight
Windows Update - Windows Genuine Advantage Notification
Windows SteadyState - Windows Live Toolbar
WinUtilities - Ask Toolbar
Winzip - Google Toolbar и отваряне на сайт с предложение за сваляне на Registry Booster
Wise Disk Cleaner - инсталира Wise Registry Cleaner
Wise Registry Cleaner - инсталира Wise Disk Cleaner
Xfire - Xfire Express Toolbar, OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма
xplorer2Lite - Conduit Toolbar (дегизирана като xplorerI Toolbar)
XP-Antispy - препратка към eBay
Yahoo! Instant Messenger - Yahoo! Toolbar
YoWindow - Google Toolbar
ZoneAlarm Free / ZoneAlarm Pro / ZoneAlarm Internet Security Suite - Ask Toolbar (дегизирана като SpyBlocker Toolbar)
µTorrent - Google Toolbar (дегизирана като µTorrent Web Search) + реклама/пласниране на допълнителни глупости
Zoom Player FREE - OpenCandy - предложение за инсталация на някаква друга програма