Ревю: ERD Commander или как да поправим системата си...

Проблемите при стартиране на операционната система свързани с рестарти, грешки при стартиране, стоп грешки (BSOD), други проблеми са много често явление. За справяне с подобни проблеми Microsoft предлагат на своите потребители инструмента Windows Recovery Console. RC - може да бъде стартирана от CD-то на Windows 2000 or later операционните системи или да бъде инсталирана върху твърдия диск с опция при стартиране за избор между OS и Recovery Console. RC представлява команден интерпретатор в текстов режим, който можете да използвате, за да осъществите достъп до NTFS, FAT, FAT32 дялове, без да стартирате Windows XP. Recovery Console ви дава възможност да извършвате разнообразни задачи по отстраняване на неизправности и възстановяване на системата като стартиране и спиране на услуги, четене и записване на данни върху локално устройство, форматиране на твърди дискове, поправяне на MBR (Главния запис за начално зареждане). Наистина за повечето основи неща, като например поправка на MBR, поправка на Bootsector, стартиране/спиране на услуга RecoveryConsole върши работа.
Публикувано изображение

Но при по-специфична ситуация трябва отделна програма. В момента се предлагат доста подобни програми например за поправка на Partition-и с изгубена или повредена информация, цялостни пакети за поправка на системата, но много малко са тези, които предлагат наистина всичко на едно место.
В тази тема на кратко ще ви запозная с възможностите на един такъв пакет, който съдържа всичко необходимо за решаване на много такива проблеми. Става въпрос за инструмента ERD Commander на компанията WinInternals. Това е Boot-CD за поправка на системата, в случай че имаме проблем с операционната система, като съчетава всичко на едно место, което прави много лесно и бързо решаването на проблеми. При зареждането на системата чрез ERD Commander той предлага възможност да се "скачи" за текущата инсталация на OS, което е подразбиращия се избор.

1) ЕRD Commander
Публикувано изображение

Както забелязвате Erd Commander за разлика от RC работи изцяло в GUI. ERD Commander много наподобява Windows Desktop. Както виждаме имаме иконите My Computer и MyNetworkPlaces. Както и в Windows с тях осъществяваме достъп до твърдия диск, флопидисково устройство, оптично устройство или мрежата.
По-интересен е старт бутона, в който се съдържат всички възможности на ERD Commander.
Публикувано изображение
Solution Wizzard - Това съветник с помощта, на който ще установите най-добрия метод за поправка на системата според дадена ситуация. Включени са 4-ри такива:
а) System Won't boot corecly.
б) Data on the system needs то be salvaged.
в) Can't Log in because of a lost password.
г) Some other problem.
Searh - Стандартната търсачка за файлове.
Notepad - Текстов редактор.
Firefox - WEB Browser.
Еxplorer - Алтернатива на Windows Explorer.
Console – Подобно на Command Promt.

2) SystemTools.
Публикувано изображение
CrashAnalyzer - Автоматично анализира „crash dump” файловете с цел да се установи причината за грешката.
DiskCommander - За възстановяване на повредени или изтрити файлове, дялове на твърдия диск, който не могат да бъдат прочитани нормално от Windows.
DiskWipe - Изтрива цялата информация от дял или от целия твърд диск.
FileRestore - Сканира за изтрити файлове от твърдия диск.
HotfixUninstall - Изтрива посочените hotfix-ове или service pack.
LockSmith - Служи за подмяна на парола за Windows./ Locksmith не възстанвява пароли на уин, locksmith "инжектира hash" на новата парола и презаписва hash на старата парола в сам файла, използвайки syskey алгоритъм за шифроване, и системният ключ за шифроване, съдържащ се в system файла. С други думи подменя паролата./
SystemFileRepair - Сканира системните файлове на операционната система и ги поправя.
SystemRestore - Стартира съветника SystemRestore като ви позволява да върнете restorepoint създадена под Windows.

3) NetworkingTools.
Публикувано изображение
FileSharing - Споделяне на файлове.
MapNetworkDrive - Свързване към споделена папка.
TCP/IP Config - Настройка на TCP/IP конфигурацията.

4) АdministrativeTools.
Публикувано изображение
AutoRuns - Аналог на msconfig, но с повече възможности.
DiskManagement - Инструмента за създаване, триене, форматиране на дялове.
EventLog - Преглед на дневниците.
RegEdit - Инструмента за управление на системния регистър.
Service and Driver Manager - Управлява стартирането на драйвери и услуги.
SystemInfo - Информация за системата.

Това е ERD Commander. Всичко необходимо за възстановяване на системата на едно CD.

Автор: Лазар Канелов (l.kanelov)