Web страница с помощта на МS Word


Всеки иска да има собствена страница в Интернет. Сега това става възможно, нещо повече има и нови възможности като Блог например. Този урок е отговор на въпроса на дъщеря ми, която е филолог, как да си направи страничка в Интернет, където да качва рисунки на нейните ученици.

Стъпка 1: Правите си проект на страницата и какви връзки искате да има в нея.
Обърнете особено внимание на 1стр да я наречем главна, на нея винаги й се дава името index.htm, за да могат сървърите да я разпознават и зареждат. Специалистите и дизайнерите съветват да я направим в Paint, но се опитвах, видя ми се тромаво и грубо, затова работих в Word. Мисля, че същите неща могат да се направят по-професионално и с Page Front, но аз не съм пробвала защото и това го нямам в къщи, като пробвам ще споделя.


Съветвам ви да я оформите във вид на таблица от 2 колони и 3 реда. Това става от менюто Table/Insert/Table. Отваря се диалогова кутия Insert Table, където въвеждате броя на колоните и редовете. Като започнете да пишете в тях те се разтягат колкото ви трябва , а от Table/Draw Table показалеца на мишката се превръща в молив, с който може да разграфявате допълнително например за логото . Можете да съединявате клетки от таблицата допълнително от менюто Merge cells, както и да разделяте от Split Cells. Заглавна част включете освен името на фирмата и емблема или лого. В една колона изредете връзките с другите страници и като ги записвате им давайте същите имена, за да ви е по-лесно, когато им слагате линковете.

Например: начало, история, интереси, галерия, връзки.


Стъпка 2: Като го направите тази матрица можете да я копирате и на другите файлове, а да променяте съдържанието само във 2-ра колона. Във 2-ра колона включете текущото съдържание за всяка връзка. Може би за някой от тях ще имате готови файлове в Word . Сега само ги актуализирайте. Така оформяте 3-4 еднотипни файла. Един от тях можете да наречете галерия, където да качвате само снимките си.


Стъпка 3: Вмъкване на картинки в файловете става по познатия начин от менюто Insert/Pictur/From File. Аз използвам за по-лесно текстовата кутия, за да позиционирам маркера на вмъкване и размера. В по-новите версии се появява и поле за рисуване. Там вмъквам картинката. Появява се диалогова кутия, от която избирате обикновено Му document/ My pictur е търсения файл, зависи къде сте записали картинката.
От диалоговия прозорец избираш папката, в която е записана картинката, селектираш картинката с 1 щракане върху нея и натискаш Insert отдолу на кутията.

Стъпка 4: Оцветяване на табличката. Това става лесно от менюто Format Bakground, където се оцветява целия лист. Ако искате да оцветите само табличката или редове от нея това става като ги маркирате и от менюто Table/Table Properties / Borders and Shading /Bakground или маркирате клетката, щракате десен бутон и от Cells Properties/Bakground. Ако не успеете от 1 път не се отчайвайте има и по-лесен начин от лентата за форматиране А- Font Color като щракнете на стрелката оцветява текст, като е подчертана с цвета, който сме избрали. Моливът оцветява рамките на таблицата- Border Color, а кофата- Shading Color и вършат същата работа на първо време.

Специалистите съветват преди да запишем текстовия документ да изтрием таблицата от Table/Proporties/Table/Borders and Shading/None. Ако искаме да ги възстановим същия път само последното е All.

Стъпка 5: Създаване на хипервръзки.
Това става като маркирате съответната дума, която искате да ползвате за връзка и от падащото менюто Insert > Hyperlinks в отворената диалогова кутия избирате съответната папка и за файла от нея сменяте разширението doc с htm. Ако се объркате или някоя от връзките не води където искате изберете Remove Hyperlinks и после опитайте отначало с Browsed Pages.

За връзки към външни сайтове на вашата страница изписвате целия адрес от URL прозорчето.

За връзка с вашия мейл изписвате mailto:pencho@abv.bg и съответно сменяте с вашия мейл за връзка.

Стъпка 6: Записване на документ от WORD като htm файл. Това става ако версията ви на Word e от по-новите след 1998 г. Отваряте текстовия документ и от менюто File/Save as.. в диалоговата кутия в полето Tipe File маркирате с мишката Web Page*.htm, *.html или просто изписвате от клавиатурата и избирате същото разширение или All Files в зависимост от версия та на Word.

Не ви съветвам да триете текстовите документи веднага щом ги запишете за интернет като htm файлове, защото ако се наложи редакция редактирате документа от Word и после го презаписвате. Също така връзките работят само в htm след като ги презаредите.

След като сте направили страничката остава да я публикувате. Най-лесно това става в geocities.com, ако имате поща в Yahoo.com не е нужно дори да се регистрирате, ако нямате създавате си пощенска кутия и паролата ви служи за достъп до вашия сайт.

За да качите сайта изберете Manage /File Manager/Open File manager и в прозорчето срещу Browse чрез натискане от диалоговата кутия избирате папката, в която сте записали файловете и ги прикачвате последователно, като е добре да започнете с index.htm. След като качите и последния файл натискате Upload.

След като сте качили страницата, ако искате и другите да я посещават я регистрирайте в dir.bg, gbg.bg, google.com, all.bg.


-Това е основното, ако нещо от страницата ви не тръгне веднага помислете какво бъркате, опита е най-добрият учител. Ще успеете да продължите стига да сте любознателни, ако владеете английски няма да имате никакви проблеми сигурна съм.