ВОДОУСТОЙЧИВ БАЛКОН ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ С ХИДРОИЗОЛАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ CERESIT

Изложени на неблагоприятни атмосферни влияния, балконите трябва да бъдат надеждно защитени с помощта на подходяща хидроизолационна система. Неизползванeто на правилните  материали може да доведе до сериозно увреждане на покритието, което ще наложи предприемането на мерки за подмяна и ремонт, най-вероятно още през първите 12 месеца от експлоатацията.

Продуктите за хидроизолация под марка Ceresit гарантират дълъг живот и безпроблемно използване на балконите.

Балконите придават естетичен завършек на сградите и осигуряват на живущите в тях панорамна гледка и условия за отмора на чист въздух. Балконът е външна част от сградата, предназначена за временно ползване, която не осигурява опора на други конструктивни елементи. Най-често той представлява конструкция, пристроена към външната стена на сградата. Основна характеристика на всички балкони е относително малката им повърхност. Като външни части от сградата, каквито са и покривите и външните стени, балконите понякога са изложени на тежки атмосферни условия, поради което са податливи на корозия.

- В горещите летни дни балконите и терасите с южно изложение могат да се нагреят до +70°С. През зимата температурите могат да паднат до -30°С.
- Водни натоварвания от дъждове, натрупващ се и топящ се сняг, както и огромните температурни разлики могат понякога да ограничат значително използването на балконите.

Балконите най-често са покрити с керамични или непорьозни плочки, като покрития, които се поддържат лесно и създават атрактивен външен вид. Керамичното покритие обаче само по себе
си не осигурява достатъчна защита от дъжд, сняг и високи температурни амплитуди.

Ефективна защита от проникването на вода и корозия на бетона може да се осигури с полагане на подходяща хидроизолация с взаимосъвместими материали. Увреждането на покритието е признак или на неправилно полагане на плочките, или на неправилна подготовка на основата, индикация за което са:
- кухо звучене при почукване по плочката
- скърцане при стъпване върху плочката
- наличието на надрасквания и напуквания по повърхността на плочките

Най-честата причина за увреждането на керамичните покрития е проникването на вода в основата и замръзването й, което води до отлепване на плочките. При това положение основата също се уврежда в резултат на корозията, причинена от замръзналата вода. Увредените плочки трябва да бъдат подменени. За съжаление в повечето случаи се налага цялостна подмяна на керамичното покритие на балкона. Продуктите за хидроизолация Ceresit, предназначени за употреба под керамични покрития на балкони, гарантират максимална защита от неблагоприятните въздействия на влагата върху всеки един от слоевете на покритието. Те са подходящи както за нови, така и за реконструкция на стари балкони.

Надеждна изолация и полагане на керамично покритие на балкона с материали Ceresit – балконите трябва да бъдат изолирани и облицовани по следния начин:

1. Изпълнение на контактен слой между бетона и циментовата замазка с ремонтен разтвор, към който се добавя силнослепваща емулсия Ceresit СС 81.

Ceresit СС 81 се употребява като добавка в приготвянето на ремонтни разтвори, шпакловки, лепилни разтвори/шламове, тънкослойни мазилки и изравняващи мазилки. За осигуряване на устойчивост на напукване при ремонтните разтвори на циментова основа. Подобрява консистенцията на разтвора, повишава гъвкавостта и еластичността и гарантира сигурно слепване към основата. Предотвратява прекалено бързо изсъхване. Подобрява качествата на фугиращите смеси при облицовъчна и клинкерна зидария, както и при зидария от стъклени тухли.

Разход: 20-125 g/m².

Свойства:
- висока сила на сцепление към основата
- лесна употреба
- еластична
- водозадържаща
- алкалноустойчива

2. Полагане на оформящата наклона циментова замазка (наклон от мин. 2 – 2,5%). При балкони с голяма дължина (над 4 m), е необходимо да се изрежат разширителни фуги (на всеки 4 m) с ширина 1,5 cm, които се запълват с уплътнител-лепило Ceresit FT 101 Flextec. След втвърдяване на замазката се монтират всички метални фитинги.

3. Хидроизолационното покритие се полага 5 дни след изпълнение на оформящата наклона замазка. Нанася се първия слой кристализиращ хидроизолационен шлам Ceresit CR 90 Crystaliser.

Ceresit CR 90 Crystaliser е предназначен за изолиране на минерални основи срещу проникване на влага и вода. Може да се полага на закрито и открито. Подходящ за хидроизолиране на балкони, влажни помещения, подземни конструкции, септични ями, вътрешни повърхности на монолитни резервоари за вода (вкл . за питейна вода ), с дълбочина до 15 m, монолитни басейни с площ до 20 m².

Разход: 3-8 kg/m².

Свойства:
- хидроизолация чрез кристализация
- запълва пукнатините в основата
- мразоустойчив
- паропропусклив
- нанася се с мазане или шпакловане
- самовъзстановяващ се


4. Съединителните и разширителни фуги се запечатват с помощта на хидроизолационна лента Ceresit CL 152, а за подовите сифони се използва хидроизолационен маншон Ceresit CL 54, които се полагат в първия хидроизолиращ слой.

Ceresit CL 152 и CL 54 са предназначени за водоплътно запечатване на съединителни и разширителни фуги, около тръби, сифони и ъгли на помещения в комбинация с гъвкавата хидроизолация CL 51. Полагат се в първия хидроизолиращ слой. За употреба върху стени и подове, на закрито и открито.

Свойства:
- водоплътни
- гъвкави
- залепват трайно
- устойчиви на скъсване и стареене

5. Само 3 часа след нанасянето на първия слой, се нанася втори слой кристализиращ хидроизолационен шлам CR 90. Общата дебелина на двата хидроизолационни слоя трябва да бъде 2,5 mm.

 


6. Плочките се фиксират с гъвкаво лепило Ceresit СМ 16 Flex за непорьозни плочки или супер гъвкаво лепило Ceresit CM 17 Super Flex (72 ч. след изпълнение на втория слой с CR 90).

Лепилото Ceresit СМ 16 Flex е предназначено за полагане на неабсорбиращи керамични плочки (напр. гранитогрес). За употреба на закрито и открито, над подово отопление, върху стари керамични плочки, боядисани повърхности, върху гипсови и анхидритни основи, пенобетон. Подходящо за лепене на плочки на балкони, тераси, бани. За лепене на плочки върху деформируеми и критични основи. Може да се фугира след 24 часа.

Разход : 1,4-3,1 kg/m².

Свойства:
- гранитогрес на закрито и открито
- отлично за балкони и тераси
- при деформируеми и критични основи
- за лепене на плочка върху плочка
- водо- и мразоустойчиво
- отлични работни параметри
- не се свлича

Лепилото Ceresit CM 17 Super Flex образува гъвкав лепилен слой, който предотвратява появата на вътрешни напрежения в критичните основи. За употреба върху основи, изложени на резки климатични промени, като напр. открити площи, балкони и тераси, както и при елементи от млад бетон (излят най-малко преди 3 месеца) и над подово отопление. За лепене на широкоформатни плочки и за облицоване на сгради. Използва се и при тънка зидария (до 12 cm).

Разход : 1,4-4,0 kg/m².

Свойства:
- супер гъвкаво - клас S1 съгл. EN 12002
- керамика и гранитогрес на закрито и открито
- при деформируеми и критични основи
- широкоформатни плочи
- облицоване на сгради
- употреба над подово отопление
- за дебелина на слоя от 2 до 10 mm
- водо- и мразоустойчиво
- дълго време на употреба на готовия разтвор7. Фугите на пода и стените се запълват с високо устойчива аквастатична гъвкава фугираща смес Ceresit СЕ 43, 48 ч. след полагане на плочките. Водоотблъскващият ефект на фугиращата смес предотвратява проникването на вода във фугата.

Ceresit CE 43 е високо устойчива аквастатична гъвкава фугираща смес за фуги с ширина до 20 mm. За фугиране на подови настилки и стенни облицовки от керамични, стъклени и каменни плочки (с изкл. на мрамор) на закрито и открито. Хидрофобен ефект. Подходяща за бани и душ кабини, както и за дървени плоскости и гипсокартон. Препоръчва се за балкони и тераси, обществени и индустриални помещения, над подово отопление. Фугиращата смес се приготвя в три различни консистенции според приложението. В разнообразие от цветове.

Разход : 0,4-0,7 kg/m².

Свойства:
- устойчива на високи механични натоварвания
- устойчива на химически въздействия
- гъвкава
- водоотблъскваща
- устойчива на замърсяване и мухъл
- дълготрайни цветове
- подсилена с фибри
- идеална за балкони и тераси

8. Ъглите, съединителните и разширителни фуги, както и съединенията между плочките и балюстрадата трябва да бъдат уплътнени с Ceresit FT 101 Flextec.

Mногофункционалнен на база Flextec® технология* за еластично лепене и уплътнителни работи в строителството като: монтаж на первази на прозорци, подови первази, стълби/ща, плочки; фуги между дограмата и зида, около рамки на врати, подови фуги; фуги, подложени на движение и фуги по периметъра; съединителни, дилатационни и декоративни фуги; фуги в модулни сглобяеми елементи, метални обшивки, термопанели, Etalbond; фуги на балкони, тераси и покриви; фуги в метални и дървени конструкции. Ceresit FT 101 е подходящ за множество материали: бетон, тухли/зидария, дърво, камък, мрамор, плочки, керамика, огледала, полистирен, фибро -бетон, неръждаема стомана, желязо, боядисани метали, алуминий и др.

Свойства:
- едновременно УПЛЪТНЯВА-ЛЕПИ-ЗАПЪЛВА
- висока еластичност (ISO11600-F-25HM)
- устойчив на UV лъчи – не се напуква и не старее
- износоустойчив
- устойчив на механични и климатични въздействия
- може да се нанася върху влажни основи
- може да се използва вместо всеки друг уплътнител (полиуретанов, силиконов, акрилен)
- лесно излиза от пистолета дори при ниски температури
- може да се боядисва