Вино: 7-те най-важни правила


ВиноБордо

Това е най-известната местност, в която се произвежда най-скъпото вино. Най-прочути от тези вина са Медок, Сен Емилион, Грав и Шато Петрус.

Шампанско

Само вина с мехурчета, поизведени в областта Шампанйе, би трябвало да се наричат шампанско. Тя се намира близо до Париж. Изисканото питие е изобретено през XVII век от монаха Дом Периньон. Пийте го изстудено до 5-8 градуса и винаги в дълги, тесни чаши. Така мехурчетата ще се запазят по-дълго време.

Месо и риба

Червеното вино е подходящо за разнообразни видове меса, но когато ядем риба, трябва да предпочитаме бялото. Това вече не е задължително! Всеки трябва да реши според собствения си вкус.

Чашите

Избирайте прозрачни и тесни чаши. Така по-лесно ще видите цвета и нюансите на питието и ще можете да определите възрастта и качеството му. Колкото по-тясна е чашата в горната си част, толкова по-малко собствена топлина образува и така не влияе на вкуса на виното.

Гарафата

Тя е полезна при много старите сортове. С нея лесно можете да определите дали виното е добро за пиене.

Избата

Хубавите вина трябва да се съхраняват на тъмно и в хоризонтално положение. Това поддържа тапата влажна, което й помага да си стои на мястото. Важно е в избата да се поддържа постоянна температура - оптимално около 10 до 15 градуса. Влажността трябва да е между 70 и 80%.

Температура

Младите бели вина трябва да се пият, изстудени до 8-10 градуса. По-старите сортове могат да са по-топли - максимум до 12 градуса. При червените вина са разрешени и температури от 16 до 18 градуса.

Още за виното
ОБРАТНО