Бордо
Това е
най-известната местност, в която се произвежда
най-скъпото вино. Най-прочути от тези вина са
Медок, Сен Емилион, Грав и Шато
Петрус.
Шампанско
Само вина с
мехурчета, поизведени в областта Шампанйе, би
трябвало да се наричат шампанско. Тя се намира
близо до Париж. Изисканото питие е изобретено през
XVII век от монаха Дом Периньон. Пийте го
изстудено до 5-8 градуса и винаги в дълги, тесни
чаши. Така мехурчетата ще се запазят по-дълго
време.
Месо и риба
Червеното
вино е подходящо за разнообразни видове меса, но
когато ядем риба, трябва да предпочитаме бялото.
Това вече не е задължително! Всеки трябва да реши
според собствения си вкус.
Чашите
Избирайте прозрачни и
тесни чаши. Така по-лесно ще видите цвета и
нюансите на питието и ще можете да определите
възрастта и качеството му. Колкото по-тясна е
чашата в горната си част, толкова по-малко
собствена топлина образува и така не влияе на
вкуса на виното.
Гарафата
Тя
е полезна при много старите сортове. С нея лесно
можете да определите дали виното е добро за
пиене.
Избата
Хубавите вина
трябва да се съхраняват на тъмно и в хоризонтално
положение. Това поддържа тапата влажна, което й
помага да си стои на мястото. Важно е в избата да
се поддържа постоянна температура - оптимално
около 10 до 15 градуса. Влажността трябва да е
между 70 и 80%.
Температура
Младите бели
вина трябва да се пият, изстудени до 8-10 градуса.
По-старите сортове могат да са по-топли - максимум
до 12 градуса. При червените вина са разрешени и
температури от 16 до 18 градуса.
|