Кратък наръчник на новите регистрации на МПС в България

Ако сте забелязали от известно време в България се извършва сериозна подмяна на номерата на колите. Старите и лесни за асоцииране регистрации се изместват от нови нелогични буквени съчетания. Така например старото П за Пловдив, вече в новите регистрации е РВ, което колкото и да се опитвате да асоциирате с Пловдив, няма да се получи. По-вероятно е да помисли, че е съкращение на "Русенско Варено". Защо ли? Поне да беше МТ (от МайнаТаун за Пловдив сигурно се питате?).

Ето сега ще ви разясня. Това е едно от брилятните решения на българското правителство (или която и да е там институция). Но наистина брилянтна! Или поне донякъде. Не се шегувам. Не говоря с ирония, а напълно сериозно в този случай.

Както знаете, всички сме се юрнали към Европа и Европейският съюз. И за да покажем колко сме в час, нашите политици вместо да оправят икономиката са открили по-лесен начин - спазват най-лесните за изпълнение изисквания на Европейският съюз. Едно от тези изисквания за всички страни членки е регистрационните номера на колите. По стандарта трябва да има синя лента най-вляво с индекс на държавата и знамето на Европейският съюз (в нашият случай е българското знаме щото все още не сме в Европейският съюз, а и скоро няма да влезнем, вервайте ми!).

Ако се вгледате в новата парична единица на Европейският съюз - еврото и по-точно монетите ще забележите, че нашите политици и тук са уцелили кьоравото - стараем се да емитираме 100% монетите на еврото, само че с българският "лев" изписан на тях.

Мисля, че вече разбирате как нашите политици смятат да изпълнят изискванията на ЕС. Не се надявайте - икономиката ни няма да се оправи!

Та затова и новите ни номера са такива. Колкото до странните буквени съкращения в тях - ей това е възхитително. За първи път български политик или бюрократ или каквото и да е там управленско леке е заело и отстоява българска позиция. Тъй като в изискванията на ЕС за номерата е написано да се изписват с латински букви, нашите тикви много са умували, но този път са взели забележително решение. За да не използват цялата латинска азбука, те са взели само тези букви, които калиграфически (т.е. като изписване) съвпадат с букви от българската. Така може да се каже, че ние не използваме латински букви в номерата си, ами си ползваме чисто кирилски (и то наистина е така). Но момента, който заслужава възхищението ни е, че това решение е крайно патриотично! Който и да го е взел, е защитил национален интерес - кирилицата - нашата, българската азбука!

Е, малко трудно са се получили напасванията на градовете, но по-долу ще приведем и илюстрираме всички номера с примери.


Благоевград

Благоевград


Бургас

Бургас


Варна

Варна


Велико Търново

Велико Търново


Видин

Видин


Враца

Враца


Габрово

Габрово (Ами сега?! Закъсахте ли? Подсказка ... как в Габрово казват Габрово ?! ... ами Габреву - ето защо!). Някои потребители откриха грешка в това мое предположение. Ето защо съм длъжен да споделя и тяхното предположение, което наистина ще се окаже май по-правилно. Новата регистрация на сегашната Габровска област идва от Севлиево. Всички знаем, че Севлиево е икономическата сила в Габровския регион, ама вече по новому Севлиевски регион. Т.е. покрай нашият анализ на регистрациите, откриваме една скрита тенденция на нашите упвавници, а именно - тихо, кротко да се преименува Габровската област и да се връчат областните правомощия на Севлиево.


Добрич

Добрич (Ето тук, понеже Добрич, има 2 букви само които са в латинската азбука, но едната се бърка с нула а другата е запазена за град Русе, са се върнали на старото Толбухин).


Кърджали

Кърджали


Кюстендил

Кюстендил


Ловеч

Ловеч (Някои да не си помислиха, че е съкращение от овчар?).


Монтана

Монтана


Пазарджик

Пазарджик (Тук най-вероятно са изписали Пазарджик на латиница: Pazardzhik).


Перник

Перник (Пак същата процедура на латиница Pernik).


Плевен

Плевен


Пловдив

Пловдив (А, де!? Ами сега. Не това не е "Русенско Варено" и няма нищо общо с Русе. Както се досещате всички очакват да е МТ от МайнаТаун, но е РВ. Ако някой открие разумно обяснение да ми го прати. Дотогава запомнете по-лесното за помнене "Русенско Варено" за Пловдив). Някои потребители предложиха наистина разумно предположение, което може да се окаже правилния отговор - съкращението да идва от Филибе, изписано на латиница Philibe.


Разград

Разград


Русе

Русе


Силистра

Силистра


Сливен

Сливен


Смолян

Смолян


София - област

София - област (или по-лесно за запомняне софийски овчар)


София - град

София - град


Стара Загора

Стара Загора


Търговище

Търговище


Хасково

Хасково


Шумен

Шумен (Ей, това коя тиква го е решила да бъде за Шумен не знам?!)


Ямбол

Ямбол (Ха така! Ами сега?! Отговорът е много прост - как в Ямбол казват Ямбол ?! - Ами Ямбоолу. Ето откъде и У-то!).

ОБРАТНО