Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие
с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес,
царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.
Предлагаме ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е
за 5 литра.
БОЗА
Необходими продукти
5 л вода
2 чаши брашно
2 чаши захар
1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска
Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се
внимава се да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко
хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода
и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври.
След завирането продължамва да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се
от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от
предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да
ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Закваска за бозата
Необходими продукти
1-2 лъжици препечено брашно
1 чаша хладка вода
1 лъжица захар
Приготвяне на закваската:
Препеченото брашно се размива във
водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като
отвреме-навреме леко се разбърква.
Забележка: Прибавяната към основната смес чаша боза или
закваска може да се замени с 6-7 леко навлажнени и натрошени филии от черен хляб
или сухар или 6-7 супени лъжици хлебно тесто ( с мая). Имаме основание да
предполагаме, че би могла да се използва като прибавка малко мая, размита с вода
и лъжичка захар и оставена да ферментира. За да станете добър бозаджия,
очевидно трябва да експериментирате.