Загадъчните символи върху опаковката | ||||||||||||||||||||||||||||||||
В края на седмицата, искате или не, ще
ви се наложи да се отбиете в кварталния супермаркет. И този път, когато
посегнете към кутията с холандски маргарин или друга съблазнително красива
чуждоземна опаковка, вгледайте се в
надписите. Описанието на състава на продуктите върху етикетите започва с познатите думи: захар, вода, масло, оцет и завършва обикновено с една или няколко букви "Е" и три цифри след всяка. Най-често дори не се замисляме какво точно означават те. С индекса "Е" (съкратено от "Европа") се означават химически вещества, които се добавят в продуктите за подобряване на техните потребителски качества: вкус, мирис, цвят, срок на съхранение. Преди наименованията на тези химически вещества записвали изцяло, но през 1953 г. в Европа решили да ги заменят с една буква и цифров код. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Малко
история | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Преди повече от 100 години, в началото на миналия век понятието
хранителни добавки било твърде условно, а контролът върху използването им
още по-условен. Достатъчно е да напомним, че в разхладителните напитки
напълно законно добавяли кокаин. Дори в знаменитата Соса-Соla. И ако днес
хранителните добавки се регистрират по същите правила, по които
регистрират лекарствата, то през миналия век го правели доста
снизходително. Например едно от патентованите средства против кашлица е
бил хероинът. През 60-те години в Тайланд специалисти във фирмата, която произвеждала детското лекарство "Панадол", вместо предвидения според технологията пълнител пропиленгликол добавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин етиленгликол (използва се като основен компонент на охлаждащата течност в автомобилите). В резултат 300 деца загинали от токсическа некроза на черния дроб, няколко хиляди получили тежки отравяния. По същото време смятали метамфетамина за безвреден стимулатор. Едва след пет години широко използване лекарите, а после и пациентите научили за смъртоносните странични ефекти на този препарат, който сега се отнася към групата на т.нар. "тежки" наркотици. Напълно е възможно след 50 години някой оцветител, щедро добавян към близалките например, да се възприема както днес възприемаме хероина. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Правилата | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Европейските правила за регистрация на биологически активни вещества (хранителни добавки), с означението "Е", са доста строги. Международните изследователски центрове по поръчка на Европейския съюз стриктно проверяват безопасността на всички тези вещества. При това, например ароматичната добавка, имитираща мирис на ягода трябва да бъде не само нетоксична, но и хипоалергенна, т.е. не трябва да предизвиква алергична реакция дори у онези, които страдат от алергия към истинските ягоди. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Реалността | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Една и съща фирма-производител обаче може да произвежда един същ
продукт в три различни варианта: | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Символите носят
информация | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Първата цифра посочва групата на добавката, другите две са за различните по химически състав добавки от същата група. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
Съвсем неотдавна се появиха добавки с индекс "Е" и 4 цифри след нея — от 1000 до 1199. Тази група добавки се грижи брашното, захарта и други подобни продукти да не попиват влагата и да остават пръхкави. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
Абсолютно
забранени | ||||||||||||||||||||||||||||||||
В момента три добавки са признати от контролните
организации за вредни и са абсолютно
забранени. Това са: • Е121 - цитрусов червен оцветител; • Е123 - оцветител амарант; • Е240 - консервант формалдехид. Интересно е, че само преди няколко години забранените добавки се използваха напълно легално. Можеха да се открият дори върху опаковката на "MARS". При това не може да бъде обвинена фирмата-производител, която е действала според закона. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
С какво вредят
хранителните добавки?* | ||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
* По данни на Международната организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция (FAO). |
|
|