Загадъчните символи върху опаковката

   В края на седмицата, искате или не, ще ви се наложи да се отбиете в кварталния супермаркет. И този път, когато посегнете към кутията с холандски маргарин или друга съблазнително красива чуждоземна опаковка, вгледайте се в надписите.
   Описанието на състава на продуктите върху етикетите
започва с познатите думи: захар, вода, масло, оцет и завършва обикновено с една или няколко букви "Е" и три цифри след всяка. Най-често дори не се замисляме какво точно означават те. С индекса "Е" (съкратено от "Европа") се означават химически вещества, които се добавят в продуктите за подобряване на техните потребителски качества: вкус, мирис, цвят, срок на съхранение. Преди наименованията на тези химически вещества записвали изцяло, но през 1953 г. в Европа решили да ги заменят с една буква и цифров код.
Малко история
   Преди повече от 100 години, в началото на миналия век понятието хранителни добавки било твърде условно, а контролът върху използването им още по-условен. Достатъчно е да напомним, че в разхладителните напитки напълно законно добавяли кокаин. Дори в знаменитата Соса-Соla. И ако днес хранителните добавки се регистрират по същите правила, по които регистрират лекарствата, то през миналия век го правели доста снизходително. Например едно от патентованите средства против кашлица е бил хероинът.

   През 60-те години в Тайланд специалисти във фирмата, която произвеждала детското лекарство "Панадол", вместо предвидения според технологията пълнител пропиленгликол добавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин етиленгликол (използва се като основен компонент на охлаждащата течност в автомобилите). В резултат 300 деца загинали от токсическа некроза на черния дроб, няколко хиляди получили тежки отравяния.

   По същото време смятали метамфетамина за безвреден стимулатор. Едва след пет години широко използване лекарите, а после и пациентите научили за смъртоносните странични ефекти на този препарат, който сега се отнася към групата на т.нар. "тежки" наркотици. Напълно е възможно след 50 години някой оцветител, щедро добавян към близалките например, да се възприема както днес възприемаме хероина.
Правилата
   Европейските правила за регистрация на биологически активни вещества (хранителни добавки), с означението "Е", са доста строги. Международните изследователски центрове по поръчка на Европейския съюз стриктно проверяват безопасността на всички тези вещества. При това, например ароматичната добавка, имитираща мирис на ягода трябва да бъде не само нетоксична, но и хипоалергенна, т.е. не трябва да предизвиква алергична реакция дори у онези, които страдат от алергия към истинските ягоди.
Реалността

  Една и съща фирма-производител обаче може да произвежда един същ продукт в три различни варианта:
   • за вътрешно потребление (в индустриално развита страна);
   • за износ в други страни (също от категорията на така наречените развити страни);
   • за износ в развиващи се страни.
   Към последната категория се отнасят около 80% от хранителните продукти, цигари, напитки, а така също и почти 90% от медикаментите, експортирани от Северна Америка и Западна Европа в страните от Източна Европа и Русия.
   Някои западни фирми разширяват производството и износа не само на екологично опасни, но и на забранени в развитите страни селскостопански стоки. Производството на такава продукция е развито в Израел, Турция, Холандия, Австралия, Германия, Швейцария, ЮАР, Кипър, Филипините, Малта, Пуерто-Рико, Мароко.
   Върху такива продукти се поставя съответната маркировка. Става дума именно за този тайнствен знак "Е". Той посочва, че стоката е произведена с използване на опасни за здравето консерванти например.
    Така например маргарините, произведени в Холандия и Германия, и внасяни в страните от Източна Европа, все по-често са консервирани с ракообразуващ емулгатор, означен на опаковката със символа Е 330. С други думи, поставяйки маркировка, производителят "честно" предупреждава потребителя: "Вие имате право да решите дали ще купите тази стока, която струва по-евтино, или ще предпочетете по-качествената, но и по-скъпа стока."

Символите носят информация
  Първата цифра посочва групата на добавката, другите две са за различните по химически състав добавки от същата група.
Група добавки
Вид
Качества
Приложение
E100 - E182
Оцветители
Оцветяват продуктите. Сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед.
E200 - E299
Консерванти
Удължават срока на съхранение на продуктите. Всякакъв вид консервирани храни (гъби, компоти, сокове, конфитюри, сладка).
E300 - E399
Антиокислители
Предпазват продуктите от разлагане на въздуха Млечно-кисели продукти — подсладени фруктови млека, десерти, колбаси, краве масло, шоколад
E400 - E499
Стабилизатори. Сгъстители.
Запазват консистенцията на продукта Сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.
E500 - E599
Емулгатори
Запазват формата на продукта.  
E600 - E699
Ароматизатори и подобрители
Засилват вкуса и аромата на продукта.  
E900 - E999
Пенорегулатори
Използват се в газираните напитки. Газирани напитки
   Съвсем неотдавна се появиха добавки с индекс "Е" и 4 цифри след нея — от 1000 до 1199. Тази група добавки се грижи брашното, захарта и други подобни продукти да не попиват влагата и да остават пръхкави.
Абсолютно забранени
   В момента три добавки са признати от контролните организации за вредни и са абсолютно забранени. Това са:
  • Е121 - цитрусов червен оцветител;
  • Е123 - оцветител амарант;
  • Е240 - консервант формалдехид.
  Интересно е, че само преди няколко години забранените добавки се използваха напълно легално. Можеха да се открият дори върху опаковката на "MARS". При това не може да бъде обвинена фирмата-производител, която е действала според закона.
С какво вредят хранителните добавки?*
ГРУПА ДОБАВКИ
Странични (д)ефекти
Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153;
Е210, Е211, Е213-217, Е240, Е330;
Е447;
Е924a, Е924b;
Канцерогенни. Могат да доведат до образуване на злокачествени тумори.
Е171-173;
Е320, Е322;
Е407, Е447, Е450;
Могат да доведат до заболявания на черния дроб и бъбреците.
Е221-226;
Е311-313, Е320-322, Е338-341;
Е407, Е450, Е453, Е456, Е461-466;
Нарушават храносмилането.
Могат да доведат до заболявания на стомашно-чревния тракт.
Е230-232, Е239;
E311-313;
Могат да предизвикат алергични реакции.
Е220; Разрушават витамин В1.
Е230, Е231, Е232, Е233; Нарушават функциите на кожата.
Е250, Е251, Е252; Противопоказани при хипертония.
 * По данни на Международната организация на производителите на хранителни продукти и селскостопанска продукция (FAO).

Обратно към разни