Поставена в грешните ръце, мишката може да се превърне в най-опасното устройство, което можем да свържем към компютъра си.

Но още откакто мишката се появи и започна да се развива, трябваше да научим някои много важни неща, свързани с нея. Например разликата между клик или двоен клик, или разликата между влачене и пускане. А знанието кога и как да използваме тези функции се превърна в част от опознаването на компютъра. Ако се провалим в заучаването как да използваме мишка, всеки път щом седнем пред компютър, ще се изправяме лице в лице с едни от най-ужасните си преживявания.

В това ревю ще Ви покажем седемте най-ужасни грешки, които можем да направим с мишката си.

Случайното пускане на иконка

Една от най-често срещаните грешки, които новаците правят, е пускането на иконка без да искат. Получава се, когато натиснете левия бутон на мишката за малко по-дълго. Така, вместо двоен клик за отваряне на папка или приложение, правите дълъг единичен клик, последван от движение и накрая пускане. По време на влаченето се оказва, че без да искате сте хванали дадената папка и, когато я пуснете, тя вече има съвсем ново местоположение. Ако само е придвижена по десктопа, не е такъв проблем. Проблемът става, когато се окаже, че сте я пуснали върху друга папка, и тя се е преместила вътре, заедно с цялата информация. Това има няколко ужасни последици:

Първо, не сте разбрали, че сте сложили папката в друга папка,и за Вас тя е просто изчезнала.

Второ, ако оригиналната папка е била важна, например Windows или System папката, това може да предизвика повреда в компютъра и той да стане неизползваем.

Трето, оказва се, че без да искате сте преместили папката в кошчето за боклук и при следващото му чистене, тя изчезва завинаги.

Затова, когато се учим как да използваме компютър трябва много да внимаваме с двойния клик. Той трябва да бъде направен бързо, и без движение на мишката след това. Но ако все пак стане някаква грешка, бутоните на клавиатурата Ctrl+Z, изпълняват функцията “undo”.

Натискане на десен бутон, вместо на ляв

Друга често срещана грешка на още обучаващите се, е да объркат десен с ляв бутон. Например, ако използваме компютър за първи път и искаме да кликнем два пъти, за да отворим приложение, но вместо с левия бутон, кликваме два пъти с десния. И в зависимост от положението на курсора на мишката, вторият клик може да е фатален. Например ако мишката точно преди втория клик бъде преместена върху опцията „изтрий”.

Това може да предизвика, както миниатюрна грешка, тоест изтриването на някое приложение, така и направо катастрофа, ако нечия дисертация, заедно с месеци труд, бъде заличена. Тогава отново Ctrl+Z е вашето спасение.

Двоен клик, вместо единичен

Грешките с мишката не се простират само до браузване из паметта на компютъра или отваряне на папки и приложения. Много грешки стават също в Интернет търсачката.

Опитните потребители вече са взели боравенето с бутоните на мишката за даденост. Например, че за да отворим линк, трябва да натиснем левия бутон веднъж, а не два пъти. Но тези, които още се обучават и са свикнали, че за отваряне на приложение се кликва два пъти, си мислят, че линковете се отварят по същата процедура.

По принцип тази грешка е безобидна и не причинява кой знае какви бели, но ако по време на втория клик мишката бъде преместена, това може сериозно да навреди. Например, когато решите да отворите страница в Интернет. Ако тя се отвори достатъчно бързо, вторият клик ще отвори някакъв линк или реклама вътре в страницата, което е съвсем поправимо, ако използваме бутона „назад”.

Положението става лошо, ако без да искате кликнете някое съобщение на страницата, от онези, които заразяват компютъра ни с вируси, веднъж щом бъдат заредени.

Кликване и влачене в таблица

Тези от Вас, които имат желание да станат вещи в занаята „използване на мишка”, е важно да се научат как да действат при работа с таблици или документи на Word.

Например за маркиране на няколко клетки в таблица, в повечето случаи Ви идва натурално да кликнете на първия ред и да провлачите надолу, до този, до който искате да маркирате. Една от многото грешки, които обучаващите се правят, е да кликнат два пъти в първата клетка, вместо веднъж. Това премества режима на „редактиране” и, когато започнете да влачите надолу, нищо не се случва. Но това не е голям проблем.

Истинската катастрофа се получава, когато кликнете на долната стена на клетката. Това е функцията „напълни”, която кара съдържанието на първата клетка да се пренесе във всяка следваща клетка по-надолу, докъдето влачите мишката.  Знаете, че сте включили тази функция, когато видите малко бяло прозорче отстрани, което показва съдържанието на първата клетка. Когато пуснете левия бутон, всички клетки, през които сте минали, ще получат същата информация, която съдържа първата, а тази, която вече е била там, ще бъде изгубена. Ако потребителят има късмет, и не извърши други действия след това, функцията „undo” (Ctrl+Z), ще оправи нещата.

Кликване и влачене на десктопа

Ето още една често срещана грешка. Случва се най-често на десктопа. Когато се опитаме да преместим иконка от едно място на друго чрез влачене, но вместо това я пропускаме с няколко милиметра и маркираме цяла секция от икони. Тогава, мислейки си, че влачим иконата, която искаме, всъщност преместваме цялата група на друго място.

Тази грешка не е непоправима, но все пак трябва да се вземе под внимание какво действие извършваме след маркиране на групата от иконки. Може по грешка да натиснем бутона „изтрий” на клавиатурата, или просто да натиснем десен бутон и пак да изтрием всичко, като си мислим, че изтриваме само един определен файл.

Също така, можем да провлачим иконките по дисплея и да ги оставим на съвсем ново местоположение, без да знаем къде са после. Но за щастие функцията Ctrl+Z може веднага да ги върне обратно.

Активиране на функцията “Scroll Lock” по грешка

Мишките вече разполагат и с бутона за скролване, който много ни улеснява да придвижваме страници нагоре и надолу, без излишни кликове и влачене на лентата. Но тази така полезна функция може да ни изиграе и лоша шега.

Ако кликнете върху колелцето за скролване на мишката (то е също и бутон), активирате функцията „Scroll Lock”, която Ви позволява да движите страницата нагоре и надолу без дори да търкаляте топчето, става само с движение на мишката. Знаете, че сте активирали тази функция, когато се появи символът на екрана Ви. А също така ще се появи и стрелка според посоката, в която движите страницата.

Тази услуга е доста полезна, веднъж щом свикнете с нея, но за тези, които тепърва се запознават с плюсовете на мишката, може да е доста объркваща или плашеща. В един момент всичко е наред, и в следващия, екрана се движи самостоятелно. Това често прилича дори и на вирус. Но не се тревожете, един клик с левия бутон на произволно място по екрана оправя нещата.

Случайно маркиране и изтриване

Приложения като Word предлагат някои бързи команди, които доста ни улесняват в писането и обработката на текст, стига да се запознаем с тях. Например двойният клик върху произволна дума, маркира цялата дума, вместо да се занимаваме да натискаме, влачим и пускаме. С троен клик пък, маркираме целия параграф.

Тази услуга спестява много време, но понякога и доста обърква тези, които още я заучават. Объркване може да настъпи, когато вместо веднъж, кликнат два пъти на определено място, маркирайки цялата дума, а след това започват да пишат, заличавайки всичко маркирано. Това не е много трагично, докато потребителя не кликне три пъти и започне да пише. Тогава целия параграф бива заменен с празно пространство. Но както вече разбрахте, всичко се поправя с Ctrl и Z натиснати заедно на клавиатурата.

Удивително е колко много ни улеснява наличието на мишка при работа с компютър, и колко много функции притежава. Но за да остане наш помощник, а да не се превърне в най-големият ни враг, трябва да внимаваме при работа с нея и да се научим да я използваме правилно. И въпреки, всичко, грешки винаги стават, така че при такъв случай винаги можем да разчитаме на функцията “undo”.