msconfig – как да преустановим нежелани процеси на Windows

msconfig или Microsoft System Configuration Utility e Инструмент на Уиндоус за настройки на системата , с който можете да спрете нежелани или автоматично стартирани /autoruns/ процеси на системата си. Малко хора знаят, колко всъщност процеса стартират при пускане на компютъра, някои от тях-напълно излишни – забавят работата му, системни процеси на Уиндоус и такива, съдържащи зловреден код. За да проверите компютъра си, отворете  Start->Run и в отворения прозорец напишете msconfig.

Запомнете, никога не променяйте Use Original BOOT.INI, който се намира в General option. От таб Startup ще можете да видите всички програми, които стартриат с включване на компютъра ви.  Всички важни за работата на Windows програми се зареждат под името- „Windows Services.“ Това ще рече, че останалите са въпрос на избор и някои от тях, могат да бъдат изключени. Например, ако вие използвате плеър WinAmp за да слушате музика и видите, че той се намира в полето Startup, т.е. дори когато не се използва стартира автоматично, спокойно можете да го изключите.

Махнете човката пред избрания процес и натиснете ОК.  Ще се появи прозорец, приканващ ви да рестартирате компютъра си. Натиснете го и готово.

Ако не сте сигурни, кой точно процес е излишен, кой е необходим на системата и, кой може да е опасен, посетете тази страница, където са описани над 13000 процеса, които могат да бъдат видяни в табчето Startup. Обозначенията пред тях описват и предназначението им:
* „Y“ – Normally leave to run at start-up – Нормален процес, може да бъде оставен да зарежда при старт на системата.
* „N“ – Not required or not recommended – typically infrequently used tasks that can be started manually if necessary – Не e препоръчително да бъдат оставяни, използват се от програми, които могат да бъдат стартирани и ръчно, ако е небоходимо.
* „U“ – User’s choice – depends whether a user deems it necessary – Въпрос на избор от страна на юзъра, дали да премахне или не процеса.
* „X“ – Definitely not required – typically viruses, spyware, adware and „resource hogs“ – задължително за премахване- вируси, спайуеър,червеи, адуер или друг зловреден код
* „?“ – Unknown -  непознати процеси