Какво означава маркировката на телевизорите

Как правилно да разчетем обозначенията, които производителите поставят на своите телевизори

   Всеки телевизор си има определено обозначение или маркировка. Става дума за пълното му наименование. То съдържа полезна информация, която е добре да можем да разчетем. Какво означава тази маркировка? Тя наистина не е произволна поредица от букви и цифри. Всеки символ означава нещо.
   За съжаление, производителите често не са склонни да споделят тези важни сведения и се налага да се събира пъзела парченце по парченце. За нас обаче е важно да можем да разчитаме тези обозначения, тъй като в тях са скрити някои основни технически характеристики на телевизора. От маркировката можете да научите от коя  година е моделът, както и други важни особености (например, дали е съвместим с приетия у нас ТВ сигнал и стандартното напрежение в ел. мрежа).
   Ако сте 100% убедени, че у нас по магазините няма да попаднете на телевизор, предназначен за Русия, Щатите или Кувейт, с техните специфични стандарти - купувайте смело. В случай, че имате някакви опасения - четете внимателно :).
   Различните производители дават специфични обозначения на своите модели телевизори, затова ще ги разгледаме поотделно.
Маркировка на телевизорите LG

 

 


   В тази част на статията ще разгледаме маркировката на телевизорите, носещи логото LG. Южнокорейската LG Group е една от най-известните промишлени корпорации в света. В нейния състав влизат над 40 различни компании, а броят на сътрудниците надхвърля 200 000.
   Някои от вас може би си спомнят търговската марка GoldStar - именно тя по-късно е преименувана на LG Electronics. Логото на GoldStar украсява първия южнокорейски цветен телевизор, който е пуснат в продажба през далечната 1977 година. Днес телевизорите на LG са сред най-популярните модели - както в България, така и в останалите страни по света.
Също така, LG произвежда LCD матрици за телевизори и монитори не само за своите собствени модели, но и за редица други именити компании.
   Но, да видим - как се разчита обозначението на телевизор LG и каква полезна информация можем да получим от неговата маркировка, още преди да сме видели модела на живо...
   Да вземем за пример маркировката на телевизор LG 47LM620S

47 - размер на екрана (диагоналът в инчове)
L - технологията, на която е базиран телевизорът (L - LCD, P - плазма, E - OLED)
M - годината, в която моделът е представен на пазара за първи път (за 2013 - вероятно N и A - за модели от по-висок клас; M - 2012, Nano Led в топовата серия, 3D; S - 2012, Edge Led; W - 2011, Edge Led, 3D; V - 2011,
Edge Led; К - 2011, катодна подсветка; X - 2010, Full Led, 3D; E - 2010, Edge Led; D - 2010, катодна подсветка,
G - телевизори с Google TV).
6 - серия (9 - флагманска серия, демонстрираща най-високи технологии и с най-много екстри; 8 - топова серия; 7 - горна серия; 6, 5 - среден клас; 4, 3 - бюджетни серии с по-скромни възможности; 2 - базова серия).
2 - подсерия
0 - допълнителна информация - дизайн (цвят на корпуса и други незначителни особености).
S - информация за наличните тунери (S - DVB-T/C/S - за цяла Европа; T - DVB-T/T2/С - само за Великобритания; N, W - обозначения, които се използват само за телевизори, предназначени за скандинавските страни).

  
* Характерни особености на сериите LCD телевизори LG за 2012 година:

LM9600 - Nano LED, borderless design, Smart TV, Cinema 3D, dual-core processor, Magic Remote Voice, Built-in WiFi, 1 000/1 200 Hz MCI
LM8600 - LED Plus, borderless design, Smart TV, Cinema 3D, dual-core processor, Magic Remote Voice, Built-in WiFi, 800/960 Hz MCI
LM7600 - LED Plus, borderless design, Smart TV, Cinema 3D, Magic Remote, Built-in WiFi, 800/960 Hz MCI
LM6700 - LED Plus, borderless design, Smart TV, Cinema 3D, Magic Remote, Built-in WiFi, 400/480 Hz MCI
LM6200 - borderless design, Smart TV, Cinema 3D, 400 Hz MCI
G2 - Smart TV, Google TV, Cinema 3D, dual-core processor, Magic Remote QWERTY, Built-in WiFi, 200/240 Hz MCI

   Това е информацията за маркировката на телевизорите LG, с която разполагаме на този етап. Надяваме се, че запознаването с обозначенията на телевизионните приемници на южнокорейската компания ще ви помогне при избора на подходящ за вас модел.

*********************


Маркировка на телевизорите Toshiba

 


 
    
   Корпорацията Toshiba е добре позната на потребителите на електроника в целия свят. Трябва да признаем обаче - в България телевизорите на компанията не се радват на същата популярност, като моделите, произведени от Samsung, Sony, LG или Panasonic. Това, разбира се, съвсем не означава, че телевизор с логото на Toshiba ще бъде неудачна покупка - напротив. Сред моделите, предлагани от именития японски производител има достойни образци, които по нищо не отстъпват на конкурентите, а в някои отношения дори ги превъзхождат. За жалост, точно топовите модели на Toshiba рядко попадат на нашия пазар. Така че трябва да си даваме сметка, какъв клас е конкретният телевизор и съответно - да не очакваме чудеса от модел, който е представител на някоя от базовите серии на компанията.
   И така, още преди да видите телевизора, спокойно можете да направите някои важни изводи въз основа на неговото фабрично обозначение. Всеки телевизор на Toshiba има своята специфична маркировка - обозначение, включващо някакви мистериозни букви и цифри. Всъщност, в това цифрено-буквено обозначение на модела е "скрита" важна информация за телевизора, която ще ви помогне при избора. Да вземем за пример модела Toshiba 40HL933G:

   40 - диагонал на екрана в инчове. В случая ~101.6 см (1 инч = 2.54 см).
   HL - серията на телевизора. Втората буква обозначава вида на подсветката (L - LED, V - катодна), но при някои модели са възможни изключения от това правило.
   9 - първата от следващите цифри служи за обозначаване на годината, през която моделът е пуснат на пазара (9 - 2012, 8 - 2011 и т. н.).
   3 - втората от тези три цифри дава информация за вида тунери, с които разполага конкретният телевизор Toshiba: 3 - analog, DVB-T, DVB-C; 4 - analog, DVB-T, DVB-C, DVB-S, DVB-S2; 5 - analog, DVB-T2, Freeview HD тунер (за услуга, предоставяна в UK); 6 - analog, DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-S, DVB-S2.
   3 - последната от тези цифри дава информация за цвета на корпуса (3 - гланцово покритие, тип "черно пиано"; 4 - корпусът е в бял цвят; 6 - черно).
   G - това буквено обозначение не присъства при всички телевизори на Toshiba. В някои случаи се използва в маркировката на модела за конкретизиране на региона, за който е предназначен телевизорът (B - Британия, F - Франция, R - Русия, N - Норвегия, Дания, Швеция,
G - Германия и останалата част от Европа, С - Китай, U - САЩ и Канада, A - Австралия. При наличие на някоя от тези букви в маркировката на телевизора Toshiba - обърнете ѝ внимание. Не е изключено поради някаква причина да попаднете на телевизор, предназначен за продажба в друг регион, съответно той ще бъде с неподходящи за България характеристики. Какви? Ами например - с различен тунер, с друг щепсел, телевизорът може да бъде пригоден за различен стандарт напрежение в електрическата мрежа...

  
* Обозначения на сериите на телевизорите Toshiba:

   ZL - флагманска "премиум" серия с 3D. Наскоро Toshiba пусна на пазара телевизори от серията ZL2 glasses-free 3D - по-заможните потребители ще имат удоволствието да се насладят на триизмерна картина без да се налага да нахлузват досадните 3D очила.
   VL - висок клас, smart TV, с LED подсветка, пасивна 3D технология
   ТL - среден клас, smart TV, с LED подсветка, активна 3D технология
   RL - бюджетна серия, smart TV, с LED подсветка, модели с голям диагонал на екрана
   HL - телевизори с голям диагонал на екрана, серията включва модели с вграден DVD плейър
   DV - по-нисък клас телевизори, средни размери, вграден DVD плейър
   DL - телевизори Toshiba с по-малък диагонал на екрана, вграден DVD плейър
   BL - начална серия с LED подсветка, по-малък диагонал на екрана
   BV - начална серия с катодна подсветка, по-малък диагонал на екрана. Впрочем, сред моделите на Toshiba от 2012 година едва ли ще попаднете на такъв с катодна подсветка. Доколкото ми е известно - всички са със светодиодна (LED).

   Правилото при сериите на телевизорите Toshiba е следното: с най-високо качество са моделите, чиято серия е обозначена с някоя от последните букви на латинската азбука. Освен че са с повече екстри (някои от които за голяма част от потребителите не са особено нужни), тези телевизионни приемници са и с по-добри технически параметри и с по-високо качество на използваните компоненти. С първите букви от латинската азбука ("B", "D") се обозначават ТВ-та от по-нисък, начален клас. Освен че в повечето случаи са и с по-малък диагонал на екрана, те, общо взето, са снабдени и с по-остарели технологии, реалната честота на опресняване на изображението е по-ниска, а и качеството им като цяло е по-ниско. Но пък са евтини.
   Надявам се, че тази кратка информация за маркировката на телевизорите Toshiba ще ви бъде от полза. Когато купувате телевизор - обърнете внимание на обозначенията на моделите. Преценете реално - какво може да се очаква от дадения клас телевизори и избирайте внимателно.

********************* 

Маркировка на телевизорите Samsung

   Корейската компания Samsung започва своя възход през 30-те години на миналия век. Колкото и странно да изглежда, основите са положени благодарение на търговията с... оризово брашно.
   Днес телевизорите Samsung са едни от най-търсените на пазара. Да видим, каква информация е скрита в тяхната маркировка.
   Като пример ще вземем маркировката на LCD телевизора
Samsung LE40C650.

   Samsung, разбира се, е името на компанията, това не ни е интересно (само за справка - превежда се като "Три звезди", но няма нищо общо с класификацията на хотелите :) ). 

   L - LCD технология, т. е. дисплеят е с течни кристали (P - плазма, U - LCD с LED или Edge LED подсветка).
   E - телевизорът е произведен за регион Европа (N - Северна Америка, A - за Азия и т. н. ).
   40 - тези две цифри в маркировката ни съобщават размера на екрана - диагонала в инчове (1 инч = ~2,54 см).
   C - годината, от която е модела на Samsung, в случая - 2010 (A - 2008, B - 2009, C - 2010, D - 2011).
   6 - с тази цифра от маркировката се обозначава серията, към която принадлежи телевизора. Колкото е по-голяма, толкова по-висока е съответно и серията, а телевизорите са от по-висок клас, с повече възможности.
   5 и 0 - подсерия и модел - с тях в маркировката на телевизорите Samsung се обозначават особености във външния вид и някои допълнителни характеристики - дизайн, цвят и т. н. По принцип и тук по-голямата първа цифра маркира телевизор с повече функции и екстри.

   Серии на телевизорите Samsung:

3 - HD Ready, HDMI - най-малко 2, контраст от 5000:1

4 - HD Ready, HDMI - най-малко 3, контраст от 10000:1

5 - Full HD, HDMI - най-малко 4, контраст от 15000:1

6 - Full HD, HDMI - най-малко 3, контраст от 15000:1

7 - Full HD, 100 Херца, HDMI - най-малко 4, контраст от 70000:1

8 - Full HD, 100 Херца, HDMI - най-малко 4, контрасть от 70000:1

9 - Full HD, 100 Херца, HDMI - най-малко 4, контраст от 2000000:1

   Това са основните сведения, които можем да получим от маркировката на телевизорите Samsung.


*********************
Маркировка на телевизорите Sony

   Марката Sony и до днес остава символ на високо качество и стилен дизайн. Телевизорите на компанията се радват на добро търсене от страна на потребителите, въпреки сравнително високата си цена. Впрочем, Sony произвежда и бюджетни модели от по-нисък клас - с по-малко екстри, но съответно - на по-ниска цена.
   Какви са възможностите на конкретния телевизор, произведен в заводите на Sony, можем да узнаем до голяма степен от неговата маркировка.


   Като пример ще използваме маркировката на модела
Sony Bravia KDL-40HX800.


   Въпреки че това няма за нас практическо значение - за по-любознателните ще спомена, че наименованието BRAVIA е търговската марка на Sony за произвежданите от компанията LCD телевизори. Това е абревиатура от англ. Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture, като същевременно е близка до думата BRAVO.
   Следващото обозначение в маркировката на този телевизор е KDL. Едва ли ще срещнем нов модел с друго обозначение, така че няма особен смисъл да изясняваме значението на това съкращение. Все пак, според някои източници, KDL маркира телевизорите с цифров тунер (KLV - с аналогов).
   40 - размер на диагонала на екрана в инчове (1 инч = ~2,54 см.).
   HX - серията, към която принадлежи телевизора.
   800 - обозначение на конкретния модел в рамките на съответната серия. Първата цифра маркира подсерията. По-големите цифри се присвояват на модели от по-висок клас, с повече възможности (9 - флагманска подсерия, 8 - върхова, 7,6 - средна, 5 - бюджетна, 4 - базова).
   Последните цифри обозначават второстепенни технически характеристики и особености на дизайна.


   Когато избирате нов телевизор Sony, следва да обърнете най-голямо внимание на серията и подсерията на телевизора. От значение разбира се са и дизайнът, както и размерът на екрана, но това е въпрос на личен избор и няма връзка с качеството и възможностите на модела.


   * Серии на телевизорите Sony:


   LX (Signature). Вероятно L идва от думата LUX. Това е върхова серия, с поддръжка на Full HD 3D и цял куп фирмени технологии.
   HX (Cinematic) - телевизори, предназначени да ви осигурят в домашни условия усещането, че гледате филма в киносалон.
   NX (Presence). Буквата N може би идва от думата NORMAL. Телевизорите от тази серия представят дизайнерската разработка Monolithic Design. Екранът и рамката са с единно стъклено покритие, стойката е изработена от стъкло и полиран алуминий, контурът е рязък, с прави ъгли. В техническо отношение серията е напълно модерна, но не се отличава с някакви зашеметяващи иновации.
   EX (Essential). Както подсказва и наименованието, тук са включени телевизорите на Sony от среден клас, с всички основни функции, но с по-ограничени възможности и не толкова впечатляващ дизайн.
   BX (Base) - с тези букви в маркировката на телевизорите Sony се обозначава базовата серия.  Модели само с катодна подсветка, с по-ниска честота на опресняване и като цяло - с по-скромни възможности.

   Това са основните особености на маркировката при телевизорите Sony. В най-скоро време ще се постарая да представя по-подробно техническите характеристики на моделите, включени в петте представени серии.


*********************


Маркировка на телевизорите Philips

   Скромната фирма Philips, започнала с производството на електрически крушки, в момента е един от най-големите производители на електроника в света. За много хора телевизорите Philips са не само най-добрите, но и единствените, заслужаващи внимание, когато става дума за качество. Няма нито да оспорвам, нито да защитавам това мнение. Ще отбележа обаче, че както и всяка друга голяма компания, Philips се старае да произвежда телевизори за всеки вкус и... джоб. С други думи - има телевизори Philips с високо качество, с повече екстри, базирани на иновативни технологии, но те са съответно и по-скъпи. Съответно, компанията произвежда и телевизори, които са по-евтини (в буквалния и преносния смисъл на думата).
   Маркировката на телевизорите Philips до голяма степен ще ви помогне да се ориентирате, дали конкретният модел ви подхожда. Както и при телевизорите Panasonic, маркировката на моделите на Philips съдържа множество букви и цифри. Да погледнем, какво можем да научим от тях. Ще използваме като пример обозначението на телевизора Philips 32PFL5605H/12.
   Philips - името на фирмата :)... Добре де, майтапя се, няма да съм чак толкова подробен. Все пак ще отбележа за тези, които не знаят, че това е фамилията на основателя на компанията.
   Но да се върнем към маркировката на Philips 32PFL5605H/12:


   32 - диагонал на екрана в инчове (1 инч=2,54 см).
   PFL - обозначение за типа на използвания панел (технология). В случая - LCD, ако обозначението е PFP - значи е плазма.
   5 - тази цифра в маркировката указва към коя серия* принадлежи телевизора (серия 3 000, 5 000, 6 000... 9 000). По-малките серии включват по-нисък клас телевизори, по-евтини, но и с по-скромни възможности.
   605 - номер на модела от дадената серия. Първите две цифри указват някои специфични особености на модела, в случая - че е с LED подсветка, последната цифра посочва годината, в която моделът е бил представен за първи път на пазара. В нашия пример това е 5 - 2010 година, 4 - обозначава 2009, 6 - съответно 2011 година, абе, мисля че е ясно вече.
   H - обозначава цифров тунер, поддържащ стандарта DVB-T/C MPEG4 и MPEG2;
   B - значи телевизорът е с тунер, поддържащ DVB-T, MPEG2;
   K - DVB-T/C/S2 MPEG4 HD;
   M - Interactive TV: MHP;
   В случай, че в пълния вариант на маркировката няма никаква буква на това място - тунерът е аналогов.
   /12 - региона, за който е предназначен даден телевизор, в случая - Европа (обикновено телевизорите, чиято маркировка завършва с 12 са произведени в Унгария или Полша).
   И така, какво научаваме от маркировката на Philips 32PFL5605H/12?
   Това е 32 инчов LCD телевизор, серия 5 000 (съответно - с технологии Incredible Surround и Clear Sound, Pixel Plus HD и HD Natural Motion, 100 Hz Clear LCD, 2 ms време за реакция, LED Direct, 2 високоговорителя x10 W + Virtual 20 W), моделът е от 2010 година, с цифров тунер, поддържащ стандарта DVB-T/C MPEG4 и MPEG2, произведен за Европа. Voila!

   * Серии на телевизорите Philips

   За 2010 година:

   Общи характеристики на сериите 5 000, 6 000, 7 000, 8 000, 9 000:
   •  Incredible Surround и Clear Sound
   •  Тунер DVB-T/C MPEG4 (модели с маркировка H, С/12)
   •  Тунер DVB-T/C/S2 MPEG4 HD (модели с маркировка K/02)
   •  Тунер DVB-T/C MPEG4, Interactive TV: MHP (модели с маркировка M/08, C/08)

   Серия 9 000 - върхова серия, най-скъпи и съответно - най-качествени телевизори. Флагманът е с обозначение 9705H, диагонал на екрана - 32, 40, 46 инча. Всеки от тях е способен да предава 3D картина след съответен ъпгрейд.
   Основни характеристики на телевизорите от тази серия:
   •  Ambilight Spectra 3
   •  Perfect Pixel HD
   •  LED Pro
   •  Full HD 3D Ready
   •  Perfect Natural Motion
   •  NET TV с Wi-FI
   •  DLNA
   •  Wi-Fi Media Connect
   Моделите, включени в тази серия, са с маркировка 32PFL9705H(K),(M)
- 200 Hz Clear LCD (1 ms), високоговорители 2x10 W
   40PFL9705H(K),(M) и 46PFL9705H(K),(M) - 400Hz Clear LCD (0,5 ms), високоговорители 2x15 W, Bright Pro


   Серия 8 000 - една стъпка надолу като качество и допълнителни екстри. Моделите са с маркировка 8605H и са съответно 3D Ready, с Ambilight Spectra 2 и без LED Pro System.
   Основни характеристики на телевизорите от тази серия:
   •  Ambilight Spectra 2
   •  Pixel Precise HD
   •  LED 
   •  Full HD 3D Ready
   •  200 Hz Clear LCD
   •  HD Natural Motion
   •  Високоговорители 2x10 W (модели 8605)
   •  NET TV с Wi-Fi
   •  DLNA
   Моделите, включени в тази серия, са с маркировка:
   32PFL8605H(K)(M) - 100Hz Clear LCD (2 ms)
   37PFL8605H(K)(M) 
   40PFL8505H(K) - спец. покритие на екрана против отблясъци
   40PFL8605H(K)(M) 
   46PFL8505H(K) - спец. покритие на екрана против отблясъци
   46PFL8605H(K)(M) 
   46PFL8685H(K) - 2x12 W
   52PFL8605H(K)(M)

   Серия 7 000 - телевизорите в тази серия не поддържат 3D и са с честота на опресняване 100 Hz (2 ms).
   Основни характеристики на телевизорите от тази серия:
   •  Ambilight Spectra 2 
   •  Pixel Precise HD 
   •  Edge LED - странична светодиодна подсветка
   •  100 Hz Clear LCD
   •  Високоговорители 2x10 W (модели 7605)
   •  NET TV 
   •  DLNA 
   •  Wi-Fi with Dongle
   Моделите, включени в тази серия, са с маркировка:
   Базови модели (HD Natural Motion, 2х10 W, корпусът е матово сив цвят)
   32PFL7605H(M) 
   37PFL7605H(M) 
   40PFL7605H(M) 
   46PFL7605H(M) 
   Подобрени модели (Perfect Natural Motion, 2х12 W, цветен корпус):
   цвят - черен матов алуминий
32PFL7655H(K)(M) 
42PFL7655H(K)(M) 
46PFL7655H(K)(M) 
   матов алуминий цвят титан
32PFL7665H(K)(M) 
42PFL7665H(K)(M) 
46PFL7665H(K)(M) 
   матов алуминий сребрист цвят
32PFL7675H(K)(M) 
37PFL7675H(K)(M) 
42PFL7675H(K)(M) 
   матов алуминий сив цвят 
32PFL7685H(K)(M) 
42PFL7685H(K)(M) 
   матов алуминий сив цвят с червен оттенък
32PFL7695H(K)(M) 
42PFL7695H(K)(M) 
46PFL7695H(K)(M)


   Серия 6 000. Основни характеристики:
   •  Edge LED - странична светодиодна подсветка
   •  100 Hz Clear LCD (2 мс)
   •  HD Natural Motion
   •  Super Resolution SD
   •  Високоговорители 2x10 W
   Моделите, включени в тази серия, са с маркировка:
32PFL6405H 
32PFL6505H 
32PFL6605H 
40PFL6405H 
40PFL6505H 
40PFL6605H 
42PFL6805H Econova, дистанционното управление е със соларни елементи, подставка с възможност за монтаж на стена 2-в-1


   Серия 5 000 - още една стъпка надолу. Телевизорите от тази серия не поддържат NET TV и DLNA.
   Основни характеристики на телевизорите от тази серия:
   •  Pixel Plus HD 
   •  100 Hz Clear LCD (2 ms) 
   •  LED Direct (модели: 56X5, 5705) 
   •  HD Natural Motion
   •  Високоговорители 2x10 W + Virtual 20 W
   •  USB
   Моделите, включени в тази серия, са с маркировка:
   Подсерия 5400 с класическа катодна подсветка (CCFL)
32PFL5405H 
37PFL5405H 
42PFL5405H 
   Подсерия 5600 LED подсветка
32PFL5605H 
32PFL5625H 
40PFL5605H 
40PFL5605K DVB-T/C/S2 MPEG4 HD 
40PFL5625H 
40PFL5705H 
40PFL5805H подсветка Ambilight Spectra 2 
46PFL5605H 
46PFL5805H подсветка Ambilight Spectra 2
52PFL5605H 
32PFL5605M Interactive TV: MHP, DLNA 1.5
40PFL5605M Interactive TV: MHP, DLNA 1.5
46PFL5605M Interactive TV: MHP, DLNA 1.5
52PFL5605M Interactive TV: MHP, DLNA 1.5


   Серия 3 000 - най-евтини модели, съответно - най-нисък клас, поддържана честота на опресняване на картината - 50 Hz.
   Основни характеристики на телевизорите от тази серия:
   • LED Edge (модели 19"-26") 
   •  HD Ready 1366x768p (модели: 19-26PFL3**5, 32*5)
   •  Full HD 1920x1080p (модели 3605) 
   •  50 Hz, време за реакция: 6 ms (19"-22"), 8 ms (26"), 5 ms (32"-47") 
   •  Високоговорители: 2x3 W (19"-22"), 2x5 W (26"), 2x10 W (32"-47")
   •  Тунер DVB-T MPEG4 CI (модели с маркировка H) 
   •  USB (модели: 3605, 3XX5H)
   Моделите, включени в тази серия, са с маркировка:
   Модели с Edge LED, HD Ready 1366x768p, аналогов тунер
19PFL3405
22PFL3405
26PFL3405
   Модели с Edge LED, HD Ready 1366x768p, DVB-T MPEG4
19PFL3205H - рамката на екрана е в тъмносин цвят
26PFL3205H - рамката на екрана е в тъмносин цвят
19PFL3405H
22PFL3405H
22PFL3415H корпусът и дистанционното са в бял цвят 
26PFL3405H
   Модели с Edge LED, HD Ready 1366x768p, DVB-T MPEG4
22PFL3805H - вграден DVD плеър
   Модели с катодна подсветка (CCFL), Full HD 1920x1080p, аналогов тунер
32PFL3615 - 2x8 W
   Модели с катодна подсветка (CCFL), Full HD 1920x1080p, аналогов тунер
32PFL3205 - HD Ready 1366x768p, 2x8 W
32PFL3605 
42PFL3605 
   Модели с катодна подсветка (CCFL), Full HD 1920x1080p*, DVB-T MPEG4 CI
32PFL3205H - HD Ready 1366x768p, 2x8 W
32PFL3405H - 2x8 W
32PFL3605H 
42PFL3405H - 2x8 W
42PFL3605H 
47PFL3605H 
   Модели с катодна подсветка (CCFL), с технология Pixel Plus HD, Full HD 1920x1080p*, DVB-T/С MPEG4 CI+
32PFL3705H 
32PFL3805H


   За 2011 година:

   След като разгледахме принципно обозначенията на телевизорите Philips и основните характеристики на сериите от 2010, да видим по-подробно и какво можем да очакваме от новите модели телевизори на компанията през 2011 година.
   Между другото, Philips Electronics взе решение да използва както активна 3D технология (3D Max), така и пасивна (Easy 3D). Това е ловък ход, който несъмнено ще позволи на датчаните да обхванат максимално широк кръг потребители. Сега да продължим нататък.

   Телевизорите, в чиято маркировка присъства обозначението Cinema 21:9 Gold са с диагонал на екрана до 50 инча и съотношение на страните 21:9.
   Основните характеристики на тази серия включват:
21:9 format
Easy 3D (пасивна 3D технология)
Dual View mode with 3D glasses
Ambilight Spectra 2
Pixel Precise HD Engine
100 Hz Clear LCD
Edge LED
Smart TV with SimplyShare, Control, Net TV and Program
Multiview
USB Recording

   Както вече споменахме, телевизорите Philips Cinema 21:9 Gold ще бъдат с диагонал 50 инча и ще са с маркировка 50PFL7956K.

   Philips 9000 LED.
   Това е най-високата серия телевизори на Philips. Те са с обичайното съотношение на страните и основните им характеристики включват:
3D Max (активна 3D технология)
Dual View mode with 3D glasses
Pixel Perfect HD Engine
Ambilight Spectra XL
400 Hz Clear LCD
LED Pro with local dimming
Perfect Natural Motion
Smart TV with SimplyShare, Control, Net TV and Program
USB Recording
Moth Eye filter (само за 9706K)

   Телевизорите от тази серия на Philips ще се предлагат с диагонал на екрана 32, 37, 40, 46 и 52 инча, с маркировка съответно 32PFL9606K, 37PFL9606K, 40PFL9606K, 46PFL9707K и 52PFL9606K.

   Philips 8000 LED.
   Тази серия е една стъпка по-надолу. Основни характеристики:
3D Max (активна 3D технология)
Dual View mode with 3D glasses
Pixel Perfect HD Engine
Ambilight Spectra 2
200 Hz Clear LCD
Edge LED
Perfect Natural Motion
Smart TV with SimplyShare, Control, Net TV and Program
USB Recording

   В тази серия на Philips са включени телевизори с диагонал на екрана 37, 40 и 46 инча и маркировка 37PFL8606K, 40PFL8606K и 46PFL8606K.

   Philips 7000 LED.
   Тук са представени телевизори от среден клас, с интегрирана пасивна 3D технология, при която се използват по-евтини 3D очила с поляризирани стъкла. Основните характеристики са:
Easy 3D (passive 3D)
Dual View mode with 3D glasses
Ambilight Spectra 2
Pixel Precise HD Engine
100 Hz Clear LCD
HD Natural Motion
Edge LED
Smart TV with Net TV
USB Recording

   Тук Philips предлага телевизори с диагонал на екрана 32, 37, 42, 47 и 55 инча. Маркировката е 32PFL7606K, 37PFL7606K, 42PFL7606K,
47PFL7606K и 55PFL7606K.

   Следващите серии (Philips 6000, 5000, 4000 и 3000) включват телевизори от по-нисък клас, като цената им (но и качествата и възможностите) прогресивно намаляват.


*********************


Маркировка на телевизорите Panasonic

   През 2009 година на специална пресконференция от щаба на Panasonic обявяват, че имат нова концепция за наименованието на своите телевизори и променят подхода си за маркировка на сериите и моделите. От този момент всички нови серии включват както плазмени, така и LCD телевизори, за разлика от по-рано, когато те бяха ясно разграничени в два отделни сегмента.

   Най-лесно ще бъде, ако използваме за пример някой конкретен модел. Нека бъде Panasonic VIERA TX-P42G20E.

   За информация - VIERA идва от англ. Visual Era (Визуална Ера) и е търговска марка на Panasonic за телевизорите с плосък екран.

   T - телевизор
   X - произведен за Европейския континент (C обозначава, че е за Америка - Северна или Южна, H - за Азия, Нова Зеландия или Австралия) 
   P - плазмен (L - за LCD). Ако след него веднага върви буквата R - значи е произведен конкретно за Русия, F - за Франция
   42 - размер на екрана (диагоналът в инчове, 1 инч = 2,54 см)
   G - серия *
   2 - година на модела **
   0 - дизайн (цвят) ***
   E - конкретен регион (съответно - с какъв тип тунери е снабден
телевизорът) ****
   Последна буква - цвят на корпуса *****

   * Серии:
   G - "Най-добър избор за домашно кино". Плазмените телевизори от тази серия отлично възпроизвеждат движещи се обекти благодарение на технологията 600Hz Sub-Field Drive, контраст - 2 000 000:1. LCD телевизорите са екипирани с технологията 100Hz Motion Picture Pro + Motion Focus, контраст - 20 000:1. Върхова серия, по-скъпа съответно.
   Z - супер тънки и стилни телевизори (дебелина - около 1 инч). Отлично възпроизвеждат картина с движещи се обекти благодарение на технологията 600Hz Sub-Field Drive, поддържат VIERA Cast.
   V - телевизори, снабдени с най-новите интерактивни и мрежови възможности. Поддържат VIERA Cast, цветовете са ярки и наситени, благодарение на разширената цветова палитра с Digital Cinema Colour, флагманска серия.
   S - "Най-добър избор за почитателите на видеоигрите" (или на чист български - за хардкор геймърите :) ). Специален режим за видеоигри. Плазмените телевизори са с 550Hz Sub-Field Drive и удароустойчив защитен екран :). LCD телевизорите са с матрица IPS Alpha, продължителност на живота на телевизорите - около 60 000 часа.
   U - само плазми, тази серия е сходна с S серията, но има следните разлики - телевизорите не са снабдени с филтър против отблясъци, нямат D-sub вход, 2xHDMI вход, бюджетна серия.
   X - "Телевизор за цялото семейство" - система за управление VIERA Link, дълбок и наситен черен цвят. Продължителност на живота
за плазмите - 100 000 часа, за LCD телевизорите - 60 000 часа.
   C - аналогична със серията X. Разлики - телевизорите нямат D-sub вход, нямат филтър против отблясъци, 2xHDMI вход, бюджетна серия.
   A - телевизори, предназначени за Азия, базова серия.

   ** Година на модела:
1 - 2009 година
2 - 2010 година
3 - 2011 година
и т.н.

   *** Дизайн (цвят):
0 - черен
1 - сив

   **** Регион (тунер)
Y - Европа - DVB-T/C  (MPEG2, MPEG4-AVC (H.264)
E - Европа - DVB-T  (MPEG2, MPEG4-AVC (H.264)
(Това е приетият и в България стандарт за цифрова телевизия)

A - Австралия
B - Великобритания (ако втората буква е "X" - TX-P42G20B)
B - Бразилия (ако втората буква е "C" - TC-P42G20B)
C - Китай
D - Индия
H - Хонг Конг
P - Саудитска Арабия
S - Сингапур
T - Тайланд
U - САЩ
X - Мексико
Z - Нова Зеландия
(няма да ги изброявам всички, защото за България не вършат работа)

   ***** Цвят на корпуса:
Ако липсва буква - по подразбиране - черен
W - бял (от англ. white)
S - сребрист (от англ. silver, точно така)
P - пурпурен (от Deep Purple :) - изненадах ви, а?)

   И така, какво означава абревиатурата на модела Panasonic VIERA TX-P42G20E?
   - Телевизор, произведен за Континентална Европа, плазмен, с диагонал на екрана 42 инча (~107 см). Серия G - т.е., със специално подобрена картина, пригоден отлично за домашно кино, с повечко екстри, но и по-скъп. Моделът е от 2010 година, черен, стандартът за цифрова телевизия, с който е съвместим, е DVB-T (приет в Европа, включително и в България). Честито! Със здраве да си го ползвате :).

   Сега вече знаем, какво означава маркировката на телевизорите Panasonic и как да я разчетем. Пожелавам ви успешен избор!