Как правилно да търсим в Гугъл?

Gog

„Който владее информацията, той владее целият свят“ – Натан Ротшилд.

 А вие умеете ли правилно да търсите информация в интернет? Представям ви няколко способа, с чиято помощ ще „гуглите“ като професионалисти.

 1. Изключение от търсенето е Гугъл

За да изключите от търсенето някаква дума, фраза, символ, достатъчно е да поставите знакът “-“ (минус) преди думата и тя няма да се появи в резултатът. Например, въвеждате за търсене следната фраза: “безплатен хостинг -bg – com” и в резултатите няма да има нито една страница с домейн BG или COM.

 2. Търсене на синоними

Използвайте символът “~” за търсене на сходни към избраната думи. Например в резултатът на израза “~хубави филми -хубави“, вие ще видите всички връзки на страници съдържащи синоним на думата „хубави“ но нито един от тях няма да съдържа тази дума.

 3. Неопределено търсене

В случай, че не определите с конкретна ключова дума търсенето- помага символът „*“. Например фразата “хубава програма * фотографии“ ще ви подбере страници показващи хубави програми за оформяне, разглеждане, редактиране на фотографии.

 4. Значение на дума

За да узнаете значението на една или друга дума, достатъчно е да въведете в полето следният низ „define:” и след двоеточието исканата фраза.

 5. Точно съвпадение

За намирането на точно съвпадение на исканата задача, достатъчно е да затворите изразът в кавички.

 6. Търсене в определена страница

За да осъществите търсене на ключова дума в точно определена страница, достатъчно е да добавите към исканата фраза следният синтаксис -“site:”, след двоеточието – адресът на страницата.