Правене на екрана по-четлив чрез увеличаване на част от екрана

Ако изпитвате затруднения при четене на текст на екрана, защото е твърде дребен, можете да увеличите част от екрана.

Щракнете върху -Start, Programs, Accessories, Accessibility, Magnifier- Лупа.

Задайте опциите, които искате да използвате: 

Указване на нивото на увеличение на екранния текст.

Увеличаване на зоната около показалеца на мишката. Поставете отметка в квадратчето -Следи курсора на мишката.

Увеличаване на зоната, в която е разположен курсора, когато натиснете клавиша TAB или клавишите със стрелки. Поставете отметка в квадратчето -Следи фокуса на клавиатурата.

Уголемяване на текста около точката на вмъкване, в която въвеждате. Поставете отметка в квадратчето -Следи редактирането на текста.

Инвертиране на светлите и тъмни цветни зони в прозореца на лупата за текст. Поставете отметка в квадратчето -Инвертирай цветовете.

Виждане на лупата при минимизиран диалогов прозорец. Настройки на лупата. Поставете отметка в квадратчето -Стартирай намалена. Следващият път, когато стартирате лупата, диалоговият прозорец -Настройки на лупата ще бъде намален на лентата на задачите.

Изключване на лупата .Премахнете отметката от квадратчето -Покажи лупата.

 Забележки:

За да зададете размера на прозореца за увеличения текст, преместете показалеца на мишката над ръба на прозореца на увеличение; когато курсорът се превърне в двойно насочена стрелка, плъзнете рамката на прозореца на увеличение, за да преоразмерите прозореца.

Можете да плъзнете, за да смените позицията на прозореца на увеличението до всяко място на работния плот или да приберете лупата към всяка от четирите страни на екрана.

За да отворите лупата с използване на клавиатурата, натиснете CTRL+ESC, натиснете R, въведете magnify, а след това натиснете клавиша ENTER.