Изработване на печатни платки с лазерен принтер.
Евтина и достъпна технология за малки количества платки.

При този метод се използва свойството на тонера да се втечнява при температура около 180ºC. В процеса на печатане тонера първо се нанася върху листа а после се "изпича" и импрегнира в хартията преди да излезе от принтера.
Идеята е платката да се разпечати върху гланцирана хартия която да не позволява на тонера да "попива" в нея.
Идеалната хартия е транспортната хартия от фолио/лепенки/етикети.
Лично аз си купувам самозалепваща се хартия - А4, от някоя книжарница , струва около 40ст. и върши перфектна работа. Предполагам че ако човек отиде в някоя работилница, където правят рекламни табели с фолио, ще го затрупат въпросната остатъчна хартия.
При отпечатването на "страна спойки" не трябва да се прави огледален образ на изображението, той се получава от самосебе си при прехвърлянето на тонера върху текстолита. Ако лазерния принтер има капак при изхода на изпичащата секция е предпоръчително той да се отвори и прекъсвача, използван за детекция на отваряне да се "подпре" със сгъната хартийка или нещо друго. По този начин листа може да се вземе вднага след като излезе от изпичащата секция. Всяко огъване на листа или преминаването му през ролки/четки/водачи поражда потенциален риск да се увреди качеството на отпечатаните писти.
Потготовка на текстолита: Медната повърхност, върху която ще се прехвърля тонера трябва да е добре почистена и обезмаслена. Аз използвам телената четка за тенджери на майка ми за да махна гнусотиите от медната повърхност.
Обезмасляването (или обезмазняването :о )става много добре с чист парцал и кореселин.
!!!! Не пипайте с пръсти вече почистената повърхност!!!!

Прехвърлянето на тонера върху текстолита става с ютия :).
Слагате волумето на ютията на мах. (Памук/Лен) и изключвате парата. Слагате текстолита върху някаква гладка, що годе термоустойчива поърхност (примерно дървена плоскост или дъска за рязане на хляб) и поставяте отпечатаната върху гланцираната хартия платка.
Може да фиксирате с лепенки да не шава много много и да сложите един обикновен лист хартия отгоре. Взимате нагрятата ютия и с лек натиск бавно почвате да "гладите".
Около 1-2 минути "сеанс" са достатъчни. След което много внимателно махате листа и срязвате лепенките.
!!Внимавайте - текстолита е доста горещ!!

Пак много внимателно махате гланцираната хартия. Ако не се получи изчистете тонера с кореселин и давай сначала...:)Не винаги се получава от първия път, но след като процедурата се "отработи" става много лесно. За около 10мин. може да имате платка готова за ецване.
Аз лично използвам смес от 1част перхидрол (Въглероден пероксид 30%р-р - 70ст.) и 2 части кислол (едни червени пластмасови шишета с кака Памела Андерсън на етикета има ги в магазини за почистващи препарати или домашни потреби).
Ецването трае от 5 мин. до половин ден в зависимост от това колко са изветряли препаратите :).
След като се разяде ненужната част от медното покритие може да изчистите тонера с кореселин, става много лесно.

Ето и готовата платка: