Споделяне на Интернет връзка

За да се споделя интернет на няколко компютъра са нужни две лан карти на компютъра който ще играе ролята на сървър (който има интернет) и евентуално един switch/hub.
От Start -> Control Panel -> Network Connections изберете лан картата на която идва интернетът, натиснете с десен бутон на нея и изберете Properties. След това преминете на таба Advanced и сложете отметката Allow other network users to connect through this computer's Internet connection. Долната отметка я оставете празна и натиснете OK.



В Network Connections отворете Properties прозореца на другата лан карта на сървъра и от списъка изберете Internet Protocol(TCP/IP).



Там направете следните настройки:

IP address: 192.168.0.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: (остава празно)

Preferred DNS server: (остава празно)
Alternate DNS server: (остава празно)



От втората лан карта на сървъра излиза кабел който го свързва със switch-а/hub-a. От switch-а/hub-a вече отиват кабели към останалите компютри.
На всички останали компютри от мрежата настройките на лан картите са следните:

IP address: 192.168.0.ХХХ
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: 192.168.0.1

Preferred DNS server: 192.168.0.1
Alternate DNS server: (остава празно)

Kато 192.168.0.ХХХ значи например 192.168.0.5.

Също така всички компютри трябва да са в един Workgroup. Workgroup-а на компютъра се променя от:
Start -> Control Panel -> System -> таба "Computer Name" и бутона "Change...".



След това рестартирайте машините и всичко трябва да е наред. Ако този начин не работи ще трябва да инсталирате Proxy програма, например CCProxy, на сървъра, а на останалите компютри от мрежата да направите proxy настройки на програмите ползващи интернет. За Internet Explorer например това става от менюто Tools -> Internet Options, табa "Connections" и бутона "LAN Settings", там сложете отметката Use a proxy server for your LAN(These settings won`t apply to dial-up or VPN connections), на Address въведете 192.168.0.1, а на port - 808. За повече информация вижте сайта на CCProxy.



Ако компютрите са само два няма да имате нужда от switch/hub, а само от един кръстосан кабел който можете да закупите от всеки магазин за hardware и с помощта на който да свържете двата компютъра директно. В по-големи мрежи, за по-високи скорости, се препоръчва да се ползва switch пред hub.

Back to ...