Антена за цифрова телевизия DVB-T

Как да си направим  антена за приемане на цифрова телевизия в България за жълти стотинки!!!

За направата на евтина антена за приемане на цифрова телевизия е необходимо единствено коаксиален кабел с антенна букса в единия край, включена в антенния вход на телевизора или декодиращото устройство за DVBT (в случай че телевизора няма вградено такова) и две жици с точно определена дължина, свързани в другия край на коаксиалния кабел.

За по-лесна направа, вместо допълнителни проводници, може да се използват ширмовката и средния проводник, като се разцепи коаксиалния кабел и съответните проводници просто се огънат на по 90 градуса в срещуположни посоки. Единствения недостатък при този случай е малкия диаметър на средния проводник, но при силен сигнал това не е проблем.

Общата дължината на двата проводника свързани съответно за външния проводник на коаксиалния кабел (ширмовката) и вътрешното средно жило трябва да бъде равно на половината от дължината на вълната на желания телевизионен канал за приемане. Съответно са необходими два проводника по четвърт дължина на вълната.

Дължината на вълната= скоростта на светлината/ честотата на радиовълната

За каналите между 42 (642 MHz) и 55 (746 MHz) това прави дължина на полувълна между 23 и 20 сантиметра (град Бургас) . 

За каналите между 22 (482 MHz) и 64 (818 MHz) това прави дължина на полувълна между 31 и 19 сантиметра (град Стара Загора) . 

Дължината на вълната= 300000000 m/s   / 746 000000 Hz =0,40 m

От това следва че необходимите  проводница са с дължина около 10-15 сантиметра.

Много важна разлика при приемането на цифрова телевизия в сравнение с аналоговата е, че нейното разпространение е с вертикална поляризация, от което следва че антената трябва да бъде разположена вертикално (завъртяна на 90 градуса спрямо досегашните хоризонтално монтирани антени)!!!

Back to ...