[Изображение: Android-for-beginners.png]

Това ръководство е насочено към хората, които за пръв път се сблъскват с Android OS, с цел да внесе яснота за това, как се извършват основни операции като инсталиране на програми, деинсталиране на програми, задаване на мелодия на телефона, спиране на мобилния интернет, следене на трафика на мобилния интернет и т.н.

ЗАБЕЛЕЖКА: Това ръководство е изготвено спрямо чистия Android в Nexus телефоните и затова е възможно да има някои разлики в имената на споменатите приложения и последователността в менютата при модели на другите производители, но като цяло всички указания в ръководството са универсални за Android OS независимо от производителя на апарата.

ВАЖНО: Актуализирането на версията на операционната система се прави само от производителя на устройството и е индивидуално за всеки различен модел (това че е излязла актуализация на Android OS до определена версия за някой модел не значи, че той става и за вашия телефон). Инсталирането на по-висока версия на операционната система преди официалния ъпдейт от производителя става чрезруутване на телефона и инсталиране на custom ROM, ако има такъв. Операцията крие рискове от повреда на телефона.

Упътване на английски за Android ICS
Клип: http://www.vbox7.com/play:b1e80fd664


1.Инсталиране на програми (игри).
Инсталирането на програми от Google Play няма смисъл да го обяснявам, затова ще се спра на инсталирането на програми, които не са от Google Play.
Първо трябва да активирате инсталирането на програми извън Google Play, което става по следния начин: Настройки -> Сигурност -> Неизвестни източници слагате отметка и потвърждавате избора.
След като вече сте свалили .apk файла на програмата (това е изпълним файл, който отговаря на .exe при Windows), трябва да го качите на вътрешната памет (мемори картата) на телефона (чрез bluetooth, USB, card reader). За да видите какво имате на паметта на телефона трябва да имате вграден файл мениджър, ако ли не може да си инсталирате някой от Google Play (например ES File Expolrer). Стартирате файл мениджър и намирате .apk файла на програмата, и цъкате върху него, ще се появи екран, който ви показва до какви функции на телефона има достъп даденото приложение, прочетете ги хубаво и ако всичко ви се струва наред изберете бутона Инсталиране, ако обаче ви се струва, че приложението има достъп до функции, който не са му нужни (особено до тези, които ви струват пари) може би е по-добре да откажете инсталацията.

2.Деинсталиране на програми
Прави се от Настройки -> Приложения -> Избирате съответното приложение и му давате Деинсталиране.
Програмите свалени от Google Play могат да се деинсталират и директно от него от секцията Моите приложения

3.Задаване на mp3 като мелодия на телефона (аларма или звук за предупреждение)
Има няколко начина за това:
1) Когато отидете на Настройки -> Звук -> Мелодия на телефон ще ви попита дали да изберете от Хранилището на медии (вградените мелодии) или през файловия мениджър, ако изберете него ще можете да изберете от всички mp3-ки, които сте качили в паметта на телефона.
2) Повечето музикални плеъри имат опцията да зададете дадена песен, която слушате за Мелодия на телефон.
3)Създавате във вътрешната памет на телефона (или на мемори картата) папките  alarms, notifications и ringtones. След това поставяте мр3-ките в съответната папка (за мелодия в папка ringtones, за аларма в alarms и за нотификациите - в notifications), рестартирайте телефона и тези мр3-ките ще се появят в списъците с мелодиите.

4.Инсталиране на програми на мемори картата
Ако версията на Android OS ви е 2.1 и надолу това не е възможно, ако Android OS – 2.2 и нагоре може да ги преместите на мемори картата от менюто Настройки -> Приложения.
БЕЛЕЖКА: Не е препоръчително на мемори картата да се местят уиджети, тъй като е възможно да не работят коректно.
Има вариант за инсталиране на приложенията на картата и чрез руутване на телефона и инсталиране на custom ROM, който поддържа app2sd. Има теми за това във форума, но това е процедура, която крие рискове.

5.Следене на трафика на мобилен интернет и спиране на мобилния нет при необходимост.
Следенето на трафика става от Настройки -> Използване на данни.
Съвет: Заложите като начална дата деня, в който ви се нулира фактурата, така ще може да си следите мобилния си трафик през отчетния период.
Освен по този начин, в Google Play има множество приложения който имат такава функция (напр. 3G Watchdog и др.)
Може да се спре от: Настройки -> Още… -> Мобилни мрежи -> Данните са активирани - маха се отметката.
ВАЖНО: Ако нямате включен мобилен интернет в абонаментния си план или пък излизате в чужбина, най-добре изключете мобилния интернет, защото за много кратко време може да се натрупа много голяма сметка.

6.Прехвърляне на номерата от сим картата на телефона
За да прехвърлите абонатите от сим картата правите следното: приложението Контакти -> трите точки в долния десен ъгъл -> Импортиране/Експортиране -> Импортиране от SIM картата.
Ако искате контактите ви да са Google тип и да се синхронизират с пощата ви трябва да направите следната гимнастика:
1)Контакти -> трите точки в долния десен ъгъл -> Контакти за показване слагате тикче само на SIM.
2) Контакти -> трите точки в долния десен ъгъл -> Импортиране/Експортиране -> Експортиране в хранилището (на SIM картата)
3)Намирате xxx.vcf файла на вътрешната памет (SD картата) и го качвате на компа.
4)Влизате си в гугъл акаунта през компа отивате на контакти и импортирате контактите си като давате път до въпросния vcf файл.
5)Синхронизирате си гугъл акаунта с телефона и всичките ви контакти ще бъдат гугъл тип.

7.Прехвърляне на номерата от телефона на сим картата
За това се изисква да инсталирате допълнително приложение, може да ползвате програмата Contact2Sim, има я в Google Play.

8. Как да гледам клипчета във Vbox?
За да гледате клипове във Vbox трябва да инсталирате Adobe Flash Player, който е наличен  САМО за устройства с версия на Android OS 2.2 и нагоре и и процесор ARMv7-A. В тази тема http://www.androidbg.com/forum/topic43560-ustroistva-poddrzhashchi-adobe-flash-player.html може да видите кои устройства поддържат Flash.

9. Как да активирам клавиатурата, която инсталирах?
За да активирате клавиатурата отивате на:
1) Настройки -> Език и въвеждане -> "Клавиатурата която сте инсталирали" и слагате тикче.
2) Отваряте някакво текстово поле /напр. адресното поле на браузъра/ в лентата за нотификации ще се появи една икона, като смъкнете лентата и цъкнета на Избор на метод на въвеждане и след това изберете Методи на въвеждане: Настройка, ще се отвори едно меню, от което също може да сложите отметка на желаната клавиатура.

10. Ако си сменя телефона, какво става с приложенията, които съм закупил?
Закупените приложения са обвързани с гугъл акакунта (gmail поща), с който сте се вписали в Google Play, ако в новия телефон се впишете със същия гугъл акакунт, ще можеш да си изтеглите закупените приложения, без да се налага да ги плащате отново (стига да са съвместими). Също така, ако имате няколко андроид устройства и се впишеш във всички със един и същ гугъл акакунт, ще можеш да ползваш закупените приложения и на тях (стига да са съвместими).

11. Как да премахна данните от кредитната/дебитната ми карта в Google Play?
Отивате на този адрес http://www.google.com/wallet/, логвате се с вашия Google акаунт, след това отивате на Начини на плащане и давате Изтриване на съответната кредитната/дебитната карта.

12. Защо алармата ми не звъни? 
Навярно сте инсталирали task manager, който е настроен автоматично да убива процесите при изключване на дисплея (включително процеса, отговорен за часовника и алармата). Едното решение е да му кажете да игнорира процеса Clock и няма да има проблем. Но най-доброто решение е да изтриете task manager-а и да не го ползвате никога повече.

13. Защо не ми работи мобилния интернет?
а) Спрели сте го от настройките – Настройки -> Още… -> Мобилни мрежи -> Данните са активирани – трябва да има отметка.
б) Инсталирали сте програма, която променя името на точката за достъп до интернет (например APNDroid), която е преименувала APN-a на нещо завършващо на apndroid. В същото меню отивате на Имена на точки за достъп и проверявате дали името съвпада с това, дадено ви от оператора (например за Мтел е inet-gprs.mtel.bg).

14. Въведох си х пъти грешно кода за отключване и сега ми иска gmail име и парола, но съм ги забравил! Какво да правя?
Виж >>>тази<<< тема.

15. Как да прехвърля нещо от PC на телефона?
Свързвате с USB кабела и в горната лентичка на телефона се появява съобщение, че е бил свързан към компютър. Като дръпнете лентичката надолу натискате върху съобщението USB connected и изберете mount as Disk drive.

16. Как да прехвърлям данни през bluetooth?
Прехвърлянето на данни работи само с ОС 2.1 и нагоре, така че проверете дали имате нужната версия. Ако версията ви е 1.6 или 1.5 няма да можете да пращате и получавате докато не получите ъпдейт.
БЕЛЕЖКА: LG и Sony Ericsson са направили техни модификации на оригиналния 1.6 и при техните модели е възможен трансфера на данни през блутуут.

17. Къде да видим на колко % ни е заредена батерията, без да прибягваме към Widget-и и допълнителни програми?
1) Настройки -> Батерия
2) Отваряме DialPad-a и набираме *#*#4636#*#*, ще излезе сервизно меню,
от което избираме "Информация за Батерията" (Battery Information)

18. Колко време е нужно за пълно зареждане на Батерията?
Зависи от големината на батерията и зарядното, но около 2-3 часа. През USB времето за зареждане е по-голямо 5-6 часа, дори и повече.

19. Kaкво да направя, за да не заспива Wi-Fi при изключен екран?
Настройки-> Wi-Fi -> трите точки в долния десен ъгъл -> Разширени ->
С включен Wi-Fi при спящ режим  и оттам избираме подходящата за нас опция. (При мен е настройката е "Никога" и си го изключвам ръчно с Widget на Главния екран)

20. Как да направя телефона да звъни по-силно?
Може да опитате с програма за редактиране на музика да премахнете високите честоти и да усилите звука на медодията за звънене. Засега няма друг начин.

21. Не мога да издърпам notification bar-а?
Явно дисплея Ви не е калибриран правилно. Влезте в Меню->Настройки->Звук и показване->Тактилно калибриране. Оттам правите настройките на дисплея спрямо вашия ъгъл на натиск.
БЕЛЕЖКА: Това калибриране се прави само на телефони с резистивни дисплеи.

22. Колко държи батерията?
Отговорът на този въпрос е строго индивидуален и зависи от много неща, например: Яркостта на дисплея, използване на Wi-Fi, Bluetooth, GPS, GPRS, 3G, Разговори, писане на съобщения, използване на камерата, Гледане на филми и т.н.

23. Не се актуализира софтуера, проблеми с трансфер към и от телефона. 
Силно препоръчително е, при манипулации с телефона, всякакви USB хъбове между компютъра и телефона да бъдат елиминирани. Също така е най-добре да ползвате тези USB портове, които са директно към дъното (намират се отзад на компютъра ви), за да се елиминират проблеми при свързването на телефона с компютъра.

24. Инсталиране на файлове без да имате File Manager на телефона
В случай, че преинсталирате телефон, който няма File Manager, можете през browser-a да достъпите приложението, което ще инсталирате.  Старите телефони нямат:
Това става от браузъра:
file:///sdcard/ESFILEExplorer.apk
  
Името само трябва да гледате да съвпада.

25. Как се прави снимка на екрана ( screenshot )?
При различните телефони е по различен начин. Обикновено е с комбинация от Power + Home, Power + Vol Down или Vol Down + Home.


Точките от 12 до 16 са подготвени и добавени благодарение на killer4o.
Точките от 17 до 22 са подготвени и добавени благодарение на suffer.
Точка 23 е подготвена и добавена благодарение на vladdark
Точка 24 е подготвена и добавена благодарение на Be6i4
Точка 25 е допълнена благодарение на Luba6ky

Мисля че това са основните неща, с които се сблъсква човек при пръв досег с Android OS.
LG NEXUS 4 & Asus Transformer TF101