Как се прави Интернет телевизия-Web streaming

 

В този урок ще ви обясним в няколко стъпки как да стриймнете телевизия през интернет или за вашата локална мрежа използвайки Windows Media Encoder

НУЖНИ ИНСТРУМЕНТИ
TV TUNNER
Windows Media Encoder 9 - Програмата е безплатна. Вижте и тук.

Стартирайте Windows Media Encoder и затворете началния екран (Wizard)
1. Отидете в менюто Tools -> Options за промяна към NTSC или PAL в зависимост в коя държава живеете (NTSC е предимно за Щатите, Канада и Япония)

2. Започнете нова сесия File->New
3. Задайте Broadcast a live event

В първия прозорец задайте устройството, от което ще се стриймва (TV TUNER). В прозореца Configure... можете да смените началните настройки за стриймване. Ако стриймвате през интернет е добре да зададете по-ниска резолюция в зависимост от качеството на интернета
Препоръчителни са 352/230x240 (NTSC) и 384/352/288 (PAL)

4.Метод на излъчване (Broadcast Method)
Задайте Pull from the encoder

5.Настройки за връзка (Broadcast Connection)
Натиснете бутона Find Free Port за автоматично прихващане на свободен порт. Копирайте IP адреса (трябва да сте включени в мрежата, когато правите това).

6. Encoding options
Под видео и аудио задайте качеството на сигнала.
Настройките на Bit rate зависят от качеството на интернета. По-голям bit rate изисква по-добро качество на интернета.

7. Архивиране
Ако искате да запазите клипче на стрийма, задайте отметка на Archive a copy of the broadcast to file и задайте пътя за съхраняване на архива (това в повечето случаи се пропуска).

8. Пускане на стрийминга
Натиснете бутона Start Encoding

За да видите дали се получава, просто отворете Windows Media Player File->Open URL и поставете адреса, който сте копирали, например http://192.168.1.3:3044 (цифрата след двете точки е порта, който сте задали). Можете да използвате и други плеъри, но вероятно ще се наложи да смените http:// с mms://


Windows Media Encoder има опция за стриймване и на отделни клипчета, които се намират на вашия компютър. Ето как става:

1. Стартирайте Windows Media Encoder и изберете опцията Custom session (File->New->Custom session).
2. Всяко ново клипче може да се преименува както си поискате от менюто Name (1).
3. В менюто Source from задайте отметка на File (2).
4. В менюто File name изберете пътя до съответното клипче (3).
5. В опцията At end задайте в зависимост от поредността на клипчето в сесията какво да се случи след приключването му. Опциите са Stop (край на стрийминга), Loop (да презареди отново същото клипче), Roll over to next source (преминава към следващото клипче) и Roll over to first source (връща стрийминга към първото клипче от листата) (4).
6. Всяко добавено клипче отива в плейлистата (5). За да добавите ново натискате бутона Add.7 .В секцията Output е добре да зададете порт, който стрийминга да използва или програмата автоматично да избере такъв от бутона Find Free Port.Това ви стига да пуснете такъв тип стрийминг, но има още куп настройки, които можете да разгледате. В секцията Compression задавате колко добър да е сигнала на излъчване, който зависи от качеството на интернета.
От секцията Video Size задавате параметрите на отделните клипчета като размер, пиксели и т.н. (Препоръчително е да ги оставите както са по подразбиране).
8.Като сте готови натискате бутона Apply и след това пускате стрийминга от бутона Start Encoding.

Вижте как се прави Web TV и с VLC Player.